TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 11.10.2022.
Kada bismo anketu „Što vas to najviše asocira na najljepše jesenje dane?“ proveli među istinskim ljubiteljima gastronomije, sigurni smo da bi povratni odgovor bio – bundeva.
Ova neodoljiva ali i veoma zdrava namirnica posljednjih dana zvijezda među gurmanima, zbog čega smo se ove jeseni poželjeli upustiti u jednu posebnu gastro avanturu upravo s bundevom. Kako bismo našim čitateljima otkrili neka posebnija jela vlasnica profila Slagalica Okusa, Anita Markić je za našu Gourmet rubriku kreirala jedinstvene recepte s bundevom koji će vas oduševiti jesenjim mirisom ali i ukusnim aromama. Naime, kroz jesenje mjesece Anita će biti naš vodič za kreiranje zanimljivih jela s bundevom, u kojima će uživati i oni najmlađi.

Naše jesenje gourmet putovanje započet ćemo sa štangicama od bundeve gdje Anita izdvaja pire od bundeve kao glavnu ulogu ovoga slatkiša. „Moguće ga je iskoristiti za razne slastice ili jednostavno upotpuniti njime postojeću struktura kao u ovome slučaju" otkrila nam je Anita, a sastojke kao i postupak donosimo u nastavku.
Sastojci za podlogu:
Sastojci za kremu:
Priprema:
U jačoj sjeckalici usitnite orašaste plodove, zobene pahuljice te dodajte cimet. Suhim sastojcima dodajte prethodno očišćenje datulje, agavin sirup i kokos ulje. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Izradite kremu tako što ćete sve sastojke staviti u blender i blendajte do glatke teksture. Prelijte preko podloge smjesu. Strpljivo naredna 4 sata, pričekajte da krema postane čvrsta za rezanje. U slast!

* * *
Foto: Anita Markić za Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!