Nestlé je pronašao Zdravo! baku/nanu koja je otkrila omiljeni recept njenih unuka - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nestlé je pronašao Zdravo! baku/nanu koja je otkrila omiljeni recept njenih unuka

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
4.6.2023.

Jedna od najranijih uspomena na djetinjstvo i bezbrižnost mnogih je miris koji dolazi iz kuhinje dok vrijedne ruke nane/bake pripremaju specijalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, nanine/bakine kuhinje su magična mjesta gdje se jednostavni svježi sastojci spajaju u omiljena jela velikih, a posebice malih. Najveća i najljepša nagrada za svaku nanu/baku? Prazan tanjir unuka nakon ukusnog i zdravog obroka.

Ima nešto posebno u naninim/bakinim domaćim jelima i ako ste dovoljno sretni da imate nanu/baku koja voli da kuha, onda znate o čemu pričamo. 

 

Zašto se velikima i malima sviđaju recepti koje prave nane/bake?
 

1. Napravljeni su od svježih i zdravih sastojaka.

2. Prepuni su ukusa i uvijek budete siti nakon jela.

3. Nevjerovatno ih je jednostavno napraviti, čak i za kuhare početnike.

4. Svaki recept je s ljubavlju osmislila baš vaša nana/baka, vrhunski kulinarski stručnjak!



Šta unuci uče od naninih/bakinih ukusnih specijaliteta?
 

Iz naninih/bakinih recepata ima toliko toga da se nauči, kako u pogledu kulinarske tehnike, tako i u smislu životnih lekcija. Iako se njihova jela tradicionalno pripremaju od samo nekoliko jednostavnih sastojaka, puna su okusa i bogate historije. Unuci dok osjete i uživaju u naninim/bakinim receptima, cijene ljubav koja je dio svakog jela i mogu naučiti vrijedne lekcije o domaćoj kuhinji, porodičnim tradicijama i zdravim sastojcima.

 



Dakle, ne samo da ovi recepti su omiljeni najmlađima, a velikima vraćaju lijepa sjećanja na djetinjstvo, oni su i vrijeme kada se hrana priprema s ljubavlju i pažnjom, a sa ciljem da održe tu tradiciju živom za buduće generacije, Nestlé je u misiji da nastavi nanino/bakino kulinarsko nasljeđe dijeleći njene tajne zdravih i ukusnih recepata.

Naime, nana/baka Pemba Suljagić iz Sarajeva pobijedila je na Nestlé konkursu i time stekla titulu Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorice. Stručni žiri iz kompanije smatra da je nana Pemba Suljagić ispunila kriterij konkursa, a to je praćenje smjernica Nutriporcije - Tanjira zdrave prehrane, kao i način na koji je vjerodostojno prenijela poruku o balansiranim i kvalitetnim obrocima. Nestlé tim ju je posjetio u njenom domu kako bi saznali više detalja o receptu koji rado priprema za svoje unuke.

 

Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorica, Pemba Suljagić

 

Koja je tajna dobre kuhinje nane/bake Pembe?


Nana/baka Pemba Suljagić svojim načinom kuhanja već godinama uspijeva svoju unuku usmjeriti prema raznolikoj i izbalansiranoj prehrani, ali i da zavoli tradicionalna jela. Najdraže jelo njene unuke je čorba od graha i povrća koje je i za ovo takmičenje pripremila na sebi svojstven način.


 



Nestlé Zdravo! baka/nana ambasadorica je odgovorila na nekoliko pitanja o svojim omiljenim jelima iz djetinjstva, ali i šta je tajna njenog recepta za omiljeno jelo unuke. 
 

Prije svega čestitamo na tituli Nestlé Zdravo! Baka/Nana ambasadorice. Šta za vas znači ova titula?
 

Zahvaljujem na čestitki. Vjerujem da mladi roditelji trebaju što više spremati domaća jela za svoju djecu, a evo sad imam priliku da i o tome govorim, za mene je to najveće značenje ove titule.

 

Koja su neka od vaših najomiljenijih jela iz djetinjstva i kako su ona oblikovala vaše današnje kuhanje?
 

Mi smo kao djeca za slatkiše jeli svježe povrće, brali voće sa grane. Druga su to vremena. Voljela sam jesti svježe pripremljenu tjesteninu, majka bi nam za doručak pravila supu od mrvica sa jajetom. Tada se jelo zvalo „Satrmačak“, pa je to djeci bilo interesentno. I danas pravim tu supu / kašu, posebno to vole manja djeca. Današnje kuhanje je ipak drugačije nego nekada, tada je hrana bila jednostavna i sa malo sastojaka. Danas se koristi puno više začina i novih namirnica.





Kao mali svi smo voljeli bakinu/naninu kuhinju. Nekako je sve imalo drugačiji miris i okus. Koja je tajna recepata ili zašto je to tako po vašem mišljenju?
 

Prvo mislim da se najviše vole jela od svoje majke i nane. Da je bio miris i okus drugačiji jeste, bilo sve domaće, zdravo. Djeca su uvijek puno jela sir, kajmak, puter, a tajna tih bogatih mirisa jeste što je domaće i svježe, nije prerađeno fabrički.




 

Otkrili ste da je čorba od graha specijalitet koji vaša unuka posebno voli. Šta ga čini tako posebnim?
 

Moj grah djeca vole jer nema mesa u njemu. Sve povrće koje dodam grahu se istopi jer ga kuham na laganoj vatri duže vrijeme. Jelo posebno vole mala djeca jer su još uvijek na kašastoj hrani.





 

 

Šta biste vi naveli kao osnovne sastojke svakog ukusnog jela?
 

Luk, bez toga ništa ne može i nije ukusno.

 

I za kraj čemu se vi posebno radujete od jela? Koji miris vas vraća u djetinjstvo?
 

Pita od jabuka – jabukovača me podsjeća na djetinjstvo, a miris, kada zamiriše fin hljeb – to je miris djetinjstva.

 

Šta je sljedeći korak Nestlé Zdravo! Baka ambasadorice?
 

Svoje tajne kuhanja Pemba će uskoro podijeliti sa roditeljima i nastavnicima u nekoliko osnovnih škola u Bosni i Hercegovini. Do tada baka će snimiti svoj recept kojeg ćete moći pronaći i na oficijelnoj stranici kompanije Nestlé.

 





Mali podsjetnik: Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé for healthier kids, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija - jednostavna šema tanjira koji pomaže pri sastavljanju balansiranog obroka i kuharica Zdravo! Kuhaj koja vas može inspirisati za nove uravnotežene obroke Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za poticanje djece na više fizičke aktivnosti.

 

Šta kažu stručnjaci o tajni naninim/bakinim ukusnim receptima?
 

“Kroz naš projekat Zdravo! pokazalo se kako je najbolje djecu ne samo educirati već i važnije - aktivirati, uključiti ih da nešto naprave i iz toga nauče. Tako i lakše usvajaju zdrave životne navike od prehrane do fizičke aktivnosti. Bakini recepti su omiljeni među djecom ne samo zato jer bake fino kuhaju već zato što imaju više vremena za svoje unuke i sve je servirano uz puno ljubavi i zabave. Veliki je broj nas sasvim sigurno počeo svoje prva iskustva u kuhinji baš uz bake. Nove recepte baka moći ćete pronaći i u novom izdanju  Zdravo! Kuharice, zajedno sa korisnim savjetima koje samo bake znaju”, ističe mag.nutr. Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistkinja kompanije Nestlé Adriatic.

 

***
Foto: Nestlé PR

Povezani članci

Najpopularniji članci