Kako pomoći prijateljici koja prolazi kroz raskid? Ovih 8 savjeta nemojte ignorisati. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Kako pomoći prijateljici koja prolazi kroz raskid? Ovih 8 savjeta nemojte ignorisati.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBAV & BRAK
27.3.2023.

Period poslije raskida je za svaku osobu zbunjujući i svakako osjetljiv. Ako je vama draga osoba ili BFF upravo raskinula, ovo je vrijeme kada će vas trebati najviše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da je teško gledati kako prolazi kroz težak raskid i kako se bori da se pomiri sa velikom promjenom u svom životu.

Vjerovatno već znate da ne možete vi mijenjati tok dešavanja, ali možda biste željeli da učinite nešto da pomognete.

 

Foto: unsplash.com

 

Uz prave riječi i iskrena osjećanja, možete joj pomoći da lakše prođe kroz ovaj period.

Podrška nekome kroz taj proces može biti višestruka. Također, trebate znati da ne treba svima tretman dnevnog spa i druženje sa prijateljicama, ponekad je davanje prostora ili punjenje frižidera hranom najkorisniji način da pomognete prijateljici slomljenog srca da krene naprijed.

Evo liste potencijalnih ideja kako pomoći prijateljici da prebrodi raskid.

 

Moć riječi
 

Određene rečenice će pomoći vašoj prijateljici da se nasmije i napuni energijom. Neke od njih su:

Ne prolaziš kroz ovo sama, ja sam ovdje za tebe.

U redu je ako te još uvijek boli, nemoj žuriti. Daj sebi vremena.

Ne postoji pravi način za tugovanje. Znaj da sam tu za tebe, šta god ti treba da se osjećaš bolje.

 
Sa druge strane postoje neke rečenice koje biste trebali izbjegavati reći nekome ko prolazi kroz težak period raskida:

Uskoro ćeš se ponovo zaljubiti i zaboraviti na njega!

Razumijem kroz šta prolaziš, ali ja sam svoje preboljela i upoznala nekog stvarno dobrog. Uskoro ćeš i ti.

Raskid nije tako loša stvar; uživaj što si sama.

Naći ćeš nekog boljeg.

Jednostavno prestani misliti na njega i nastavi dalje.

 

Ukoliko žele razgovarati o tome, slušajte
 

Bez obzira koliko dugo je vaša prijateljica bila u vezi, vjerovatno će željeti da priča o svojim osjećanjima nakon raskida. Vaša uloga je da budete slušalac. U prvoj fazi, vašoj prijateljici nije potreban vaš savjet, već neko ko će ju saslušati. Pokušajte biti aktivni slušatelj samo tako što ćete biti tamo i saslušati.


 

Foto: unsplash.com


 

Pitajte šta možete učiniti da pomognete, umjesto da pretpostavljate
 

Svaka veza je drugačija – što znači i svaki raskid. Iako apsolutno možete podijeliti savjete ono što vam je bilo od pomoći tokom vašeg raskida, važno je ne pretpostaviti da će isto biti i za vašu prijateljicu.

Tačnije, najkorisnija stvar koju možete učiniti odmah je da pitate šta možete učiniti da pomognete.

 

Foto: unsplash.com

 

Podsjetite je na njene vrline i prednosti
 

Raskidi zaista mogu uticati na samopouzdanje. Pomozite joj da ponovo izgradi ili održi samopoštovanje, samopouzdanje i samoefikasnost koju je možda izgubila u periodu raskida tako što ćete ju podsjetiti na sve divne osobine koje ima.
 Također, nakon raskida, većina ljudi će vjerovatno kriviti sebe i osjećati se kao da su mogli učiniti nešto drugačije. Zato stalno podsjećajte svoju prijateljicu da raskid nije njena krivica. Veza koja nije uspjela ne može biti greška jedne osobe; na kraju krajeva, potrebno je dvoje da bi veza funkcionirala.

 

Pridružite joj se u nekoj novoj aktivnosti ili novim hobijima
 

Vožnja bicikla, čas kuhanja ili plesa… istraživanje novih aktivnosti i hobija je sjajan način da zaista iskusite koliko prilika postoji za odličnu zabavu u kojoj neće razmišljati o bivšem partneru.

 

Nemojte ju forsirati na izlaske
 

Raskidi su proces tugovanja koji se mora dogoditi i koji ona treba proći. Sasvim je u redu da neko vrijeme više voli provesti nasamo. Sa druge strane, nemojte dozvoliti da mjesecima bude zatvorena u svojoj kući. Umjesto toga, nakon nekog vremena zamolite ju na povremeni izlazak ili šetnju. Tačnije, izlazak može biti i jednostavno druženje sa prijateljima uz omiljene grickalice i smijeh.

 


 

Iznenadite ju nekim posebnim detaljem
 

Bilo da je to omiljena čokoladica ili cvijet… probajte ju iznenaditi sa nečim što znate da će joj uljepšati dan. Čak i nasumične posjete kako bi ju provjerili učinit će da se osjeća manje sama.

 

Izbjegavajte negativne komentare o bivšem partneru
 

Imajte na umu da ste tu da podržite prijateljicu. Čak i ako ste vi možda ljuti na bivšeg partnera prijateljice zbog svega što se dogodilo ili mu nikada niste vjerovali, mudro je zadržati svoje mišljenje za sebe dok se stvari malo ne smire. Ako date negativne komentare, vaša prijateljica će se samo osjećati kao da ne može izraziti osjećaje o tome da joj nedostaje ili da još uvijek voli svog bivšeg.


 

***
Naslovna fotografija: @charlottebridgeman

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno