TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 10.10.2024.
U svijetu sofisticiranih okusa, biljni likeri zauzimaju posebno mjesto.
Njihove jedinstvene kombinacije mirisnih trava i začina donose osjećaj topline, dok u isto vrijeme pružaju suptilan dodir modernog luksuza. Vremenom postali su sinonim za ugodno uživanje u trenucima opuštanja, bilo da se radi o druženjima ili posebnim prilikama. Pelinova idealno utjelovljuje tu filozofiju, spajajući tradiciju s modernim okusima, donoseći sa sobom suptilan šarm prirode i luksuza.

Pelinova, inspirirana tradicijom i raznolikošću, a vođena željom za inovacijom, predstavlja jedinstveni biljni liker kreiran za istinske ljubitelje likera i posebnih trenutaka. S mješavinom 30 ručno biranih biljaka i začina nudi autentičan okus koji oduševljava na prvo kušanje.

Kolombo korijen i pontski pelin, nositelji okusa, savršeno su se sljubili s anisom, korijanderom, gorkom narančom, angostura korom, anđelika korijenom, cejlonskim cimetom, stolisnikom i bobicama kleka, stvarajući bogatstvo aroma koje obećava postati nova priča za generacije koje dolaze.


S prvim gutljajem Pelinove, intenzivna gorčina pelina polako se smiruje otkrivajući slojeve slatkih i začinskih nota. Suptilna slatkoća anisa i začinski tonovi korijandera i đumbira stvaraju kompleksan i uravnotežen okusni profil koji osvaja nepce.

Pelinova je stvorena za sve prilike – od ležernih okupljanja do svečanih proslava, te se najbolje poslužuje ohlađena, kao aperitiv, digestiv ili osvježavajući dodatak koktelima s tonikom, limunom ili narančom.

Pelinova je stvorena za uživanje u odličnom društvu, dijeljenje nezaboravnih priča i slavlje svih životnih trenutaka.
* * *
Foto: PR
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!