Ina Čano kreirala kolekciju za Bazerdžan sa motivima tradicionalnih bh. tetovaža

MODNE VIJESTI
11.7.2020.

Bosna i Hercegovina zapravo ima dugu povijest tetoviranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tetovaže su bile korak uz koji su iskazivale svoj duhovni i kulturni identitet, a dolazile su u brojnim varijacijama i stilizacijama, od orijentalnih ukrasa do vjerskih.

Foto: Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Pokazivale su njihovu hrabrost i oslikavale želju da pokažu svoju osobnost.

Foto: Sciences & Voyages

„Kao dijete iz Jajca (Središnja Bosna), odrastala sam okružena bakama i prabakama koje su bukvalno nosile ovaj zanemareni, ali značajan dio povijesti i tradicije ovog kraja. Fascinirale su me njihove tetovaže i priče koje sam slušala od malih nogu. Kao umjetnik i ljubitelj povijesti, osjetila sam potrebu da na svoj način oživim ovu staru i jedinstvenu bosansku tradiciju. Izrada kolekcije za Bazerdžan bila je najprirodniji i najlogičniji naredni korak, a ove majice i haljine sa utisnutim motivima tradicionalnih tetovaža, krajnji su rezultat." - prokomentirala je Ina


Majice i haljine iz ove linije tako čuvaju uspomenu i tradiciju ovog kulturnog blaga. Više o kolekciji, kao i inspiraciji za istu saznajte klikom OVDJE, a u nastavku kroz loobokbook koji potpisuje Ajla Salkić pogledajte sve odjevne artikle iz ove zanimljive modne priče.

MODNE VIJESTI , 11.7.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Ajla Salkić

Podijeli:

Posljednje objavljeno