TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 10.10.2024.

U svijetu sofisticiranih okusa, biljni likeri zauzimaju posebno mjesto.

 

Njihove jedinstvene kombinacije mirisnih trava i začina donose osjećaj topline, dok u isto vrijeme pružaju suptilan dodir modernog luksuza. Vremenom postali su sinonim za ugodno uživanje u trenucima opuštanja, bilo da se radi o druženjima ili posebnim prilikama. Pelinova idealno utjelovljuje tu filozofiju, spajajući tradiciju s modernim okusima, donoseći sa sobom suptilan šarm prirode i luksuza.

 



Pelinova, inspirirana tradicijom i raznolikošću, a vođena željom za inovacijom, predstavlja jedinstveni biljni liker kreiran za istinske ljubitelje likera i posebnih trenutaka. S mješavinom 30 ručno biranih biljaka i začina nudi autentičan okus koji oduševljava na prvo kušanje.

 



Kolombo korijen i pontski pelin, nositelji okusa, savršeno su se sljubili s anisom, korijanderom, gorkom narančom, angostura korom, anđelika korijenom, cejlonskim cimetom, stolisnikom i bobicama kleka, stvarajući bogatstvo aroma koje obećava postati nova priča za generacije koje dolaze.




S prvim gutljajem Pelinove, intenzivna gorčina pelina polako se smiruje otkrivajući slojeve slatkih i začinskih nota. Suptilna slatkoća anisa i začinski tonovi korijandera i đumbira stvaraju kompleksan i uravnotežen okusni profil koji osvaja nepce.

 



Pelinova je stvorena za sve prilike – od ležernih okupljanja do svečanih proslava, te se najbolje poslužuje ohlađena, kao aperitiv, digestiv ili osvježavajući dodatak koktelima s tonikom, limunom ili narančom.




Pelinova je stvorena za uživanje u odličnom društvu, dijeljenje nezaboravnih priča i slavlje svih životnih trenutaka.
 

  * * *
Foto: PR


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!