TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 21.10.2022.
Okusi jeseni ovog puta inspirirali su nas na nešto drugačije jelo.
Nakon što su ukusne štangice od bundeve razmazile naša nepca neodoljivim aromama, ovog puta namirnica koju često nazivamo zvijezdom jeseni ima sasvim novo ruho. Naime, vlasnica profila Slagalica okusa, Anita Markić je u sklopu naše kategorije Jesen u domu za Bonjour.ba čitatelje pripremila je recept za njoke kojima poseban okus daje ukusna bundeva.
Ovo tadicionalno talijansko jelo u nešto drugačijoj, odnosno jesenjoj verziji možete kreirati kao cjeloviti obrok ili kao prilog omiljenim jelima. Kako Anita otkriva: „Ručak koji možete napraviti brzo a iznimno je ekonomičan. Uz pretpostavku da imate već spreman pire od krompira i pire bundeve. Jedino je preostalo dodati sol i brašno u omjerima navedenim ispod."
Sastojci:
Postupak:
Od navedenih sastojaka formirati kuglu te je podijeliti na 3 dijela. Nježno razvaljati jednu po jednu i rezati njoke. Dio možete odmah ostaviti u zamrzivač, a ostatak stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte njoke između 5-7 minuta. Poslužite uz umak po želji.
Dobar tek!
* * *
Foto: Anita Markić
TEKST: Adelisa Mašić
Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.
Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.
1. Počni s bazom
Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.
2. Pronađi ravnotežu
Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.
3. Igraj se slojevima i detaljima
Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.
4. Dodaj jesenski pečat
Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.
U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.
Foto: @the_loverosie_
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!