Donosimo program prvog HR. Weekenda koji nudi teme o zapošljavanju i radnom okruženju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Donosimo program prvog HR. Weekenda koji nudi teme o zapošljavanju i radnom okruženju

Tekst:

Bonjour.ba/PR

POSAO & ŽIVOT
5.9.2023.

Sve o privlačenju radnika i ljudskim potencijalima saznajte na HR.Weekendu u Rovinju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nedostatak radne snage snažno utiče na poslovanje kompanija, a jedan od najnovijih izazova s kojim se kompanije suočavaju je zapošljavanje strane radne snage, u svim sektorima, od niskokvalifikovanih poslova do poslova za koje trebaju specifična znanja. Kako kompanije prolaze kroz procese inkluzije stranih zaposlenika te možemo li sistematičnije pristupiti tome, tema je koja je aktuelna u javnoj sferi. 

Upravo je tom temom na HR.Meetupu najavljen program prvog HR.Weekenda koji se od 21. do 24. septembra, u sklopu Weekend Media Festivala, pod pokroviteljstvom Adrisa, odvija u staroj Tvornici duhana u Rovinju. Aktuelne teme iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, sagledane iz drugačijeg ugla koji propituje postojeće prakse i otvara neka nova rješenja predstavit će međunarodni i domaći stručnjaci. 

Nova tehnologija iz godine u godinu unosi velike promjene, kako društvene tako i promjene u radnoj snazi. Ove je godine ključnu ulogu u oblikovanju svakodnevnog načina života i poslovanja odigrala upravo vještačka inteligencija. U današnjem, digitalizovanijem svijetu, ona je promijenila i način na koji se upravlja ljudskim resursima. 

Na panelu RE-imagining HR - “Back to human”in a world of Generative AI panelisti Asmus Komm, partner u njemačkom uredu kompanije McKinsey & Company te Florian Pollner, partner u McKinsey uredu u Švicarskoj, ispričat će vlastita iskustva kako u korporacijama zadržati ljudske vrijednosti, ali i lični pristup te kako se prilagoditi okruženju gdje AI ima sve značajniju ulogu. 

Poznati neuronaučnik dr. Nikolaos Dimitriadis koji neuronauku primjenjuje u poslovnom i obrazovnom sektoru već više od 15 godina, svoje će bogato iskustvo rada s vodećim brendovima poput IKEA-e, IBM-a, JTI-a, Nestle-a, Johnson&Johnson-a, AstraZenece, T-Mobilea, Pierre Fabrea, Coca-Cole i mnogim drugima, podijeliti na panelu It’s not you, it’s your brain

Današnji je svijet brz i dinamičan, što često sa sobom nosi izazove koji su nevidljivi, ali imaju veliki uticaj na radno okruženje. Stanje iscrpljenosti i stresa na poslu nije rijetka pojava i zahvaća gotovo svaku industriju, a dolaze gotovo neprimjetno. Stoga će domaća klinička psihologinja prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić rastumačiti Što znači burnout i kako se razlikuje po različitim generacijama

Iako je ovo tek prvo izdanje, vrhunskih stručnjaka na HR.Weekendu neće izostati, a jedna od njih svakako je i Munawar Ahmed koja radi  kao gostujuća predavačica na Stanfordu, učeći iskusne timove kako djelovati s učinkovitošću, ali i ljudskosti. Uz to, publici će na panelu Generacija koja mijena sve - traže li previše ili podižu standarde prenijeti kako privući, motivisati i zadržati jednu od najdinamičnijih i najutjecajnijih generacija na radnom tržištu, Gen Z jer mladi ne samo da mijenjaju svijet, već i postavljaju nove standarde za organizacije. 
Uvoz stranih radnika unosi mnoge promjene u ideje, perspektive i rješenja organizacija, a Hoće li nas inkluzija stranih radnika promijeniti razjasnit će Antea Popović direktorica sektora ljudskih potencijala u Victus Group, Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala u Maistra Hospitality Group, Stjepan Jagodin, direktor u Pinoy385 i Marina Jurić, direktorica ljudskih potencijala u Aminess Hotels & Resorts.
Program će obogatiti i Tanja Bulbuk Jergović, potpredsjednica Uprave za ljudske resurse kompanije Infinium i Ana Petrović, Regionalna voditeljica ljudskih potencijala u Endavi koje će na panelu Nije sve ispalo kako smo htjeli govoriti o HR stručnjacima koji se često suočavaju s izazovima i neočekivanim preprekama u svojim nastojanjima oblikovanja produktivnog i sigurnog radnog okruženja.

Ovogodišnji HR.Weekend donosi raznoliku i bogatu paletu predstavnika iz raznih industrija, stvarajući pravi balans između perspektiva i iskustva. Prisutnost predstavnika IT industrije donosi uvid u dinamiku brzog tehnološkog napretka i njegov uticaj na ljudske potencijale. Naučnici Boris Jokić i Nataša Jokić Begić upozorit će na potrebu za kontinuiranim razvojem i učenjem, dok će predstavnici proizvodne industrije podijeliti svoja iskustva u upravljanju radnom snagom. 

Retail i ugostiteljstvo nude perspektive o upravljanju timovima u industriji s interakcijom s kupcima, a telekomunikacije će posjetioce uvesti u svijet brže promjene i staviti naglasak na potrebu za fleksibilnošću. Isto tako, program će obuhvatiti i konsultante koji donose širu sliku, donoseći uvide i rješenja koja se mogu primijeniti u HR-u.

HR.Weekend okuplja najveća imena u industriji što ovaj događaj čini nezaobilaznim za sve koji se bave ljudskim resursima. Zato sve novosti o održavanju HR.Weekenda možete pratiti putem Facebook, Instagram i LinkedIn profila.

* * *
Foto: HR.Weekend PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno