Kokice spremne! 5 Netflix serija koje su trenutno najveći hit, a koje možete gledati tokom vikend lockdowna - Bonjour.ba...

Kokice spremne! 5 Netflix serija koje su trenutno najveći hit, a koje možete gledati tokom vikend lockdowna

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

FILMOVI & SERIJE
13.3.2021.

Prvi mjeseci 2021. godine još uvijek nose brojne izazove sa sobom, ali su nas i naučili cijeniti posebne trenutke sa dragim osobama i priliku da zajednički provedemo vikende uz neke od najboljih serija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od omiljenih adresa za sve serije upravo je Netflix koji svake sezone obraduje fanove sa nekim od najboljih naslova koji su na osnovni kritičara i korisnika osvojili najviše simpatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od njih već imaju nekoliko sezona koje željno iščekujete, neke su mini serije, a neke od njih će možda tek postati vaše društvo za vikend maraton doma!

"ANNE WITH E"

"Anne with e" je šarmantna serija koja je osvojila mnoge simpatije iako se završava sa trećom sezonom. Serija je zasnovana na dječijoj knjizi iz 1908. godine “Anne of Green Gables“ kanadske autorice Lucy Maud Montgomery. Znajući ovo, možda biste mogli pomisliti da će priča biti usmjerena na djecu, međutim, ova serija i svijet proizašli su iz Montgomeryjevih knjiga u kojima se nalaze lekcije koje su relevantne za sve. Dok budete polako uranjali dublje u tematiku serije, vidjet ćete da je Anne dijete velikog srca i ima puno toga za reći, iako je imala loše djetinjstvo kao siroče. Nikada nije osjetila pravu ljubav, ali je to ne sprečava da kreira svoju maštu i pokazuje ljubav prema svijetu. U biti, Anne je priča o odrastanju, ali to je i priča o tome kako jedna djevojčica transformira cijeli grad, otvarajući ljudima oči za nove mogućnosti i uklanjajući neke od njegovih predrasuda.

"CRIME SCENE: THE VANISHING AT THE CECIL HOTEL"

Prva epizoda ove četverosatne kriminalističko, dokumentarne serije sjajnog Joea Berlingera ("Izgubljeni raj") tematizira priču o ukletoj lokaciji, poznatom hotelu u Los Angelesu koji je bio poprište zločina, no čitava serija se usredotočila na jedan specifičan slučaj, nestanak kanadske putnice po imenu Elisa Lam. 2013. godine 21-godišnja Lam putovala je iz Vancouvera niz obalu, završivši početkom godine u hotelu Cecil u Los Angelesu. Od 31. januara nestala je, a njen slučaj postao je intriga za hiljade ljudi koji pokušavaju shvatiti kamo je mogla otići. Sve je uvelike pojačao videozapis o osiguranju lifta koji je bio posljednji snimak na kojem se vidjela. U njemu se čini da se ponaša vrlo neobično, pritiskajući sve tipke, mašući rukama i možda razgovarajući sa nekim u holu ispred lifta, koji se, neobjašnjivo, ne zatvara. Tri sedmice kasnije njeno tijelo pronađeno je u hotelskom rezervoaru za vodu. Postoji nešto jedinstveno zadivljujuće u tome kako se ovaj slučaj odvijao, posebno na način na koji su sve teorije zavjere istinu i tragediju nesumnjivo zaklanjale više nego što su je razjasnile što to čini "Crime scene" zanimljivom pričom ne samo o zločinu već i o svim intrigama i nagađanjima oko njega.

"OZARK"

Svi ljubitelji serije "Breaking Bad" će voljeti i seriju "Ozark". Naime, ova serija prati Martina "Martyja" Byrdea (Jason Bateman), financijskog savjetnika koji se bavi pranjem novca i odvoji svoju porodicu iz predgrađa Chicaga u Ozarks kako bi vodio biznis pranja novca za meksički narkokartel. Stvari se nastavljaju komplikovati u priču o ubistvima, izdaji i nemilosrdnom svijetu zločina dok se mreža počinje širiti. Ova kriminalistička drama ima sve: šokantne smrti, zanimljive dijaloge, mračni humor, dobro režisirane preokrete i dovoljno neizvjesnosti da budete neprestano uključeni u radnju serije.

"THE CROWN"

Kada gledate Netflixovu jedno od najuspješnijih serija „The Crown“ o britanskoj kraljici Elizabeti II lako je osjećati se kao dio porodice. Naime, ako već niste pogledali, zaintrigirat će vas činjenica da je prva sezona nazvana  najboljom TV dramom, a Claire Foy najboljom glumicom na Zlatnom globusu. Sa prvim epizodama pratite porodicu od 1947. do 1955, u drugoj od 1956. do 1964, trećoj od 1964. do 1977. i četvrtoj od 1977. do 1990. i premda glavne teme i likovi povezuju priču, svaka sezona djeluje kao zasebna cjelina, posebice jer se cijela glumačka postava promijenila na početku treće sezone stoga ovaj vikend je sjajno vrijeme da otkrijete čari povijesne drame koja je dobila brojne pozitivne preporuke.

"BEHIND HER EYES"

Ako ste načuli nešto o ovoj Netflixovoj seriji prilagođenoj trileru Sare Pinborough, vjerovatno je to bilo o njenoj potpuno neočekivanoj posljednjoj epizodi. Knjiga je, kada je objavljena, čak plasirana na tržište sa hashtagom #WTFThatEnding, obećavajući barem jedan zaokret koji čitaoci apsolutno ne bi očekivali. Međutim, kako se ispostavilo, „Behind her eyes" ima otprilike tisuću zapleta i preokreta. Dan nakon što samohrana mama Louise (Simona Brown) provede noć sa zgodnim strancem kojeg upozna u baru, ona se pojavljuje na svom novom poslu u psihijatrijskoj ordinaciji da bi otkrila da je njen novi šef zapravo misterizni stranac od sinoć. Iako su se na početku dogovorili da zaborave tu noć, Louise na kraju započinje aferu sa Davidom, dok se istovremeno sprijatelji sa njegovom suprugom Adele (Eve Hewson) - pokušavajući oboje držati u tajnosti. Veza Adele i Davida idilična je samo na površini, narušena je, čini se, prethodnim Adelinim boravkom u mentalnoj ustanovi nakon sloma i njenim neobično bliskim prijateljstvom sa pacijentom Robom (Robert Aramayo), kojeg vidimo samo u djelićima sjećanja. Možemo reći da je serija #masterclass u zadržavanju radnje u tajnosti čak i dok je gledate, bez ideje o tome šta slijedi, a ono što započinje kao gotovo romantična komedija, kako napreduje, koketira sa različitim žanrovima  postaje osvetnički triler.

***

Naslovna fotografija: @carolerch
Tekst: Ilda Lihić-Isović 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno