TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.11.2019.

„The Mood Food je nastao sasvim slučajno. Jedan dan mi je Dino samo poslao poruku i rekao da nam je otvorio profil na Instagramu vezan uz hranu.

Naravno, to nije ništa slučajno obzirom da smo oboje gurmani, a ja posebno volim da kuham. Odlučili smo da za početak to bude profil koji vodimo iz čistoga gušta, bez pressinga. Sada kada imam malo više vremena, više isprobavam nove recepte, fotkamo i onda na kraju, objavimo na profilu.

Što se tiče imena The Mood Food, to je isto došlo nekako spontano i u roku od minutu-dvije. Ime spaja riječi „mood“ i „food“ koje su i nama bitne u svakodnevnom životu. Hrana koju kuhamo i rado jedemo nosi sa sobom i osjećaj topline koji u konačnici kreira jedan poseban doživljaj sa svakim zalogajem.“ – otkrila nam je bh. redateljica Mirna Dizdarević kako je nastala ideja za ovaj Instagam profil koji vodi zajedno s dečkom, glumcem Dinom Rogićem.
Naravno, nismo mogli odoljeti da ne saznamo više o njihovoj kulinarskoj avanturi, a za BONJOUR. čitatelje otkrili su i recept za najukusniju američku pitu s jabukama koja će razveseliti svako nepce.

Kako teče priprema jela i podjela poslova u vašem timu?

Priprema jela u našem timu je jednostavna. Šta nam se jede taj dan, bilo slatko ili slano, napravimo. Nekada kada tražim nove recepte ili vidim nešto na internetu što mi je zanimljivo, odmah odlučim da je to sljedeći recept koji ćemo praviti.
Ja sam ta koja odluči šta ćemo praviti, zajedno nabavljamo namirnice, Dino priprema opremu (fotoaparat i svjetla) i onda se zajednički bacimo na posao. Nedavno smo počeli i snimati proces pripreme recepata koje pravimo i nadam se da ćemo ubrzo neke snimke staviti na naš profil.

5 namirnica koje se trebaju naći u svakoj kuhinji?

Ovo pitanje sam mislila da ću odgovoriti brzo, ali je zapravo teže nego što zvuči. Mislim da u svakoj kuhinji se trebaju naći: brašno, šećer, puter, sol i chilli. Od ovih bazičnih namirnica možemo napraviti predivan slani ili slatki kruh. Puter je namirnica koju često upotrebljavam u našoj kuhinji jer daje jelima poseban i bogat okus. Chilli je tu samo da malo začini sve, a i volimo ljuto. Stavljam chilli u gotova sva slana jela koja pripremam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiD (@the.mood.food) on

Koje je tebi omiljeno jelo, a koje Dini?

Dinino omiljeno jelo je lešo meso bez puno promišljanja. Iako, otkako smo skupa svaki put kada ga pitam šta želi da mu napravim, u 90% slučajeva je to zeljanica.
Moje omiljeno jelo je Pad Thai. Ako zaista moram birati jedno jelo, onda je Pad Thai apsolutni pobjednik. Jelo koje je toliko jednostavno, a opet dosta kompleksno što se tiče okusa. Osjećate slatko, slano, gorčinu, kiselost, svilenkastu teksturu rižinih rezanaca, i hrskavost kikirikija. Jednostavno je savršeno jelo, i nadam se da ću ga ubrzo usavršiti.
Na našim prostorima najdraže jelo mi je pečena janjetina.

Najviše uživaš u pripremi?

Najviše uživam u pripremi slastica, ali mislim da je to samo trenutna faza. Obožavam raditi s tijestom, jer zahtijeva preciznost i kemijanje, ali ujedno i kreativnost. Volim taj čitav proces kada osjetim pod rukama kako se tijesto sve više i više razvlači zbog glutena i kako od male kuglice tijesta nastane ogromna masa koju možete modelirati i pripremiti kako god poželite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiD (@the.mood.food) on

Pošto je Dini najdraži desert Cheesecake, usavršila sam par recepata pa je i meni postao dosta drag. Zadnjih par mjeseci dosta pravim kolače i torte koji se ne peku i moram priznati da to dodatno olakšava čitav proces, a i može se brže probati desert što je veliki plus.

Omiljena kuharica?

Dvije kuharice koje su nekako bliske mom načinu i stavu prema kuhanju, su 'Cravings' od Chrissy Teigen, i Simply Nigella' od legendarne kuharice Nigelle Lawson. Obe knjige su dosta jednostavne u pripremi i sastojcima, a ja volim kada nema previše filozofije u kuhanju. Kuhanje je zabava i opuštanje i zaista kada se kuha s ljubavlju onda je to to.

Najviše o hrani i pripremi hrane si naučila od…? A gdje sada pronalaziš inspiraciju za nove recepte?

Definitivno najviše o hrani te samoj pripremi sam naučila od svoje mame. Za mene je ona najbolja kuharica i njena hrana ima neki poseban okus. Čak i kada repliciram neki njen recept i sve je isto, njeno je uvijek za nijansu bolje. Naučila me da namirnice trebaju biti kvalitetne, jer ono smo što jedemo. Također, mama me naučila koliko je puter važan u kuhanju, pa sam i ja nastavila kuhati s njim.
Internet je neiscrpan izvor gastro inspiracije, pa tako i ja dosta istražujem upravo na internetu. Volim kombinirati neki recept koji znam s nekim novim koji pronađem te tako kreiram nešto svoje. Najveća mi je radost kada ljudi koje volim jedu i uživaju u mojoj hrani. Kada vidim njihov osmijeh i iskreno zadovoljstvo. Volim vjerovati da sam bar mali dio njihove sreće potaknula upravo ja.


RECEPT ZA NAJUKUSNIJU PITU S JABUKAMA KOJU TREBATE ISPROBATI
 

Za tijesto:

• 320 gr glatkog brašna
• 1 čajna kašikica soli
• 170 gr putera, hladnog i izrezanog na kockice
• 8 supenih kašika hladne vode (dodajte više ako je potrebno)
• 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije (po želji)

Za fil:

• 1 kg očišćenih, oguljenih, i na polumjesece izrezanih jabuka
• 50 gr šećera
• Pola čajne kašikice soli
• 2 supene kašike brašna
• 1 čajna kašika cimeta
• Četvrtina čajne kašikice muškatnog oraščića
• Pola limuna, iscijeđenog

Dodatno: 1 jaje, razmućeno i kašika šećera

Priprema:

U velikoj zdjeli kombinirajte brašno, sol i puter. Rukama umiješajte puter tako da bi se prirodno istopio i formirao grudice. Kada se puter sjedini sa brašnom, dodajte hladnu vodu. Mijesite dok tijesto nije sjedinjeno. Po želji dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna ili neki drugi začin koji preferirate. Formirano tijesto zamotajte u providnu foliju i ostavite u hladnjak na 60 minuta. Dok se tijesto hladi, napravite potrebni fil. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Jabuke stavite u zdjelu te dodajte ostale sastojke za fil. Kašikom umiješajte sastojke tako da se sjedine. Probajte fil te po želji dodajte još šećera ako jabuke nisu dovoljno slatke.


Pripremite kalup za tart ako ga imate ili neku drugu posudu u kojoj pravite kolače. S malo putera premažite kalup i ostavite sa strane.Rashlađeno tijesto dobro izvaljajte tako da nije predebelo. Prebacite tijesto preko kalupa te dobro pritisnite uz ivice kalupa. Ostatak tijesta ostavite za ukrašavanje. Kada ste stavili tijesto u kalup, raspodijelite fil ravnomjerno.

Ostatak tijesta možete ponovo razvaljati i prekriti kompletno fil ili možete praviti trakice od tijesta, tako da dobijete efekt košarice. Kada ste ostatak tijesta stavili preko fila, premažite ga razmućenim jajetom i pospite s malo šećera da bi pita od jabuka dobila zlatno žutu boju.


U zagrijanu pećnicu stavite svoju pitu od jabuka. Pecite prvih 15 minuta na 200 stupnjeva, a onda smanjite temperaturu na 180 narednih 20-25 minuta. Temperatura i trajanje pečenja zavisi od jačine vaše pećnice.
Kada je pita gotova, izvadite je da se hladi. Ohlađenu je režite i naša preporuka je da je poslužite sa sladoledom od vanilije.
Dobar tek!


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!