Na Trebeviću se nalazi šarmantno uređen planinarski dom koji ima jedan od najljepših pogleda na Sarajevo - Bonjour.ba -...

Na Trebeviću se nalazi šarmantno uređen planinarski dom koji ima jedan od najljepših pogleda na Sarajevo

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
26.11.2023.

Za vikend destinaciju ovaj put smo odlučili predstaviti vam jednu od omiljenih atrakcija stanovnika Sarajeva, planinarski dom Jure Franko na obližnjoj planini Trebević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasaNa sat i po hoda od hotela Pino Nature, odnosno dva sata od izlazne stanice žičare, nalazi se prava oaza sa jednim od najboljih pogleda na grad Sarajevo i obližnje planinske vrhove. 

 Priroda na svakom koraku nešto je što svakako doprinosi opuštanju dok uživate u toplom čaju ili kavi u planinarskom domu koji je uređen s jasnom namjenom uživanja gostiju. Ovaj spoj je svakako dobitna kombinacija svima koji žele okusiti sve čari pogleda na grad, no isto tako imati osiguran odmor. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Capara (@tanjaa__c) on

 

Sama tranzicija iz brzog tempa kojeg grad Sarajevo pruža i više je no očita. Ova lokacija sa mnogo mirnijim pulsom opušta sva osjetila, a sam ulaz u dom sa mnoštvo detalja, namještaja priča svoju priču.

Staze za planinarenje na Trebeviću nisu tehnički zahtjevne, pa su samim tim privlačne kao vikend aktivnost za rekreativce. Također, zahvaljujući divnim, prirodnim predjelima, staze na Trebeviću čest su odabir i iskusnim planinarima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilia Alexanderson (@ilialexanderson) onOvaj dom, sa čije terase se pruža nestvaran pogled na Sarajevo i čak četrnaest okolnih planina, ime je dobio po Juri Franku, skijašu koji je na ZOI 1984. u Sarajevu osvojio srebrnu medalju u veleslalomu. 

U nastavku vam donosimo još nekoliko fotografija koje će vas inspirirati da se ušuškate u svoju toplu odjeću i obuću i krenete pravac Trebevića.

 

* * *
Naslovna fotografija: @vida.ninic 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno