TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 5.9.2023.
U srcu svakog doma je kuhinja, mjesto na kojem možete pustiti mašti na volju i pripremati svoja mala kulinarska remek djela.
To je mjesto gdje se vaša kreativnost miješa s ukusnim sastojcima i rezultira malim komadićem duše servirane na tanjuru. Da istovremeno ne bi bila i mjesto koje potiče stres, važno je da okruženje bude ugodno, funkcionalno i dobro organizirano. Kada u svakom trenutku znate na kojem se točno mjestu krije dodatak koji vam je potreban, kuhanje će se pretvoriti u zabavu.
U dućanima kao što su PEPCO i JYSK koji nas već odavno osvaja kreativnim dizajnom i skandinavskom estetikom, pronašli smo za vas artikle uz koje će kuhinja za tren biti organizirani prostor koji vas zove na još jedan kulinarski pothvat.
Staklene posude
Prozirne staklene posude u svim veličinama neophodan su partner za dobru organizaciju. Tako ćete lako vidjeti koju namirnicu kriju, a kuhinja će dobiti jednolik i uredan završni izgled. Za bolju organizaciju i još brže snalaženje, birajte proizvode koji čak nose i ime namirnice poput kutija za kruh ili čaj.
Evo gdje ih možete kupiti



Pokretna kuhinjska kolica i police
Vjerujemo da, koliko god veliku kuhinju napravili, uvijek nedostaje barem još malo prostora. Za to idealno mogu poslužiti mala kuhinjska kolica u koja možete smjestiti sve ono što vam treba biti na dohvat ruke u svakom trenu. Ako nemate prostora za takvo nešto, birajte slatke kutne police ili poslužavnike u boho stilu koji će dati šarm i toplinu svakoj kuhinji.
Kolica za piće poslužit će i kao dekorativni detalj koji će se pokazati kao jako funkcionalan predmet s prvim posjetom prijatelja.
Evo gdje ih možete kupiti





Funkcionalni dodaci i posuđe
Dizajnerima kuhinjskih potrepština možete zahvaliti za njihovu kreativnost i funkcionalne proizvode koje oni pretvaraju i u dekorativne. Tako će se i elementi poput onog za sušenje posuđa odlično uklopiti u priču o ugodnom i lijepom okruženju. Da bi se i samo posuđe uklopilo u ambijent, predlažemo one komade koje možete uklopiti jedan u drugi i dobiti na prostoru, ali i dati zabavni karakter vašoj kuhinji.
Evo gdje ih možete kupiti



* * *
Naslovna fotografija: @cicada_co
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!