TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 18.7.2024.
Najbolji recept za krompir koji je hrskav spolja, ali mekan i sočan iznutra otkrivamo baš danas.
Kada želimo da pripremimo krompir uz meso i ribu, najčešće pribjegnemo skuhanom, prženom u tavi, pečenom u rerni ili čak u vidu pirea, ali danas, ciljamo na drugačiji recept za krompir koji će vam, sigurni smo, postati omiljeni.
Trik je u samoj pripremi. Naime, krompir morate napraviti u dva različita vremena kuhanja. Tačnije, pvo ga treba skuhati, bilo na tradicionalan način, kuhati ih u loncu sa posoljenom vodom 20 ili 30 minuta, ovisno o veličini komada ili u mikrovalnoj što je najbrži način. Kada je krompir već kuhan dovoljno je da ga prodinstate nekoliko minuta u tavi, na mješavini putera i maslinovog ulja, dok se ne ispeče spolja i dobije savršenu hrskavost. Posljednji dodir, začini koje vi volite, bit će ono što će ovom receptu dati vaš lični pečat.
Sastojci
Priprema
Dobro operite krompir i u šerpi sa vodom kuhajte oko 20 minuta, cijele i sa kožom. Imajte na umu da vrijeme kuhanja može varirati ovisno o veličini i sorti krompira. Kako biste provjerili da li su gotovi, probodite čačkalicom da biste bili sigurni da su mekani.
Krompir nasjeckajte
Kada je kuhan, uklonite sve nečistoće koje može imati krompir i narežite ga na velike komade bez uklanjanja kore. Ako ih više volite bez kože, može i tako. U tom slučaju ih ogulite prije rezanja.
Pirjanje krompira
U tavi na srednjoj vatri dodajte kašiku putera i isto toliko maslinovog ulja. Ulje će pomoći da puter ne zagori. Dodajte kuhani krompir i pažljivo promiješajte kako se krompir ne bi slomio. Dinstajte 5 minuta ili dok se spolja ne ispeče.
Začinite
Na kraju začinite krompir solju po ukusu i omiljenim aromatičnim biljem. Pažljivo miješajte kako bi se okusi dobro rasporedili i spriječili da se krompir raspadne. Uz krompir se slažu sve arome: origano, majčina dušica, ružmarin, bosiljak...
Ako vam se ipak sviđaju tradicionalni okusi, dodajte bijeli luk i peršun u recept. Odaberite onaj koji vam se najviše sviđa ili pomiješajte nekoliko.
Poslužite ih odmah, veoma vruće.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
TEKST: Adelisa Mašić
Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.
Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.
Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli.
Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.
Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.
Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:
1 šolja mlijeka
1 espresso ili jaka crna kafa
½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)
1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)
malo šećera ili meda po ukusu
Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.
Foto: @oliviatps
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!