Ovo su financijske pogreške koje biste trebali prestati raditi - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ovo su financijske pogreške koje biste trebali prestati raditi

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
2.8.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja zdravih financijskih navika trebalo bi na vašoj listi prioriteta biti jako visoko, odmah uz brigu o zdravlju i ostvarenju poslovnih ciljeva. Kako biste imali izbalansiranu financijsku godinu, važno je da znate sve potrebne info o vašim osobnim financijama i da vas nikada strah ne sputava od odlaska do stručnjaka koji će vam pojasniti pojedine termine, promjene, bilance, vrste kreditnih kartica. Uz to, zaboravite na klasične mitove o štednji i potrošnji i trebate naučiti kako da kreirate tablicu koja će vam dati jasan prikaz na što svaki mjesec najviše trošite novac i kako te troškove možete umanjiti.

Zbog toga smo u nastavku pobrojali neke od najčešćih financijskih pogrešaka kojih biste se trebali riješiti već danas. #Nemate utvrđen budžet
Dakle, ni stvarnu kontrolu niti info koliko svaki dan možete potrošiti novac. Radije si postavite zadatak – napišite sve troškove na jednu stranicu (stanarina, računi, kupovina namirnica...), te uz njih koliko mjesečno trošite na svaku stavku. Sada u skladu s vašom plaćom istražite koliko od vaše plaće ide za svaku stavku i možete li novac drugačije i bolje preraspodijeliti.

 

Shopping-Bags-Street-Style

 

#Kasno plaćate račune
Važno je razviti zdravu naviku da svoje račune uvijek plaćate na vrijeme i redovito. Kašnjenje, kamate, ponovna uključena usluga – sve su to dodatne komplikacije koje biste izbjegli da ste račune stavili na prvo mjesto.

#Ne štedite
Ukoliko ste na početku, vjerujemo da je dosta teško izdvojiti čak i tek par maraka sa strane. No, unatoč tome, navika štednje i raspodjele novca je itekako važna, te ćete vremenom, s porastom primanja znati kako izdvojiti više te imati već ustanovljenu zdravu naviku štednje.

#Emocionalni shopping
Kada god mislite da ćete doći u napast da kupujete impulzivno, ostavite kreditne kartice i gotovinu doma. Prije svake kupovine, važno je da imate jasno definiran popis artikala koje trebate kupiti i da ga se držite.

#Ne znate reći ne
Na upite dragih ljudi o posudbama, o zajedničkim odlascima na zabave, događanjima. Ne bojte se reći ne nedjeljnom ručku s prijateljima jer štedite za put u Europu koji je na rasporedu za par tjedana.
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno