TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 11.10.2022.

Kada bismo anketu „Što vas to najviše asocira na najljepše jesenje dane?“ proveli među istinskim ljubiteljima gastronomije, sigurni smo da bi povratni odgovor bio – bundeva.


Ova neodoljiva ali i veoma zdrava namirnica posljednjih dana zvijezda među gurmanima, zbog čega smo se ove jeseni poželjeli upustiti u jednu posebnu gastro avanturu upravo s bundevom. Kako bismo našim čitateljima otkrili neka posebnija jela vlasnica profila Slagalica Okusa, Anita Markić je za našu Gourmet rubriku kreirala jedinstvene recepte s bundevom koji će vas oduševiti jesenjim mirisom ali i ukusnim aromama. Naime, kroz jesenje mjesece Anita će biti naš vodič za kreiranje zanimljivih jela s bundevom, u kojima će uživati i oni najmlađi. 





Naše jesenje gourmet putovanje započet ćemo sa štangicama od bundeve gdje Anita izdvaja pire od bundeve kao glavnu ulogu ovoga slatkiša.  „Moguće ga je iskoristiti za razne slastice ili jednostavno upotpuniti njime postojeću struktura kao u ovome slučaju" otkrila nam je Anita, a sastojke kao i postupak donosimo u nastavku.

Sastojci za podlogu:

  • 100 g badema
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 160 g datulja
  • 1 žlica kokos ulja
  • 20 g agava sirup


Sastojci za kremu:

  • 150 g indijskih oraha
  • 100 g pirea od bundeve
  • 80 g kokos krema
  • 70 g agavinog sirupa
  • 2 žlice limunovog sok
  • 1 žličica cimeta


Priprema:

U jačoj sjeckalici usitnite orašaste plodove, zobene pahuljice te dodajte cimet. Suhim sastojcima dodajte prethodno očišćenje datulje, agavin sirup i kokos ulje. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Izradite kremu tako što ćete sve sastojke staviti u blender i blendajte do glatke teksture. Prelijte preko podloge smjesu. Strpljivo naredna 4 sata, pričekajte da krema postane čvrsta za rezanje. U slast!


* * *
Foto: Anita Markić za Bonjour.ba


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!