TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 27.9.2024.
Svjetski lider u oblasti ranog razvoja, dr Gordon Neufeld, u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković ovog oktobra će posjetiti naš region i sa zainteresovanom publikom održati niz razgovora o temi „Kako zadržati bliskost s djecom uprkos izazovima odrastanja?“.
Vođena idejom da je briga o odrastanju djece jedan od koraka ka boljoj budućnosti za sve nas, Fondacija Novak Đoković već treću godinu zaredom organizuje dolazak vodećih stručnjaka iz ove oblasti, u cilju edukacije i podizanja svijesti javnosti o temama razvoja djece i roditeljstva.
Nakon posjeta dr Shefali i dr Gabora Matea, ove godine Fondacija nastavlja svoj program "Razgovori o roditeljstvu" gostovanjem dr Gordona Neufelda, koji će pružiti korisne savjete kako da prevaziđemo brojne izazove roditeljstva kroz različite faze odrastanja djece, kao i šta je najvažnije u odnosu koji gradite s djecom. U okviru svoje posjete regionu dr Gordon Neufeld, koautor bestselera „Budite oslonac svojoj djeci“ i renomirani stručnjak za dječiji razvoj, održat će razgovore s publikom u Beogradu (4. oktobra), Sarajevu (9. oktobra), Banja Luci (11. oktobra), Zagrebu (13. oktobra) i Ljubljani (15. oktobra). Mjesto i vrijeme održavanja svih susreta sa dr Gordonom Neufeldom dostupni su na sajtu Fondacije Novak Đoković.
Tokom ovih razgovora, dr Neufeld će obraditi ključne teme vezane za roditeljstvo, izazove odrastanja, uključujući očuvanje bliskosti između roditelja i djece, privrženosti kao ključa svakog odnosa, značaja uloge roditelja u odnosu na ulogu vršnjaka, kao i načine na koje možemo adekvatno odgovarati na potrebe i zahtjeve djeteta.
Osim razgovora sa dr Neufeldom, zainteresovani će imati mogućnost da u dodatnom terminu, 6. oktobra u Beogradu, učestvuju i u cjelodnevnom interaktivnom predavanju sa ovim eminentnim stručnjakom. Ovaj ekskluzivni seminar namijenjen je roditeljima, kao i stručnjacima koji se bave psihološkom podrškom djeci i roditeljima, te onima čija profesija uključuje rad sa djecom. Interaktivno predavanje je predviđeno za manju grupu učesnika, kako bi bila omogućena efikasnija komunikacija sa dr Njufeldom i detaljnija obrada tema koje su u fokusu njegovog rada.
„Vjerujem da su učenja dr Gordona Neufelda vrlo značajna za naše društvo. Bliskost djeteta sa roditeljem je ključ zdravog razvoja, a ona se u ovoj kulturi brzog življenja gubi. Raduje me što ćemo imati priliku da učimo od čovjeka koji je svoj život posvetio izučavanju razvoja djeteta i što ima institut koji je specijalizovan za tu temu“, istakla je Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorica Fondacije Novak Đoković.
Dr Gordon Neufeld je široj javnosti poznat i kao mentor Gabora Matea, a u svojoj karijeri, koja traje više od 40 godina, radio je kao klinički psiholog sa djecom, omladinom i njihovim porodicama. Podsjetivši na riječi ovog priznatog stručnjaka da „djeca nikada ne smiju da rade za našu ljubav, ona treba da se odmaraju u njoj”, Fondacija Novak Đoković najavljuje njegova predavanja po gradovima našeg regiona.

Više informacija o razgovorima sa dr Gordonom Neufeldom možete pronaći na sajtu Fondacije Novak Đoković, odakle, također, možete pristupiti i sajtu kupikartu.ba kako biste nabavili karte za ovaj jedinstveni susret.
* * *
Naslovna foto: @laureussport
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!