Doručak: Ključ za brže mršavljenje ili nepotrebni obrok? Evo što kaže stručnjakinja!
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETDoručak je vjerojatno obrok oko kojega imamo najveće dileme.
Jedna od najčešćih je upravo ta „Trebamo li preskočiti doručak ili ne?”. Kako smo tu za vas za sve zanimljive razgovore o modi ili za razbijanje beauty tabua, tako smo tu za vas i kada se pojave pitanja i dileme vezane za gourmet svijet, kako biste kreirali zdraviju i ljepšu svakodnevicu.
Nevena Pandža, nutricionistica i Semra Manjura, marketing asistentica za Bonjour.ba
Kreirali smo serijal Bonjour.Nutri Talk kroz koji ćemo donositi odgovore (ali i neodoljive recepte) na ona najučestalija pitanja poput ovoga za doručak. Na to, ali i druga važna pitanja, ovog puta nam odgovara nutricionistica Nevena Pandža, koja će vam kao prava stručnjakinja dati jasne i konkretne odgovore koje možete početi primjenjivati već danas.
Nevena nam je otkrila da bez doručka postoji velika mogućnost da ćemo puno više pojesti u narednom obroku ili u drugom dijelu dana. Dakle, želite li čuvati željenu težinu, doručak nemojte preskočiti!
Stoga smo zamolili Nevenu da kreira 3 savršeno izbalansirana recepta za... guess what? Zdrav doručak koji ćete spremiti brzo i lako! Nevena se odlučila za palačinke, Greek bowl i Sourdough kruh s jajetom i začinima, a svemu tome je dodala i poseban sastojak - MEGGLE Grčki tip jogurta.
Ovo je prava oda brzom, zdravom i izbalansiranom doručku koji je stvoren za užurbani ritam vaše svakodnevice. Osim toga, svaki od ova 3 recepta savršen je dokaz o tome da i zdrav doručak prepun nutrijenata može osvajati nezaboravnim okusom.
No, kakav bi trebao biti taj savršeni doručak? Nevena preporučuje kombinaciju integralnih žitarica i proteina. U tom kontekstu, MEGGLE Grčki tip jogurta dolazi kao izvrstan izbor. Ovaj jogurt se ističe po svom smanjenom udjelu masti (oko 50%) i manjem udjelu zasićenih masnih kiselina, kao i visokom sadržaju proteina, što ga čini savršenim dodatkom zdravim obrocima.
Nakon što kušate recepte, u videu pogledajte još dobrih savjeta koje je Nevena podijelila s nama. Kao malenu najavu za video, samo ćemo reći da smo tu naučili da za kreiranje zdravih poslastica Nevena, kao stručnjakinja za prehranu, nudi savršenu ideju kako spojiti zdravlje i neodoljive okuse u istu poslasticu!
U nastavku vam donosimo 3 recepta za doručak s MEGGLE Grčki tip jogurtom koji su izbalansirani, bogati nutrijentima i što je najvažnije, lagani za napraviti čak i kada vam sat pokazuje da je preostalo malo vremena za pripremu jela.
Palačinke s MEGGLE Grčki tip jogurta, višnjama/šumskim voćem i listićima badema
Palačinke
- 150 grama MEGGLE Grčki tip jogurta
- 1 jaje
- ½ šalice brašna od spelte ili pšeničnog
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica kokosovog ulja
Sve navedene sastojke trebate umiksati i povezati u smjesu te zatim peći na zagrijanoj tavi. Birajte veličinu palačinaka koju želite.
Umak
- 1 šalica smrznutih višanja bez koštica
- 1 srednja žlica meda
- 1 žličica kokosovog ulja
U malenoj posudi za umak na laganoj vatri otopite kokosovo ulje, a zatim dodajte višnje bez koštica i med. Sve je to potrebno zagrijati i dehidrirati u umak.
Poslužiti palačinke s 2 žlice grčkog jogurta, umakom od višanja i listićima badema.
Greek bowl
Sastojci
- 100 g MEGGLE Grčki tip jogurta
- ½ manje jabuke narezane na ploške
- 3 žlice očišćenog šipka (nara) - 30 g
- oko 30 g oraha
- 1 žlica zobenih pahuljica
- cejlonski cimet
- 1 žličica meda
Priprema
Za početak, u zdjelicu staviti MEGGLE Grčki tip jogurta i rasporediti ga po dnu. Zatim je potrebno jabuku oprati, osušiti, narezati na tanke ploške i posložiti u jednom dijelu tanjura. Nakon toga posuti cimet po ploškama jabuke, a orah rukama usitniti i staviti ga na drugu stranu. Zobene pahuljice staviti u sredinu te potom zrna šipka rasporediti po cijeloj zdjeli. Med tankim nitima također rasporediti po cijelom tanjuru.
*imati na umu da jabuka može dobiti smeđi ton nakon što duže odstoji.
Sourdough kruh s MEGGLE Grčki tip jogurtom, jajetom i začinima
Sastojci
- 2 šnite lijepog sourdough kruha
- 100 g MEGGLE Grčki tip jogurta
- suhi vlasac i kopar (ukupno 1 žličica suhog bilja)
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- listići svježeg bosiljka
- 1 srednja žlica maslinovog ulja
- chilli ljuskice po želji
Priprema
Počnite tako što ćete pripremiti namaz od MEGGLE Grčkog tipa jogurta, malo soli, vlasca i kopra. Potom je potrebno skuhati jaja (6 min nakon ključanja za mekanije žumance), a zatim i tostirati blago šnite kruha u ravnom tosteru sa prugicama ili u pećnici (kao za bruskete), za hrskavu koru i smećkastu boju kruha. Skuhana jaja oguliti i narezati.
Za serviranje, premazati kruh pripremljenim namazom i zatim posložiti jaja na kruh. Dodati listiće bosiljka, posuti maslinovim uljem prije serviranja i chilli ljuskicama po želji.
Nadamo se da ćete nas pratiti i kroz serijal Bonjour.Nutri Talk kako bismo zajedno istraživali svijet zdrave prehrane i svih benefita koje ona donosi! Do sljedećih gourmet razgovora, kušajte ukusne recepte koje je Nevena kreirala i uvjerite se da doručak može parirati omiljenim desertima i slanim jelima kojima se radujete kroz dan.
* * *
Foto i video: Edin Babić za Bonjour.ba