Šta ponijeti i kako se spakirati za poslovni put? Ovaj vodič će vam pomoći. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Šta ponijeti i kako se spakirati za poslovni put? Ovaj vodič će vam pomoći.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

KARIJERA
19.4.2023.

Bilo da idete na poslovno putovanje u posljednjem trenutku, preko noći ili na trodnevnu konferenciju u inozemstvu, pakiranje za poslovna putovanja uvijek se razlikuje od pripreme za ljetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se mučite s time kako spakovati prave stvari u tačno pravoj mjeri za poslovna putovanja, ove smjernice za poslovna putovanja mogu vam mnogo olakšati.

 

Foto: unsplash.com


 

Mini kofer veličine ručnog prtljaga je #musthave
 

Naime, obični ručni kofer će vam biti dovoljan za do pet dana putovanja. Uvijek imajte na umu da su poslovna putovanja isključivo ogledalo profesionalizma i efikasnosti. Dakle, pripremite mini kofer i po mogućnosti uparite ga sa torbom za laptop.

 

Foto: freepik.com

 

Obavezno provjerite dozvoljenu težinu i dimenzije ručne torbe avio kompanije kojom putujete. Sa vašom prtljagom u kabini iznad glave sve potrebne stvari ćete imati na dohvat ruke. Također, ovo će uštedjeti dosta vremena na aerodromu jer nećete čekati veliki kofer. Predlažemo da se odlučite za kofer sa četiri točka kako biste uštedjeli još više vremena i poboljšali mobilnost.

 

Sigurnost na prvom mjestu! Nabavite katanac za kofer.
 

Vaš kofer i torba za laptop punjeni su vrijednim i važnim stvarima, pa ih treba zaštititi. Mali katanac je odlična zaštita od neželjenih gubitaka. Većina kofera i ruksaka dolazi sa vlastitim bravama, ali možete i lako dodati jednu ako se vaši patentni zatvarači mogu zaključati.

 


 

Obuća
 

Morate se pobrinuti da se vaše cipele neće oštetiti u koferu. Za to postoji jednostavan trik – napunite ih čarapama, donjim vešom i drugim malim, mekim predmetima kako biste im sačuvali oblik.


 

Nemojte nositi previše beauty preparata i kozmetike, posebice ne u velikim pakovanjima
 

Na poslovnom putu ćete vjerovatno odsjesti u hotelu ili apartmanu. U oba slučaja, vaš smještaj će biti opremljen osnovnim besplatnim toaletnim potrepštinama poput šampona, regeneratora, sredstva za pranje tijela i sapuna za ruke. Dakle, ne morate ih pakirati (osim ako imate neke alergije ili propisanu kozmetiku za korištenje. Obavezno spakujte: pastu za zube, četkicu, dezodorans, kremu za lice i ruke, mali parfem i potrepštine za one dane u sedmici. Naravno, sve po mogućnosti u mini pakovanjima za putovanja.

 

Foto: freepik.com

 

Šta spakovati od odjeće?
 

Sada smo došli do dijela koji zauzima najviše mjesta u putnoj torbi – odjeća. Prilikom odabira odjeće za poslovno putovanje, odlučite se za artikle koje možete dvostruku koristiti. Obavezno spakujte odjeću koja je udobna i predstavlja vaš stil. Tačne stvari koje ćete ponijeti ovisit će o vašem stilu, ali naša basic lista odjeće za trodnevno poslovno putovanje izgleda ovako:

 3 gornja dijela – dva svečana i jedan casual
 

Još jedan savjet je da svoj casual gornji dio nosite na letu, a kasnije ga koristite i za ležerne prilike tokom putovanja. Također, lifesaver za poslovna putovanja je materijal košulja koje se ne gužvaju puno.
 

1-2 donjih dijelova
 

Pantalone ili suknje – zavisi naravno od stila. Ako ste ljubiteljica udobnih traperica, na let možete nositi i njih.

 

1 haljina
 

Naš savjet je mala crna haljina koju možete i za casual outfit, ali i za svečanu večeru sa modnim dodacima i salonkama.

 

1 blejzer
 

Bez blejzera na poslovni sastanak ili konferenciju nemojte ići. Ako ste voljni uložiti, razmislite o blejzeru otpornom na gužvanje koji možete spakovati bez brige da će se pretvoriti u zgužvan nered. Dodatni savjet je da na putu nosite blejzer kako se ne bi zgužvao u koferu.

 


 

3 para donjeg veša i čarapa
 

Dakle, imat ćete jedan čist par za novi dan i jedan dodatni, za svaki slučaj.

 

Spavaćica ili pidžama
 

Ne zaboravite da spakujete svoju omiljenu laganu pidžamu.

 

2 para cipela: poslovne cipele i par laganih cipela
 

Te casual cipele možete nositi dok taje let.

 


 

Savjeti plus:

Uložite u mini peglu za putovanja. Nikad ne znate koliko će pegla biti odlična u vašem hotelu i ne postoji tehnika pakovanja koja bi garantovala košulju bez bora.

Za maksimalnu organizaciju koristite organizatore za putne torbe i svakom dodjelite svrhu. Na primjer, manje pakovanje nek bude za donje rublje, a veće će imati funkciju održavanja vaših košulja organiziranima i bez gužvanja.***
Naslovna fotografija: freepik.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno