Bonjour.pets: Kako se pripremiti za putovanje s kućnim ljubimcem? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.pets: Kako se pripremiti za putovanje s kućnim ljubimcem?

Tekst:

Nevena Divčić

LJUBIMCI
29.12.2023.

Imate li transporter? Jeste li posjetili veterinara? Putujete li prvi put zajedno? Je li apartman pet friendly?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Opterećeni ste morem pitanja koja postavljate sebi, ali i onim koja vam stižu sa strane. Ako ste ranije putovali sa svojim ljubimcem onda veoma dobro znate na koje stavke u organizaciji i ponašanju svog ljubimca posebno trebate obratiti pažnju. No, ako putujete zajedno prvi put ili čak razmišljate o udomljavanju ljubimca s kojim biste zbog svog stila života često trebali putovati, onda će biti korisno razmotriti nekoliko konkretnih stavki/savjeta.

 Emocije

Baš kao i mi, naši kućni ljubimci sve doživljavaju na svoj način, a tako je i kada je riječ o putovanjima. Dok neki od njih veoma uživaju u vožnjama, razgledanju i avanturama, za druge bi ovo moglo biti veoma stresno, naročito ako za vrijeme putovanja do destinacije moraju biti odvojeni od omiljenog člana porodice.

 Pobrinite se da se osjećaju bezbjedno u svakom trenutku te da imaju sve što im je neophodno, od pažnje i emocionalne podrške, do igrački i omiljenih grickalica koje mogu poslužiti kao distrakcija. 

 Veterinarski pregled

Ovisno o tome koliko dugo će trajati vaše zajedničko putovanje i odmor, razmotrite opciju odlaska kod veterinara prije putovanja. Pored neophodnih cjepiva i pregleda vašeg ljubimca, veterinar bi vam mogao dati dodatne, korisne savjete o putovanju i mogućim lijekovima protiv mučnine ili smirivanju ako isto bude potrebno.

 Transport

Bez obzira na prijevozno sredstvo, osigurajte sigurnosne mjere za vašeg ljubimca. U automobilu, koristite transportnu kutiju ili sigurnosni pojas za vezanje psa kako bi se spriječile moguće ozljede. Ako putujete avionom provjerite pravila aviokompanije o prijevozu kućnih ljubimaca i osigurajte prikladan transporter.

 

 

Kada je riječ o transporterima, tj. transportnim kutijama, iste također mogu biti izazov za vašeg ljubimca. Stoga pokušajte postepeno ih pripremiti za putovanje tako što ćete ih navikavati na transportnu kutiju nekoliko dana ili sedmica prije puta. 


Pakovanje

Bilo da putujete samo na jedan dan, višesatni izlet ili na duži vremenski period, važno je da procijenite da li je potrebno da im ponesete vodu i koliko hrane će vam biti potrebno. Prilikom pakovanja putne torbe ne zaboravite i na osnovnu dokumentaciju.

 Važno je da imate imati strpljenje i razumijevanje u ovoj, potencijalno izazovnoj situaciji. Dodatno posvetite pažnju njihovim potrebama i bezbjednosti kako biste svi mogli uživati u putovanju i odmoru.

* * *
Naslovna fotografija: @ariviere

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno