Zavirili smo u novu School&School školu u Mostaru i saznali pojedinosti o uređenju i inovativnim kursevima za mališane -...

Zavirili smo u novu School&School školu u Mostaru i saznali pojedinosti o uređenju i inovativnim kursevima za mališane

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
16.10.2021.

Magdalena i Uzeir Memić, osnivači su firme Intellect doo i vlasnici franšize School & School za Mostar koja donosi novi koncept školovanja za naše mališane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz svoju filozofiju rada i kurseve žele približiti budućnost i inovativnije školovanje za najmlađe zbog čega će djeca u Mostaru imati priliku učiti više o programiranju, dizajnu, robotici i brojnim drugim poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U želji da saznamo više, zavirili smo u interijer School&School škole i razgovarali sa Magdalenom i Uzemirom o njhovom timu, danima otvorenih vrata, kursevima koji će biti dostupni. Otkrili su nam i nešto više o uređenju centra, ali i podijelili s nama što ih izdvaja od sličnih mjesta u regiji.

Njihove odgovore i uređenje škole otkrijte u nastavku.

Kako biste opisali School&School u tri riječi?

Poprilično je izazovno opisati ovaj jedinstveni program za djecu u tri riječi, ali evo pokušat ćemo: Talent. Razvijanje. Učenje.

Tko čini School&School Mostar tim?

S obzirom da se radi o potpuno novom projektu očekivalo bi se da se radi o „One Man show“, međutim ovdje moramo naglasiti da smo u relativno kratkom roku formirali tim sa 3 stalna saradnika plus 11 honorarno zaposlenih. I dalje smo u fazi selekcije kandidata i očekujemo da ćemo imati 15 honorarnih saradnika za naših 20+ edukativnih programa.

Željeli bismo istaknuti i još jednu činjenicu, a to je da nismo imali dvojbi oko pronalaska ljudi sa specifičnim setom znanja i  vještina jer smo bili sigurni da Mostar ima ljudskog potencijala u koji će se djeca i njihovi roditelji uskoro uvjeriti.  Ovo naravno ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške vlasnika franšize gosp. Nihada Softića i njegovog tima, te mu se i ovim putem iskreno zahvaljujem.


Gospodine Nihade Softiću, vi ste vlasnik master franšize. Koja je glavna filozofija vašeg rada i čime se vodite pri osmišljavanju programa za najmlađe?

Svi smo drugačiji! Razvoj svakog čovjeka, u ovom slučaju djeteta je individualan i neophodno je da bude prilagođen isključivo njegovim sposobnostima. Sposobnosti i talenti se razlikuju od djeteta do djeteta, upravo zato, neophodno je prepoznati djetetov intelektualni, emocionalni, duhovni ritam, a onda nastavni program i ciljeve obrazovanja uskladiti sa njegovim razvojnim mogućnostima, potrebama i željama.

Kvalitet našeg programa je u samom pristupu, kreativnom i poticajnom okruženju, posmatranju i otkrivanju dječjih sposobnosti, te usklađivanju nastavnog programa djetetu!

Cilj našeg programa je posmatrati, otkrivati i razvijati najbolje u svakom djetetu!

Što je ono što vas izdvaja u odnosu na slična mjesta u gradu?

School & School je opredijeljena za izučavanje disciplina budućnosti postajući tako pionir u promovisanju i prakticiranju Next-Generation Education u svojim školama! Šta to znači? To znači da smo bili mudri da plan i program koji je namijenjen za uzrast 18+ donesemo, uskladimo i implementiramo bez ikakvog straha dječjem uzrastu od 6-14 godina.

To i jeste razlika između nas i drugih, jer duboko vjerujemo da djeca mogu sve što i odrasli mogu, samo ako to žele. Upravo, ljubav, strast, znanje i metodologija prenosa tog znanja na djecu je ono što School & School čini drugačijom školom. Mi smo svjesni moći ali i najvećeg ljudskog bogatstva, to je neiscrpna dječja mašta kojoj je potrebna samo jedna jedina stvar a to je - Podrška da budu ono što i žele da budu!

Koje sve kurseve djeca mogu pohađati prilikom boravka?

Prije svega, želimo istaknuti Little School (Suvremeni produženi boravak sa vlastitim planom i programom). Pored Little school koji je naša perjanica, djeca će imati priliku da pohađaju preko 20 kurseva iz različitih oblasti moderne sadašnjosti: od Robotike, Mehatronike i Programiranja do Art & Designa (grafički dizajn, interijer i arhitektura), Malu Akademiju umjetnosti (grnčarstvo, izrada mozaika, fuzija stakla..), Forenzike, Veterine, Bioinžinjering, Poduzetništvo,  Škole stranih jezika,  Muzičke/Glazbene, Školu drame, baleta i sl. Svi programi se izvode u kombinaciji engleskog i materinjeg jezika.

Koje vrijednosti djeca usvajaju u School&School Mostar?

Mi prije svega slavimo ljudski potencijal u želji da mijenjamo svijet na bolje! U toj našoj želji djecu učimo da budu kosmopolite i filantropi u doslovnom smislu tih riječi. Naravno, s obzirom da se radi o djeci učimo ih da je igra esencijalni dio učenja i života. Učimo ih vrijednostima poštivanja drugih i drugačijih, odgovornost prema poslu i obavezama. Inovativnosti koja je inspirisana budućnošću.

Čime ste se vodili pri uređenju centra?

Prije svega smo željeli stvoriti jedno kreativno, afirmativno i motivirajuće okruženje u kojem će djeca kao i mi koji smo sa njima svakodnevno uživati i sticati nova znanja i vještine.

Možete li nam reći više detalja o programu Dana otvorenih vrata?

Dani otvorenih vrata počinju već ove subote (16.10) u 10:00 – 17:00. Dan će biti podijeljen na jutarnji 10:00-13:00 i popodnevni dio 14:00-17:00. Roditelji i djeca će imati priliku da posjete naše prostorije u ulici Mile Budaka 63, te da se upoznaju sa ponuđenim programima i budućim predavačima tako da će imati informacije iz prve ruke.

Dani otvorenih vrata se nastavljaju kroz drugu polovinu oktobra/ listopada sa besplatnim Demo satima na svim programima. Svako zainteresirano dijete će imati priliku da besplatno prisustvuje programima od njihovog interesovanja. Za one koji nas nisu u mogućnosti posjetiti u ovom periodu ne trebaju očajavati, upisi su svaki mjesec i prvi sati su uvijek besplatni. Programi službeno kreću sa radom od 01.11.Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?

Moj dosadašnji profesionalni život je bio vezan za korporativni biznis iako mi poduzetništvo nije strano. Predan i profesionalan rad će Vas uvijek dovesti do cilja s tim da nije bitno samo šta ste ostvarili već i kako ste to napravili. Iako ulazim u poduzetničke vode nekako se ne smatram klasičnim poduzetnikom. Uvijek sam težio da pored svog individualnog cilja ostvarim i neki Viši cilj i sa ovim programom to se napokon u potpunosti i podudarilo.

*** 
Naslovna fotografija: School&School
Tekst: Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno