Evo gdje možete isprobati nordijsko skijanje na okolnim planinama Sarajeva - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Evo gdje možete isprobati nordijsko skijanje na okolnim planinama Sarajeva

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
29.1.2023.

Početkom prvog mjeseca ljubitelji zimskih sportova tradicionalno odlaze na skijališta, ali ove godine to su zbog nedostatka snijega bili primorani malo odgoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujemo da su ih onda obradovale prve pahulje, otvorene ski staze i prilika za bijeg u planine.

Ukoliko i vi imate u planu nešto tako ili čak da svoj bajkoviti zimski odmor iz snova provedete na obližnjim planinama, savjetujemo da pripremite skijašku odjeću kako biste ove sezone probali nešto novo i drugačije. Naime, u pitanju je nordijsko skijanje, a gdje se tačno uputiti u blizini Sarajeva, pročitajte u nastavku.

 

Foto: unsplash.comZašto probati nordijsko skijanje/trčanje?

Ime je dobilo po zemljama u kojima je nastalo, a i danas je najraširenije upravo u nordijskim zemljama - Finskoj, Norveškoj, Švedskoj. Iako skijaško trčanje nikada neće imati isti buntovnički modni wow faktor kao kod snowboarda ili skijanja slobodnim stilom, oni koji su ga isprobali uvijek se iznova vraćaju na to. Zvuk skija koje kao da stružu snježne kristale istovremeno je meditativan i energizirajući i nudi neku vrstu zadovoljstva kojoj čak i najjača šoljica jutarnje kafe ne može parirati. 

 

 

Gdje probati nordijsko skijanje u okolini Sarajeva?

Igmansko Veliko polje
 

Tokom zimskih mjeseci Veliko Polje idealno je za bavljenje disciplinama nordijskog skijanja, a upravo su na tom mjestu i održavana takmičenja u nordijskim disciplinama u vrijeme trajanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 1984. godine.

 Nordijsko skijanje na Jahorini
 

Centar za nordijsko skijanje Velika dvorišta se nalazi na Jahorini, a raspolaže sa 10 km staza.  Na raspolaganju su uređene staze za nordijsko i klasično skijanje u dužinama od: 1 km, 1,5 km, 2 km, 2,5 km, 3,30 km, 4 km i 5 km. 

 

Foto: snow-art.com

***
Naslovna fotografija:@nafisalatic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno