TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.11.2019.

„The Mood Food je nastao sasvim slučajno. Jedan dan mi je Dino samo poslao poruku i rekao da nam je otvorio profil na Instagramu vezan uz hranu.

Naravno, to nije ništa slučajno obzirom da smo oboje gurmani, a ja posebno volim da kuham. Odlučili smo da za početak to bude profil koji vodimo iz čistoga gušta, bez pressinga. Sada kada imam malo više vremena, više isprobavam nove recepte, fotkamo i onda na kraju, objavimo na profilu.

Što se tiče imena The Mood Food, to je isto došlo nekako spontano i u roku od minutu-dvije. Ime spaja riječi „mood“ i „food“ koje su i nama bitne u svakodnevnom životu. Hrana koju kuhamo i rado jedemo nosi sa sobom i osjećaj topline koji u konačnici kreira jedan poseban doživljaj sa svakim zalogajem.“ – otkrila nam je bh. redateljica Mirna Dizdarević kako je nastala ideja za ovaj Instagam profil koji vodi zajedno s dečkom, glumcem Dinom Rogićem.
Naravno, nismo mogli odoljeti da ne saznamo više o njihovoj kulinarskoj avanturi, a za BONJOUR. čitatelje otkrili su i recept za najukusniju američku pitu s jabukama koja će razveseliti svako nepce.

Kako teče priprema jela i podjela poslova u vašem timu?

Priprema jela u našem timu je jednostavna. Šta nam se jede taj dan, bilo slatko ili slano, napravimo. Nekada kada tražim nove recepte ili vidim nešto na internetu što mi je zanimljivo, odmah odlučim da je to sljedeći recept koji ćemo praviti.
Ja sam ta koja odluči šta ćemo praviti, zajedno nabavljamo namirnice, Dino priprema opremu (fotoaparat i svjetla) i onda se zajednički bacimo na posao. Nedavno smo počeli i snimati proces pripreme recepata koje pravimo i nadam se da ćemo ubrzo neke snimke staviti na naš profil.

5 namirnica koje se trebaju naći u svakoj kuhinji?

Ovo pitanje sam mislila da ću odgovoriti brzo, ali je zapravo teže nego što zvuči. Mislim da u svakoj kuhinji se trebaju naći: brašno, šećer, puter, sol i chilli. Od ovih bazičnih namirnica možemo napraviti predivan slani ili slatki kruh. Puter je namirnica koju često upotrebljavam u našoj kuhinji jer daje jelima poseban i bogat okus. Chilli je tu samo da malo začini sve, a i volimo ljuto. Stavljam chilli u gotova sva slana jela koja pripremam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiD (@the.mood.food) on

Koje je tebi omiljeno jelo, a koje Dini?

Dinino omiljeno jelo je lešo meso bez puno promišljanja. Iako, otkako smo skupa svaki put kada ga pitam šta želi da mu napravim, u 90% slučajeva je to zeljanica.
Moje omiljeno jelo je Pad Thai. Ako zaista moram birati jedno jelo, onda je Pad Thai apsolutni pobjednik. Jelo koje je toliko jednostavno, a opet dosta kompleksno što se tiče okusa. Osjećate slatko, slano, gorčinu, kiselost, svilenkastu teksturu rižinih rezanaca, i hrskavost kikirikija. Jednostavno je savršeno jelo, i nadam se da ću ga ubrzo usavršiti.
Na našim prostorima najdraže jelo mi je pečena janjetina.

Najviše uživaš u pripremi?

Najviše uživam u pripremi slastica, ali mislim da je to samo trenutna faza. Obožavam raditi s tijestom, jer zahtijeva preciznost i kemijanje, ali ujedno i kreativnost. Volim taj čitav proces kada osjetim pod rukama kako se tijesto sve više i više razvlači zbog glutena i kako od male kuglice tijesta nastane ogromna masa koju možete modelirati i pripremiti kako god poželite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiD (@the.mood.food) on

Pošto je Dini najdraži desert Cheesecake, usavršila sam par recepata pa je i meni postao dosta drag. Zadnjih par mjeseci dosta pravim kolače i torte koji se ne peku i moram priznati da to dodatno olakšava čitav proces, a i može se brže probati desert što je veliki plus.

Omiljena kuharica?

Dvije kuharice koje su nekako bliske mom načinu i stavu prema kuhanju, su 'Cravings' od Chrissy Teigen, i Simply Nigella' od legendarne kuharice Nigelle Lawson. Obe knjige su dosta jednostavne u pripremi i sastojcima, a ja volim kada nema previše filozofije u kuhanju. Kuhanje je zabava i opuštanje i zaista kada se kuha s ljubavlju onda je to to.

Najviše o hrani i pripremi hrane si naučila od…? A gdje sada pronalaziš inspiraciju za nove recepte?

