Savjeti i trikovi: Evo kako pametno kupovati namirnice i uštedjeti novac - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Savjeti i trikovi: Evo kako pametno kupovati namirnice i uštedjeti novac

Tekst:

Arijana Bošnjak

POSAO & ŽIVOT
30.1.2024.

Život u svijetu brzih promjena životnih navika, trendova i cijena, stavlja fokus na pronalazak novih načina kako da racionalizirate potrošnju kućanskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jedno od područja na kojem sva kućanstva mogu ostvariti značajne uštede, svakako je planiranje i nabavka namirnica. Stoga, danas donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da efikasno upravljate troškovima hrane za vaš dom.

 Planiranje i kupovina na tjednom nivou

Jedan od najboljih načina da spriječite impulzivnu kupovinu jest planiranje tjednog obroka prije nego krenete u trgovinu. Kreirajte plan prehrane za vas i sve članove obitelji te stavite na papir sve namirnice koje su neophodne za planirane recepte.

Tako ćete u trgovini birati samo neophodne sastojke i osim uštede novca, smanjiti i otpad hrane.
Kupujte hranu na veliko

Razmislite o kupnji više nekvarljivih namirnica u velikim količinama. Stvari poput riže, tjestenine i konzervirane hrane često su povoljnije kada ih kupujete u velikim pakiranjima. Osim toga, s ovom vrstom namirnica možete kreirati mnoštvo raznovrsnih jela.

Mala napomena, prije nego krenete u kupovinu, napravite reorganizaciju vaše kuhinje i kreirajte dovoljno prostora za pohranu. Također, prije kupovine, provjerite hranu koju imate doma i njen rok trajanja.

 Birajte sezonsko voće i povrće

Sezonski proizvodi nisu samo povoljniji, nego i svježiji i zdraviji. Kada je u pitanju voće i povrće također možete kupovati veće količine koje ćete zamrznuti. Tako ćete zdrave i povoljne namirnice moći jesti iz sezone u sezonu.
Priprema veće količine hrane

Kada smo kod zamrzavanja, još jedan odličan način uštede novca, ali i uštede vremena, jest spremanje veće količine hrane koju ćete zamrznuti. Osim toga, pokušajte što manje kupovati gotovu hranu. Kada god je to moguće, birajte da u potpunosti sami spremate jelo. Tako su osnovni sastojci više naklonjeni prema vašem kućnom budžetu, a na vašem stolu će se naći provjereno ukusniji i zdraviji obrok.
Implementacijom ovih jednostavnih strategija dugoročno ćete znatno utjecati na mjesečne troškove hrane, a da pri tome ne žrtvujete kvalitetu namirnica koje konzumirate. Pažljivim planiranjem i svjesnom kupovinom otkrit ćete da štednja nije toliko izazovan zadatak.

* * *
Naslovna fotografija: @emily.riter

Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno