TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 27.11.2020.

Jedna od poslastica koja nas podsjeća da je vrijeme blagdana blizu su fritule.

Ovo je recept za vjerovatno najbržu pripremu fritula koje ćete probati, a okus im je savršen. Idealne su u situacijama kada nam se najave iznenadni gosti jer vam ne treba puno sastojaka.

Iako mekane fritule teksturom tijesta podsjećaju na krofne, one se pripremaju brže od krofnica, a u receptu se koristi prašak za pecivo, što znači da nakon same pripreme tijesta možemo odmah krenuti sa prženjem. 

Uživali smo u receptu za ukusne knedle od šljiva, osvojio je simpatije sa focacciom, izdvojio #mljac tri jela idealna za opušteno kućno druženje, a nedavno nas je oduševio sa receptom za fritule.  

Naime, ovaj jednostavan recept za ovu slasticu, koja će razveseliti sve vaše ukućane, smo pronašli na Instagram profilu bh. food blogera @harrycoop.er kojeg donosimo u nastavku.

Recept:

  • 360 g brašna
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • 300 ml jogurta
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • 3 žlice šećera
  • Vanilin šećer
  • Ulje za prženje

Priprema:

Izmiješati sve sastojke osim brašna i praška za pecivo. Zatim dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo. Pokrijte folijom dok ne zagrijete oko 400ml ulja na srednje jaku temperaturu. Uzmite dvije velike žlice. Sa jednom žlicom uzmite polovinu smjese, a sa drugom smjesu skinite sa prve žlice tijesto u ulje. Lakše će ići ako obje žlice na kratko potopite u ulje prethodno. Pecite minutu sa obje strane fritule ili dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju. Izvadite gotove fritule na kuhinjski papir ( da upije višak ulja). Po želji pospite šećerom u prahu ili čokoladnim kremom. Uživajte!

Foto: @harrycoop.er

***

Naslovna fotografija: @harrycoop.er
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!