TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 7.11.2023.
Ok, najbolje je da ovo odradimo brzo kao kada skidamo flaster.
Nažalost prvi dejt, a ponekad ni više pokušaja boljeg upoznavanja, ne rezultiraju ostvarivanjem konekcije kojom smo zadovoljni i koju želimo održati u svom životu na istom nivou.
Nakon što je u dejtingu kontrolu preuzeo online svijet, isto je postalo izazovnije nego ikad prije. Inspirisani modernim vezama kreirali smo pojmove kojim lakše objasnimo prijateljima šta se dešava s osobom koju smo spomenuli prije nekoliko dana. Jedan od tih pojmova je ghosting, koji nas je inspirisao da pronađemo rješenja za izazove dejtinga.
Ghosting Wikipedia definiše kao "praksu iznenadnog prekida svake komunikacije i izbjegavanje kontakta s drugom osobom bez ikakvog očiglednom upozorenja ili objašnjenja i ignorisanja bilo kakvih naknadnih pokušaja komunikacije." Doslovno je izvedenica iz engleskog jezika od riječi ghost (duh) i teško da postoji neko od nas ko nije bio ghosted ili ko isti nije priredio drugima.
Šta napisati tako da izbjegnemo neprijatnosti?
Ovisno o tome da li se radi o prvom dejtu ili više njih, poruke prilagodite vašoj dosadašnjoj komunikaciji i odnosu u kakvom ste bili do ovog momenta. Nemojte zaboraviti biti ljubazni, kulturni i obazrivi. Imajući to na umu, ako ste duže komunicirali u poruci možete naglasiti i neku lijepu osobinu ili momente koje smatrate da ta osoba treba nastaviti gajiti.
Primjeri poruka
"Hej (popunite imenom i uobičajenim pozdravom). Želim ti se zahvaliti na (večeri) sinoć/jučer. Iskreno, nisam osjećao/la da smo kliknuli kao što sam očekivao/la, ali cijenim vrijeme koje smo proveli zajedno."
Nakon nekoliko dejtova mogli biste poslati poruku po uzoru na ovu:
"Htio/htjela sam ti reći da sam uživao/la provodeći vrijeme s tobom. Drago mi je što smo se vidjeli i proveli vrijeme zajedno. No, moram biti iskren/a s tobom i reći da trenutno ne osjećam dublje povezivanje i ne vidim nastavak naše veze. Zaslužuješ nekoga ko će cijeniti sve što donosiš u odnosu, a ja ne želim da se osjećaš kao da kradem tvoje vrijeme. Hvala ti na svim lijepim trenucima koje smo proveli zajedno i želim ti sve najbolje u budućim ljubavnim i životnim avanturama."
Ako shvatite da ne želite iste stvari i jednostavno niste kompatibilni možete pojednostaviti poruku:
"Nakon nekoliko dejtova, shvatio/la sam da imamo različite želje i očekivanja u vezi, osjećam da trenutno nismo usklađeni na način koji mi odgovara. Želim ti sve najbolje u potrazi za nekim ko će ti bolje odgovarati."
Ako shvatite da niste spremni za vezu ili ne želite jednak nivo ozbiljnosti veze pokušajte to iskomunicirati ovako:
"Razmišljao/la sam o našoj situaciji i shvatio/la sam da trenutno nisam spreman/a za ozbiljnu vezu. Iskreno, mislim da bi bilo fer da ti to kažem na vrijeme. Hvala ti na razumijevanju!"
* * *
Naslovna fotografija: @where_is_sonya_
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!