Pronašli smo neke od arhitektonski najzanimljivijih objekata na Jadranu u kojima želimo provesti godišnji odmor - Bonjou...

Pronašli smo neke od arhitektonski najzanimljivijih objekata na Jadranu u kojima želimo provesti godišnji odmor

Tekst:

Bonjour.ba

DIZAJN SAVJETI
31.5.2018.

Sezona odmora lagano počinje... troše se dani starog godišnjeg, planiraju novi. I pretpostavljam da neki destinacije već imate, bilo da se radi o ustaljenom i provjerenom odabiru ili o novoj egzotičnoj destinaciji koju tek planirate istražiti. Čari ima i jedno i drugo rješenje; odmak od svakodnevnice je zagaraniran, baš kao i prepričavanje i listanje fotografija koje slijedi po povratku u svakodnevne rituale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

000 naslovna


Tema kojom ću vas ja pokušati uvesti u ljetnu shemu je pregled nekih od arhitektonski zanimljivih objekata smještenih na Jadranu. Neki od tih objekata su dostupni za iznajmljivanje, neki drugi su privatne rezidencije rezervirane samo za pojedince. Kako god, nadam se da će već pogled na njih odmarati, a ako ste dovoljno kreativni, inspirirajte se ovim interijerima i kopirajte poneki detalj za vlastite potrebe!

002 neki-interijer

 

*villa Grotte
Villa Grotte se nalazi u Balama u Istri. Ono što na prvi pogled obara s nogu je uspješan spoj tradicionalne istarske i one suvremene arhitekture, kako u eksterijeru, tako i u interijeru. Spajaju se tu kamen, drvo i industrijski polirani beton na podu. Kamin je obložen efektnim Mutina pločicama dizajnerice Particije Urquiole. Pametno raspoređeno mediteransko bilje: lavanda, maslina, limun; uokviruje mjesta za odmaranje i uživanje: uz bazen, uz ljetnu kuhinju ili u produžetku bilo koje spavaće sobe!
Projektanti ove vile su Zoom arhitekti i Boris Ružić, koji potpisuje interijer.

 

03 velike

03 velike1


PreviousNext

*villa Natura

Villa Natura je objekt koji se eksterijerom spaja s pejzažom u koji je smješten i to na način da su čak tri strane objekta ukopane u teren, dok je interijer hrabar i prilično avangardan za kuće namijenjene iznajmljivanju. Radi se o suvremenom arhitektonskom ostvarenju koje nudi ugodan boravak, okruženom tradicionalnim agrikulturnim sortama maslina, smokava i lavande. Interijer kuće čini spoj hladnih materijala: golog betona, kamena i industrijskog poda i toplih detalja u vidu polica s knjigama i umjetničkim slikama.

04 velike1

04 velike2

04 velike3


PreviousNext

*villa K u Dubrovniku

Villa K, koju sam još izdvojila iz ogromne ponude arhitektonski vrijednih objekata nalazi se na dubrovačkim Pločama. Radi se o objektu koji se sastoji od 4 jedinice smještene na 4 etaže, a riječ je o privatnom vlasništvu. Iz gusto izgrađenog ambijenta izdvaja se modernom arhitekturom, koju potpisuje zagrebački arhitektonski studio ‘Ivana Dabrović i arhitekti’.
Vila K je suvremen objekt, kojeg karakteriziraju veliki potezi staklenih aluminijskih stijena u cijeloj širini vile, odnosno terasa. Staklene stijene su dinamično i asimetrično lomljene. Posebnost je svakako pogled: svaka etaža ima svoju posebnost i vizuru. Na vrhu je dominantan pogled na naselje Sveti Jakov, Lokrum i vizure Grada, dok je u donjim etažama otvoren pogled na vrtove Vile Šeherezade. U interijeru se nalaze komadi namještaja s domaćim potpisom, ali i prepoznatljivi svjetski dizajnerski komadi poput Acapulco stolice, koja garantira udobno izležavanje s pogledom na Jadransko more.

05 velika1

05 velika2

05 velika3


*Kuća O, otok Silba

Kuća O nastala je 2012. godine, potpisuje je arhitektonski studio Fabijanić. Radi se o objektu površine 101m². Posebnost otoka Silba je mnoštvo malenih stazica, bez cesta, što je i logično, jer na tom otočiću nedaleko od Paga nema automobila! Pa tko se tu ne bi odmorio?! Sve radove na kući O izveli su lokalni meštri. Prema projektu Fabijanića dnevni i noćni život kuće odvojeni su po etažama i podijeljeni prema stupnju intime: tako se većina dnevnog života unutar kuće odvija u prizemlju, gdje su unutar jedinstvenog prostora smješteni dnevni boravak, prostrana kuhinja s radnom pločom od kerroka i blagovaonica s predivnim Wishbone stolicama danskog dizajna. Zidovi kuće su čisto bijeli, prekriveni tek crtežima riba Ivana Šebalja.
Prizemlje se staklenom stijenom na zapadnom pročelju otvara prema dvorištu, koje je kamenim suhozidom zaštićeno od pogleda s ulice. Dvorištem dominira stablo masline, tuš i ljetna kuhinja, dok je ostatak prostora slobodan i daje mogućnost različite namjene: od sunčanja do uživanja u hrani i piću!

06 velika

 


PreviousNext

*Kuća V2, Lozica Dubrovnik

Kuća V2 nalazi se na atraktivnoj lokaciji neposredno uz more, u Dubrovniku, na urbaniziranom prostoru Lozice. Projektiranje je započelo davne 2003. godine, a objekt je realiziran 2013. godine. Radi se o parceli od 959 m² smještenih na kosom terenu, na kojem je kuća razvijena u više razina, a ukupna površina građevine iznosi 399 m². Projekt potpisuje arhitektonski studio 3LHD.
Osnovni koncept bio je stvoriti kuću istovremeno otvorenu prema prirodi ali i dovoljno zaštićenu od klimatskih utjecaja. I kod ovog objekta naglasak je na pogledu: velike staklene stijene na fasadi omogućavaju prekrasan i izuzetno kvalitetan pogled koji se pruža s parcele koji i prodaje objekt!
Terasasti teren iskorišten je za zoniranje, pa je tako ulaz na najgornjoj etaži, parkiranje uz ulični dio, a ostali sadržaji organizirani u poluetažama: tri spavaonice s kupaonicama, roditeljska spavaonica s garderobom i kupaonicom prostrani dnevni boravak, prostor za blagovanje, kuhinja, gospodarski prostor, spremište i wc, tv salon s projekcijskim platnom te prostorom za dječju igru...Mislim da ni oni najizborljiviji ne mogu poželjeti više!

07 velika

07 velika1

PreviousNext

 

Na početku teksta sam razmišljala o broju objekata koje je realno prikazati u jednom tekstu. Kao, koliko će trajati koncentracija i zanimanje…šta je malo, šta puno a šta „taman“. Odlučila sam ograničiti se na 5 objekata. I kad sam došla do broja 5, vidim da na popisu i u glavi imam još previše kuća koje vam želim izdvojiti...Ipak, završavam ovdje i prepuštam vas maštanju.

Za MODAMO.info piše: Martina Milićević


martina penava modamo kolumnistica

 

 

Foto: www.spa-time.hr, www.dblog.hr, www.vizkultura.hr, www.archdaily.com, Miljenko Bernfest

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno