TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.10.2021.
Magdalena i Uzeir Memić, osnivači su firme Intellect doo i vlasnici franšize School & School za Mostar koja donosi novi koncept školovanja za naše mališane.
Kroz svoju filozofiju rada i kurseve žele približiti budućnost i inovativnije školovanje za najmlađe zbog čega će djeca u Mostaru imati priliku učiti više o programiranju, dizajnu, robotici i brojnim drugim poljima.
U želji da saznamo više, zavirili smo u interijer School&School škole i razgovarali sa Magdalenom i Uzemirom o njhovom timu, danima otvorenih vrata, kursevima koji će biti dostupni. Otkrili su nam i nešto više o uređenju centra, ali i podijelili s nama što ih izdvaja od sličnih mjesta u regiji.
Njihove odgovore i uređenje škole otkrijte u nastavku.
Kako biste opisali School&School u tri riječi?
Poprilično je izazovno opisati ovaj jedinstveni program za djecu u tri riječi, ali evo pokušat ćemo: Talent. Razvijanje. Učenje.
Tko čini School&School Mostar tim?
S obzirom da se radi o potpuno novom projektu očekivalo bi se da se radi o „One Man show“, međutim ovdje moramo naglasiti da smo u relativno kratkom roku formirali tim sa 3 stalna saradnika plus 11 honorarno zaposlenih. I dalje smo u fazi selekcije kandidata i očekujemo da ćemo imati 15 honorarnih saradnika za naših 20+ edukativnih programa.
Željeli bismo istaknuti i još jednu činjenicu, a to je da nismo imali dvojbi oko pronalaska ljudi sa specifičnim setom znanja i vještina jer smo bili sigurni da Mostar ima ljudskog potencijala u koji će se djeca i njihovi roditelji uskoro uvjeriti. Ovo naravno ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške vlasnika franšize gosp. Nihada Softića i njegovog tima, te mu se i ovim putem iskreno zahvaljujem.
Gospodine Nihade Softiću, vi ste vlasnik master franšize. Koja je glavna filozofija vašeg rada i čime se vodite pri osmišljavanju programa za najmlađe?
Svi smo drugačiji! Razvoj svakog čovjeka, u ovom slučaju djeteta je individualan i neophodno je da bude prilagođen isključivo njegovim sposobnostima. Sposobnosti i talenti se razlikuju od djeteta do djeteta, upravo zato, neophodno je prepoznati djetetov intelektualni, emocionalni, duhovni ritam, a onda nastavni program i ciljeve obrazovanja uskladiti sa njegovim razvojnim mogućnostima, potrebama i željama.
Kvalitet našeg programa je u samom pristupu, kreativnom i poticajnom okruženju, posmatranju i otkrivanju dječjih sposobnosti, te usklađivanju nastavnog programa djetetu!
Cilj našeg programa je posmatrati, otkrivati i razvijati najbolje u svakom djetetu!
Što je ono što vas izdvaja u odnosu na slična mjesta u gradu?
School & School je opredijeljena za izučavanje disciplina budućnosti postajući tako pionir u promovisanju i prakticiranju Next-Generation Education u svojim školama! Šta to znači? To znači da smo bili mudri da plan i program koji je namijenjen za uzrast 18+ donesemo, uskladimo i implementiramo bez ikakvog straha dječjem uzrastu od 6-14 godina.
To i jeste razlika između nas i drugih, jer duboko vjerujemo da djeca mogu sve što i odrasli mogu, samo ako to žele. Upravo, ljubav, strast, znanje i metodologija prenosa tog znanja na djecu je ono što School & School čini drugačijom školom. Mi smo svjesni moći ali i najvećeg ljudskog bogatstva, to je neiscrpna dječja mašta kojoj je potrebna samo jedna jedina stvar a to je - Podrška da budu ono što i žele da budu!
Koje sve kurseve djeca mogu pohađati prilikom boravka?
Prije svega, želimo istaknuti Little School (Suvremeni produženi boravak sa vlastitim planom i programom). Pored Little school koji je naša perjanica, djeca će imati priliku da pohađaju preko 20 kurseva iz različitih oblasti moderne sadašnjosti: od Robotike, Mehatronike i Programiranja do Art & Designa (grafički dizajn, interijer i arhitektura), Malu Akademiju umjetnosti (grnčarstvo, izrada mozaika, fuzija stakla..), Forenzike, Veterine, Bioinžinjering, Poduzetništvo, Škole stranih jezika, Muzičke/Glazbene, Školu drame, baleta i sl. Svi programi se izvode u kombinaciji engleskog i materinjeg jezika.
Koje vrijednosti djeca usvajaju u School&School Mostar?
Mi prije svega slavimo ljudski potencijal u želji da mijenjamo svijet na bolje! U toj našoj želji djecu učimo da budu kosmopolite i filantropi u doslovnom smislu tih riječi. Naravno, s obzirom da se radi o djeci učimo ih da je igra esencijalni dio učenja i života. Učimo ih vrijednostima poštivanja drugih i drugačijih, odgovornost prema poslu i obavezama. Inovativnosti koja je inspirisana budućnošću.
Čime ste se vodili pri uređenju centra?
Prije svega smo željeli stvoriti jedno kreativno, afirmativno i motivirajuće okruženje u kojem će djeca kao i mi koji smo sa njima svakodnevno uživati i sticati nova znanja i vještine.
Možete li nam reći više detalja o programu Dana otvorenih vrata?
Dani otvorenih vrata počinju već ove subote (16.10) u 10:00 – 17:00. Dan će biti podijeljen na jutarnji 10:00-13:00 i popodnevni dio 14:00-17:00. Roditelji i djeca će imati priliku da posjete naše prostorije u ulici Mile Budaka 63, te da se upoznaju sa ponuđenim programima i budućim predavačima tako da će imati informacije iz prve ruke.
Dani otvorenih vrata se nastavljaju kroz drugu polovinu oktobra/ listopada sa besplatnim Demo satima na svim programima. Svako zainteresirano dijete će imati priliku da besplatno prisustvuje programima od njihovog interesovanja. Za one koji nas nisu u mogućnosti posjetiti u ovom periodu ne trebaju očajavati, upisi su svaki mjesec i prvi sati su uvijek besplatni. Programi službeno kreću sa radom od 01.11.
Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?
Moj dosadašnji profesionalni život je bio vezan za korporativni biznis iako mi poduzetništvo nije strano. Predan i profesionalan rad će Vas uvijek dovesti do cilja s tim da nije bitno samo šta ste ostvarili već i kako ste to napravili. Iako ulazim u poduzetničke vode nekako se ne smatram klasičnim poduzetnikom. Uvijek sam težio da pored svog individualnog cilja ostvarim i neki Viši cilj i sa ovim programom to se napokon u potpunosti i podudarilo.
***
Naslovna fotografija: School&School
Tekst: Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba
Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.
Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog restorana Kiren u sklopu hotela.
Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.
Smješten u srcu Baščaršije, Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.
S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.
Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće?
Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.
Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.
Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi?
Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.
Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.
Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija?
Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.
Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.
Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi?
Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.
Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.
Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.
Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren?
Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.
Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.
Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.
Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje?
Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.
Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.
***
Foto: Kiren
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!