TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 18.7.2024.

Najbolji recept za krompir koji je hrskav spolja, ali mekan i sočan iznutra otkrivamo baš danas.

 

Kada želimo da pripremimo krompir uz meso i ribu, najčešće pribjegnemo skuhanom, prženom u tavi, pečenom u rerni ili čak u vidu pirea, ali danas, ciljamo na drugačiji recept za krompir koji će vam, sigurni smo, postati omiljeni.

 



Trik je u samoj pripremi. Naime, krompir morate napraviti u dva različita vremena kuhanja. Tačnije, pvo ga treba skuhati, bilo na tradicionalan način, kuhati ih u loncu sa posoljenom vodom 20 ili 30 minuta, ovisno o veličini komada ili u mikrovalnoj što je najbrži način. Kada je krompir već kuhan dovoljno je da ga prodinstate nekoliko minuta u tavi, na mješavini putera i maslinovog ulja, dok se ne ispeče spolja i dobije savršenu hrskavost. Posljednji dodir, začini koje vi volite, bit će ono što će ovom receptu dati vaš lični pečat.

 

Sastojci

  • 5 srednjih ili 8 malih krompira
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Sol
  • Bilje i začini po ukusu


 

Priprema

Dobro operite krompir i u šerpi sa vodom kuhajte oko 20 minuta, cijele i sa kožom. Imajte na umu da vrijeme kuhanja može varirati ovisno o veličini i sorti krompira. Kako biste provjerili da li su gotovi, probodite čačkalicom da biste bili sigurni da su mekani.

 

Krompir nasjeckajte


Kada je kuhan, uklonite sve nečistoće koje može imati krompir i narežite ga na velike komade bez uklanjanja kore. Ako ih više volite bez kože, može i tako. U tom slučaju ih ogulite prije rezanja.

 

Pirjanje krompira


U tavi na srednjoj vatri dodajte kašiku putera i isto toliko maslinovog ulja. Ulje će pomoći da puter ne zagori. Dodajte kuhani krompir i pažljivo promiješajte kako se krompir ne bi slomio. Dinstajte 5 minuta ili dok se spolja ne ispeče.

 

Začinite


​​​​​​​Na kraju začinite krompir solju po ukusu i omiljenim aromatičnim biljem. Pažljivo miješajte kako bi se okusi dobro rasporedili i spriječili da se krompir raspadne. Uz krompir se slažu sve arome: origano, majčina dušica, ružmarin, bosiljak...  

Ako vam se ipak sviđaju tradicionalni okusi, dodajte bijeli luk i peršun u recept. Odaberite onaj koji vam se najviše sviđa ili pomiješajte nekoliko.

 




Poslužite ih odmah, veoma vruće. 

***
Naslovna fotografija: pexels.com


Bonjour

Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija

TEKST: Adelisa Mašić

Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija Evo gdje uživati u Pumpkin Spice Latte u Sarajevu, a za ljubitelje eksperimenata tu je i kućna verzija

Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.

Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.

 



Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli. 

 



Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.

 



Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.

 



Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:

1 šolja mlijeka

1 espresso ili jaka crna kafa

½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)

1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)

malo šećera ili meda po ukusu


Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.

 



Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.

Foto: @oliviatps


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!