Definitivno najviše o hrani te samoj pripremi sam naučila od svoje mame. Za mene je ona najbolja kuharica i njena hrana ima neki poseban okus. Čak i kada repliciram neki njen recept i sve je isto, njeno je uvijek za nijansu bolje. Naučila me da namirnice trebaju biti kvalitetne, jer ono smo što jedemo. Također, mama me naučila koliko je puter važan u kuhanju, pa sam i ja nastavila kuhati s njim.
Internet je neiscrpan izvor gastro inspiracije, pa tako i ja dosta istražujem upravo na internetu. Volim kombinirati neki recept koji znam s nekim novim koji pronađem te tako kreiram nešto svoje. Najveća mi je radost kada ljudi koje volim jedu i uživaju u mojoj hrani. Kada vidim njihov osmijeh i iskreno zadovoljstvo. Volim vjerovati da sam bar mali dio njihove sreće potaknula upravo ja.


RECEPT ZA NAJUKUSNIJU PITU S JABUKAMA KOJU TREBATE ISPROBATI
 

Za tijesto:

• 320 gr glatkog brašna
• 1 čajna kašikica soli
• 170 gr putera, hladnog i izrezanog na kockice
• 8 supenih kašika hladne vode (dodajte više ako je potrebno)
• 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije (po želji)

Za fil:

• 1 kg očišćenih, oguljenih, i na polumjesece izrezanih jabuka
• 50 gr šećera
• Pola čajne kašikice soli
• 2 supene kašike brašna
• 1 čajna kašika cimeta
• Četvrtina čajne kašikice muškatnog oraščića
• Pola limuna, iscijeđenog

Dodatno: 1 jaje, razmućeno i kašika šećera

Priprema:

U velikoj zdjeli kombinirajte brašno, sol i puter. Rukama umiješajte puter tako da bi se prirodno istopio i formirao grudice. Kada se puter sjedini sa brašnom, dodajte hladnu vodu. Mijesite dok tijesto nije sjedinjeno. Po želji dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna ili neki drugi začin koji preferirate. Formirano tijesto zamotajte u providnu foliju i ostavite u hladnjak na 60 minuta. Dok se tijesto hladi, napravite potrebni fil. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Jabuke stavite u zdjelu te dodajte ostale sastojke za fil. Kašikom umiješajte sastojke tako da se sjedine. Probajte fil te po želji dodajte još šećera ako jabuke nisu dovoljno slatke.


Pripremite kalup za tart ako ga imate ili neku drugu posudu u kojoj pravite kolače. S malo putera premažite kalup i ostavite sa strane.Rashlađeno tijesto dobro izvaljajte tako da nije predebelo. Prebacite tijesto preko kalupa te dobro pritisnite uz ivice kalupa. Ostatak tijesta ostavite za ukrašavanje. Kada ste stavili tijesto u kalup, raspodijelite fil ravnomjerno.

Ostatak tijesta možete ponovo razvaljati i prekriti kompletno fil ili možete praviti trakice od tijesta, tako da dobijete efekt košarice. Kada ste ostatak tijesta stavili preko fila, premažite ga razmućenim jajetom i pospite s malo šećera da bi pita od jabuka dobila zlatno žutu boju.


U zagrijanu pećnicu stavite svoju pitu od jabuka. Pecite prvih 15 minuta na 200 stupnjeva, a onda smanjite temperaturu na 180 narednih 20-25 minuta. Temperatura i trajanje pečenja zavisi od jačine vaše pećnice.
Kada je pita gotova, izvadite je da se hladi. Ohlađenu je režite i naša preporuka je da je poslužite sa sladoledom od vanilije.
Dobar tek!


Bonjour

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

TEKST: Bonjour.ba

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’ Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
 


Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

 grand-kafa-iskustvo-event-506-bonjour-ba

 


A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_69

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_65

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_2

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.
 

grand-kafa-iskustvo-event-207-bonjour-ba


Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_a1

Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_76

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu


Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?

Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe. 
 

grand-kafa-iskustvo-event-210-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-211-bonjour-ba


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_59

Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?  

Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.

U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.

grand-kafa-iskustvo-event-20-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_21

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_53

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_033

grand-kafa-iskustvo-event-205-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-200-bonjour-ba

Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.

Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_050

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_27

grand-kafa-iskustvo-event-228-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_036

grand-kafa-iskustvo-event-59-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-60-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-50-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-113-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-520-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-52-bonjour-ba

Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?  

Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.

Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

grand-kafa-iskustvo-event-45-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-512-bonjour-ba

 

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
 
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.
 

grand-kafa-iskustvo-event-44-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-25-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-57-bonjour-ba


Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu  

A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.

Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 

grand-kafa-iskustvo-event-32-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-509-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-54-bonjour-ba


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.

Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.
 

grand-kafa-10-bonjour-ba


To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.

Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_48
grand_kafa_iskustvo_sarajevo_bih_bonjour_ba_1
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.
 

grand-kafa-iskustvo-event-108-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-500-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-107-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-112-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-216-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-219-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-220-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-231-bonjour-ba


Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_79

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_7

grand-kafa-iskustvo-event-522-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-233-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-515-bonjour-ba


Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.

Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.


Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama?  

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_10
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_12
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_021
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_02
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_03
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_06
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_013
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_012
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_015
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_019
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_020
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_023
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_07
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_010
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_016
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_026
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_027
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_030

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_024
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_014grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_025

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Bonjour.ba produkcija 

Organizacija eventa: Bonjour.ba    
Kreativni koncept eventa: Dijana Ćavar    
Asistentica: Inka Šehić    
Autorica članka: Ada Ćeremida
Grafičko oblikovanje: Marija Perić    
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić    
Video: Marko Jovančić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!