TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.9.2019.
Pavone je domaći brend koji je postao prepoznatljiv po izradi bezvremenskih komada s modernim updateom koji se mogu prilagoditi po mjeri kupca.
Komplementirajući koloriti i nove vrste materijala, poput veganske kože, koja je napravljena od poliuretana, ali obložena viskozom za mekši dodir, nositelji su njihove kolekcije za jesen/zimu 2019.
Njihov najprodavaniji model haljine ”Elza” je osvježen s novim detaljima poput nojevog perja što ju čini idealnom za posebne prilike.
Naglašena ramena i struk na odjeći inspirirani su osamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali su predstavljeni u uvijek elegantnom i ženstvenom Pavone stilu. Elegantni šal ovratnik krasi kapute, kao i odijela koja se rade po mjeri kako bi pristajali savršeno. Boje od jarke crvene, fuksije i boje vina sve do maslinasto zelene su tu da osvježe uspavani dio godine.
Fotografkinja Maja Topčagić zaslužna je za ove odlične vizuale kampanje koja nijansama idealno dočarava ovo razdoblje. Makeup potpisuju Anđela Jerković i Ana Ostojić za studio Make-up by Marijana, a frizuru La Bellezza Studio.
Ova kolekcija dostupna je u Pavone showroomu, a može se naručiti i putem društvenih mreža, Facebook ili Instagram.
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.
I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?
Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.
Zašto sami biramo pistacije i orahe?
Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.
Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.
Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.
Sastojci
Za bazu i slojeve jufke:
Priprema
Priprema jufke:
Baklava sloj:
Pečenje:
Agda ili sirup:
Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.
Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!