TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.11.2019.

„The Mood Food je nastao sasvim slučajno. Jedan dan mi je Dino samo poslao poruku i rekao da nam je otvorio profil na Instagramu vezan uz hranu.

Naravno, to nije ništa slučajno obzirom da smo oboje gurmani, a ja posebno volim da kuham. Odlučili smo da za početak to bude profil koji vodimo iz čistoga gušta, bez pressinga. Sada kada imam malo više vremena, više isprobavam nove recepte, fotkamo i onda na kraju, objavimo na profilu.

Što se tiče imena The Mood Food, to je isto došlo nekako spontano i u roku od minutu-dvije. Ime spaja riječi „mood“ i „food“ koje su i nama bitne u svakodnevnom životu. Hrana koju kuhamo i rado jedemo nosi sa sobom i osjećaj topline koji u konačnici kreira jedan poseban doživljaj sa svakim zalogajem.“ – otkrila nam je bh. redateljica Mirna Dizdarević kako je nastala ideja za ovaj Instagam profil koji vodi zajedno s dečkom, glumcem Dinom Rogićem.
Naravno, nismo mogli odoljeti da ne saznamo više o njihovoj kulinarskoj avanturi, a za BONJOUR. čitatelje otkrili su i recept za najukusniju američku pitu s jabukama koja će razveseliti svako nepce.

Kako teče priprema jela i podjela poslova u vašem timu?

Priprema jela u našem timu je jednostavna. Šta nam se jede taj dan, bilo slatko ili slano, napravimo. Nekada kada tražim nove recepte ili vidim nešto na internetu što mi je zanimljivo, odmah odlučim da je to sljedeći recept koji ćemo praviti.
Ja sam ta koja odluči šta ćemo praviti, zajedno nabavljamo namirnice, Dino priprema opremu (fotoaparat i svjetla) i onda se zajednički bacimo na posao. Nedavno smo počeli i snimati proces pripreme recepata koje pravimo i nadam se da ćemo ubrzo neke snimke staviti na naš profil.

5 namirnica koje se trebaju naći u svakoj kuhinji?

Ovo pitanje sam mislila da ću odgovoriti brzo, ali je zapravo teže nego što zvuči. Mislim da u svakoj kuhinji se trebaju naći: brašno, šećer, puter, sol i chilli. Od ovih bazičnih namirnica možemo napraviti predivan slani ili slatki kruh. Puter je namirnica koju često upotrebljavam u našoj kuhinji jer daje jelima poseban i bogat okus. Chilli je tu samo da malo začini sve, a i volimo ljuto. Stavljam chilli u gotova sva slana jela koja pripremam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiD (@the.mood.food) on

Koje je tebi omiljeno jelo, a koje Dini?

Dinino omiljeno jelo je lešo meso bez puno promišljanja. Iako, otkako smo skupa svaki put kada ga pitam šta želi da mu napravim, u 90% slučajeva je to zeljanica.
Moje omiljeno jelo je Pad Thai. Ako zaista moram birati jedno jelo, onda je Pad Thai apsolutni pobjednik. Jelo koje je toliko jednostavno, a opet dosta kompleksno što se tiče okusa. Osjećate slatko, slano, gorčinu, kiselost, svilenkastu teksturu rižinih rezanaca, i hrskavost kikirikija. Jednostavno je savršeno jelo, i nadam se da ću ga ubrzo usavršiti.
Na našim prostorima najdraže jelo mi je pečena janjetina.

Najviše uživaš u pripremi?

Najviše uživam u pripremi slastica, ali mislim da je to samo trenutna faza. Obožavam raditi s tijestom, jer zahtijeva preciznost i kemijanje, ali ujedno i kreativnost. Volim taj čitav proces kada osjetim pod rukama kako se tijesto sve više i više razvlači zbog glutena i kako od male kuglice tijesta nastane ogromna masa koju možete modelirati i pripremiti kako god poželite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MiD (@the.mood.food) on

Pošto je Dini najdraži desert Cheesecake, usavršila sam par recepata pa je i meni postao dosta drag. Zadnjih par mjeseci dosta pravim kolače i torte koji se ne peku i moram priznati da to dodatno olakšava čitav proces, a i može se brže probati desert što je veliki plus.

Omiljena kuharica?

Dvije kuharice koje su nekako bliske mom načinu i stavu prema kuhanju, su 'Cravings' od Chrissy Teigen, i Simply Nigella' od legendarne kuharice Nigelle Lawson. Obe knjige su dosta jednostavne u pripremi i sastojcima, a ja volim kada nema previše filozofije u kuhanju. Kuhanje je zabava i opuštanje i zaista kada se kuha s ljubavlju onda je to to.

Najviše o hrani i pripremi hrane si naučila od…? A gdje sada pronalaziš inspiraciju za nove recepte?

Definitivno najviše o hrani te samoj pripremi sam naučila od svoje mame. Za mene je ona najbolja kuharica i njena hrana ima neki poseban okus. Čak i kada repliciram neki njen recept i sve je isto, njeno je uvijek za nijansu bolje. Naučila me da namirnice trebaju biti kvalitetne, jer ono smo što jedemo. Također, mama me naučila koliko je puter važan u kuhanju, pa sam i ja nastavila kuhati s njim.
Internet je neiscrpan izvor gastro inspiracije, pa tako i ja dosta istražujem upravo na internetu. Volim kombinirati neki recept koji znam s nekim novim koji pronađem te tako kreiram nešto svoje. Najveća mi je radost kada ljudi koje volim jedu i uživaju u mojoj hrani. Kada vidim njihov osmijeh i iskreno zadovoljstvo. Volim vjerovati da sam bar mali dio njihove sreće potaknula upravo ja.


RECEPT ZA NAJUKUSNIJU PITU S JABUKAMA KOJU TREBATE ISPROBATI
 

Za tijesto:

• 320 gr glatkog brašna
• 1 čajna kašikica soli
• 170 gr putera, hladnog i izrezanog na kockice
• 8 supenih kašika hladne vode (dodajte više ako je potrebno)
• 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije (po želji)

Za fil:

• 1 kg očišćenih, oguljenih, i na polumjesece izrezanih jabuka
• 50 gr šećera
• Pola čajne kašikice soli
• 2 supene kašike brašna
• 1 čajna kašika cimeta
• Četvrtina čajne kašikice muškatnog oraščića
• Pola limuna, iscijeđenog

Dodatno: 1 jaje, razmućeno i kašika šećera

Priprema:

U velikoj zdjeli kombinirajte brašno, sol i puter. Rukama umiješajte puter tako da bi se prirodno istopio i formirao grudice. Kada se puter sjedini sa brašnom, dodajte hladnu vodu. Mijesite dok tijesto nije sjedinjeno. Po želji dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna ili neki drugi začin koji preferirate. Formirano tijesto zamotajte u providnu foliju i ostavite u hladnjak na 60 minuta. Dok se tijesto hladi, napravite potrebni fil. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Jabuke stavite u zdjelu te dodajte ostale sastojke za fil. Kašikom umiješajte sastojke tako da se sjedine. Probajte fil te po želji dodajte još šećera ako jabuke nisu dovoljno slatke.


Pripremite kalup za tart ako ga imate ili neku drugu posudu u kojoj pravite kolače. S malo putera premažite kalup i ostavite sa strane.Rashlađeno tijesto dobro izvaljajte tako da nije predebelo. Prebacite tijesto preko kalupa te dobro pritisnite uz ivice kalupa. Ostatak tijesta ostavite za ukrašavanje. Kada ste stavili tijesto u kalup, raspodijelite fil ravnomjerno.

Ostatak tijesta možete ponovo razvaljati i prekriti kompletno fil ili možete praviti trakice od tijesta, tako da dobijete efekt košarice. Kada ste ostatak tijesta stavili preko fila, premažite ga razmućenim jajetom i pospite s malo šećera da bi pita od jabuka dobila zlatno žutu boju.


U zagrijanu pećnicu stavite svoju pitu od jabuka. Pecite prvih 15 minuta na 200 stupnjeva, a onda smanjite temperaturu na 180 narednih 20-25 minuta. Temperatura i trajanje pečenja zavisi od jačine vaše pećnice.
Kada je pita gotova, izvadite je da se hladi. Ohlađenu je režite i naša preporuka je da je poslužite sa sladoledom od vanilije.
Dobar tek!


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!