U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo planinsku kuću na Bjelašnici koja je sinonim za odmor - Bonjour.ba - bh.li...

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo planinsku kuću na Bjelašnici koja je sinonim za odmor

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
24.11.2021.

Tražeći mjesto kao stvoreno za zimski odmor ove sezone na društvenim mrežama pronašli smo planinsku kuću na Bjelašnici i dogodila se ljubav na prvi pogled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je zimski odmor najljepši u planinama prekrivenim snijegom koji gledamo iz topline prostora koji grije kamin, znali smo da smo pronašli nešto posebno.

Na 1250m u mjestu Sinanovići na jednoj od najljepših planina u Bosni i Hercegovini, Bjelašnici, nalazi se dvoetažna kućica Coeur de la Montagne ili Planinska kuća Bjelašnica.

Foto: @planinskakuca_bjelasnica

Osim pogleda na prirodu i nebesko prostranstvo, ova kućica spaja tradicionalno i novo.

Zamišljeno kao protuteža uobičajenom, vrlo užurbanom i zaposlenom načinu života, kreirali su oazu u kojoj je priorite odmaranje u opuštanje u ugodnom ambijentu.

Tome svakako pridonosi kamin, kao i vintage detalji poput gramofona i gitare.

Posebnost čine i tradicionalni bosanski ćilimi za koje smo saznali na instagram profilu da su nastali baš na ovom mjestu gdje je sada smještena planinska kućica.

Osoba koja je tkala te ćilime, odlučila je da ih vrati na mjesto njihovog nastanka i danas ova kućica ponosno nosi dio historije i tradicije.

Također, ako ste maštali o ispijanju kafe ili doručku u krevetu, a zatim uranjanje u omiljenu knjigu dok se ljuljate, srećom, ova planinska kuća na spratu ima sve što je čini savršenom za odmor daleko od gradske vreve.

***

Naslovna fotografija: @planinskakuca_bjelasnica
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno