Proputujte Grčkom kroz super simpatičnu priču naše Martine! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Proputujte Grčkom kroz super simpatičnu priču naše Martine!

Tekst:

Bonjour.ba

DIZAJN SAVJETI
27.8.2014.

Gyros, souvlaki, grčka salata, masline, ouzo, vino.Parthenon, karijatide, Olimp, Akropol, Ahil, Aristotel, El Greco, Hommer, Sakis Rouvas.Plažno štivo Otok, plavo bijele nijanse Santorinija ili musaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

grcka prva fotka

Priznajte da su barem neki od navedenih pojmova i vaše asocijacije na otočnu zemlju čija je obala duga čak 13 676 km i druga je po razuđenosti u Europi!

slika 01 grcka

Nekako je kao logično da u Grčkoj svi putovi vode u Atenu, grad u kojem su 1896.godine održane prve Olimpijske igre, a 2004.godine 28. po redu. Mene put (ovoga puta) nije odveo u Atenu (nadam se da uskoro hoće), nego na zanimljivo poluotočje južno od Soluna. Na Halkidiki.

slika 02 halkidiki

Prema mitologiji, to je mjesto gdje se odigrala velika bitka između Zeusa i drugih bogova sa Olimpa sa jedne strane i Titana, sinova i kćeri boga neba Urana i boginje zemlje Gee. U toj bitci sa Titanima bog mora Posejdon je izgubio svoj trozubac, a na mjestu gdje se održala bitka nastala su tri kraka, tri „prsta“ Halkidikija. Za one kojima je grčka mitologija strana, radi se o obliku slova E. Rotiranog 90° na desno. Halkidiki ima najdužu obalu u kontinentalnoj Grčkoj, a procjenjuje se da ima više od 500 km pješčanih plaža i uvala. Tri „prsta“ Halkidikija su Kassandra, Sithonija i Atos: i svaki ima svoju priču, vlastiti šarm i povijest.

PreviousNext

Najzapadniji krak, Kassandra ime je dobio po Kassandrosu, kralju Makedonije, još u 4.st.p.n.e. Do tada se zvao Palini. Sithonija je dobila ime po Sitonu, sinu boga mora Posejdona. Ova dva prsta meta su turista: borove šume, pješčane plaže, tirkizno more, puste uvale, nepregledne plantaže maslina. A onda i svi mogući proizvodi: od ulja i krema, preko posuđa od maslinovog drveta do, naravno, hrane. Slijede med, čiju je hranjivost veličao i sam Aristotel, koža i krzno: bunde, jakne, rukavice, sandale ili novčanici. Sve servirano da se bez problema potroše i ne baš male cifre oficijelne valute zemlje članice Europske unije.

U unutrašnjosti Sithonije i Kassandre smjestila su se dobro očuvana tradicionalna sela koja je najzgodnije obići laganom vožnjom kroz vinske ceste i maslinike, dok su se na obale smjestila popularna ljetovališta koja nude smještaj za turiste svih dubina džepova: od kampova i hotela „žlj“ kategorija, do luksuznih hotelskih kompleksa. Veliki broj plaža je dobitnik Europske plave zastave, priznanja za čistoću mora, obala i okruženja.

PreviousNext

Sithonija i Kassandra dakle zbrinjavaju turiste, dok je Atos sjedište 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom, gdje trenutno živi oko 2 000 monaha. Planina Atos (gr. Aγιoν Oρoς) ili Sveta gora svoje ime duguje Titanu Atosu koji je za vrijeme čuvene bitke bacio ogromnu planinu na bogove ali ih je promašio. Atos je jedan od centara pravoslavnog svijeta.

Duhovno je Sveta Gora pod direktnom jurisdikcijom carigradskog patrijarha iz Istanbula. Pored manastira postoje 12 skitova, manjih monaških zajednica, kao i mnoge usamljene monaške ćelije širom poluotoka. Sve osobe koje žive manastirskim životom postaju grčki državljani bez ikakvih formalnosti, nakon što postanu monasi. Svjetovnjaci mogu posjetiti Brdo Atos, ali uz posebnu dozvolu. Ipak, ženama je pristup poluotoku potpuno zabranjen; čak su i ženke domaćih životinja zabranjene (s izuzetkom, kažu, mačaka i kokoši koje legu jaja od čijih žutanjaka se prave boje koje se koriste u ikonopisanju). Međutim, za vrijeme Grčkog građanskog rata, Atos je pružao utočište izbjeglicama, među kojima su bile žene i djevojčice.

PreviousNext

E sad kad sam vam, nadam se, otvorila apetit za obilazak plaža i prirodnih ljepota Halkidikija, vrijeme je za neki #gastronomskiužitak.

Kad se već nađete u Grčkoj na +35°, oči bježe ne samo na reklame restorana i taverni nego i na ležaljke u bijelom pijesku, dok nepce traži ledenu kavu i lubenicu. A kad se već uležite i naviknete tijelo na odmor i grčko sunce, a nepce i želudac na kojekakve ljepote, skontat ćete razliku između frappéa i freddo kave ili gyrosa i souvlakija. Pod obavezno je probati pravu grčku salatu, bilo da je naručite uz musaku ili neki morski specijalitet.  Začini su must have u grčkoj kuhinji: uz maslinovo ulje tu su origano, menta, bijeli luk, bosiljak ili tzatziki. Inače, tzatziki je sos od jogurta sa dodatkom krastavaca i bijelog luka.

Prema običajima stola, Grci svaki obrok započinju aperitivom i to najčešće rakijom začinjenom anisom koja se zove “ouzo“ i ima čak 80% alkohola. Kad se “ouzu“ dodaju voda ili led, postane mliječnobijele boje. Slično piće, ali s još većim postotkom alkohola je rakija “tsipouro“ koja je za razliku od “ouza“ koji se uglavnom proizvodi na otoku Lezbosu, uglavnom kućne proizvodnje. Niz nastavlja metaksa, piće nalik brendiju, koje najčešće ima  40% alkohola.

PreviousNext

Kombinacija ne baš vrućeg ljeta i obaveza ne dopušta predug godišnji odmor, pa je dosta Halkidikija za ljeto 2014.

Na izlasku iz Europske unije preporučujem obilazak Soluna, „drugog grčkog glavnog grada“. Solun je grad Aleksandra Velikog Makedonskog. Slavno i lijepo ime Thesaloniki mu dolazi od imena lijepe Makedonske princeze, sestre Aleksandra Velikog po kojoj je dobio ime.

1917. godine zadesila ga je katastrofa kada je u požaru stradalo gotovo pola grada. Obnovljen je u narednih osam godina po planu francuskog arhitekte i arheologa Ernesta Hébrarda (1875 – 1933), sa dugačkim centralnim avenijama, paralelnim sa morskom obalom, gusto zbijenim okomitim ulicama i drvoredima koji ga štite od sunca. Ovom regulativom zabranjena je gradnja visokih zgrada i nebodera zbog opasnosti od zemljotresa što se ispostavilo naročito dobrim i pametnim jer doslovno sa svake više točke možete uživati u nesmetanom panoramskom pogledu na grad i more.

2000. godine je raspisan međunarodni arhitektonski natječaj za uređenje solunske rive, a  2006. je počela realizacija prvonagrađenog projekta tima Nikiforidis-Cuomo Architects. Već 2008. je završena prva faza, dok je druga svježe završena ove godine. Rezultat je oko 3 kilometra atraktivne obale sa 2.353 novih stabala, 118.432 novih biljaka, 58.75 hektara zelenih površina i 11.557m2 sportskih i dječijih igrališta.

Moje oduševljenje instalacijom „kišobrana“ rezultiralo je sa 2GB fotografija.

PreviousNext

Kraj moje ljetne avanture odvio se u uvijek šarmantnom Beogradu. Grad u kojem se volim izgubiti u ulicama Dorćola, uživati u originalno uređenim restorančićima i kafićima ili ljenčarit na klupi u Kalemegdanu. Imam običaj kupiti časopis u stranoj zemlji, nema veze što nebrojeno puta tekst ne razumijem. U tim trenucima se vodim onom Warholovom: „I never read I just look at pictures“. Po preporuci urednice na taj način kupljenog časopisa, večerala sam u Betonskoj hali, u restoranu Sofa: keramičke pločice koje asociraju na Portugal i Maroko, žičana klupa-sofa koja lebdi ali i domaća pasta...već su tema za novu kolumnu.

 Iako pišem iz udobne-kućne-pidžama-atmosfere, odjavit ću se rečenicom koju sam pisala na razglednice poslane iz srca Halkidikija, i u nadi da sam barem par vas zaintrigirala da razmislite o destinaciji idućeg ljetovanja!

Χαιρετίσματα από την Ελλάδα ili...pozdrav iz Grčke!

 

Foto: Martina Penava Private

http://www.grckainfo.com/

http://hr.wikipedia.org/

http://www.politika.rs/

http://www.archdaily.com/

http://www.viabalkans.com/

http://greece.greekreporter.com/

 

martina modamo kolumnist

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno