TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.4.2020.
Jedna od zabavnih slastica koja će izgledom i okusom osvojiti vaše ukućane je torta pavlova, koja je dobila ime po ruskoj balerini Anni Pavlovi tijekom ili nakon jedne od njenih plesnih tura po Australiji i Novom Zelandu 1920ih godina.
Tradicionalno je jelo u Australiji i Novom Zelandu, no, brzo će pronaći i svoje mjesto u vašem domu kao neodoljiv, osvježavajući (pro)ljetni desert koji je izvana hrskav, a iznutra mekan i lagan. Ova slastica najčešće se poslužuje prelivena voćem i vrhnjem.
Foto: jamiekamber.com
Za pripremu nije potrebno previše sastojaka i s njom možete kombinirati razno voće, a mi danas biramo jagode kao ukusni, osvježavajući i sezonski dodatak ovoj slastici.
Kako pripremiti pavlova tortu s jagodama u udobnosti svog doma otkrijte kroz recept u nastavku.
Sastojci
Za pavlovu tortu
Za preljev
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170°C te postavite papir za pečenje na lim. Istucite bjelanjke mikserom dok ne nastanu mekani vrhovi (oko 5 minuta). Dodajte pola količine šećera i tucite još 30 sekundi. Dodajte preostali šećer i tucite velikom brzinom dok bjelanci ne dobiju tvrde i sjajne vrhove (oko još 2 minute). Dodajte ekstrakt vanilije i tucite još jednu minutu. Pomoću špatule u smjesu dodajte kukuruzni škrob ili brašno te prašak za pecivo/sok od limuna/ocat.
Rasporedite smjesu u krug (oko 9 centimetara) na pripremljeni lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu, a temperaturu smanjite na 90°C. Pecite oko 90 minuta, dok se pavlova ne učvrsti i osuši. Isključite pećnicu, ali ostavite da se pavlova ohladi unutar nje.
U međuvremenu napravite preljev. U zdjeli mikserom istucite vrhnje, šećer i vaniliju na srednje jakoj brzini dok se ne oblikuju tvrdi vrhovi. Pospite preljevom vrh ohlađene pavlove, a zatim dodajte jagode i pistacije. Poslužite odmah.
Foto: jamiekamber.com
Uživajte u ovoj ukusnoj slastici, a svakako posjetite web stranicu za još #mljac recepata.
* * *
Naslovna fotografija: jamiekamber.com
TEKST: Adelisa Mašić
Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.
Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.
Gastro put oko svijeta
Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?
Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.
Muzika pod zvijezdama
Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.
Zona za sve generacije
Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.
Festival zajedništva
Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!