Bh. food bloger otkrio nam je brzi recept za mekane i sočne fritule - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bh. food bloger otkrio nam je brzi recept za mekane i sočne fritule

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
28.11.2020.

Jedna od poslastica koja nas podsjeća da je vrijeme blagdana blizu su fritule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je recept za vjerovatno najbržu pripremu fritula koje ćete probati, a okus im je savršen. Idealne su u situacijama kada nam se najave iznenadni gosti jer vam ne treba puno sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mekane fritule teksturom tijesta podsjećaju na krofne, one se pripremaju brže od krofnica, a u receptu se koristi prašak za pecivo, što znači da nakon same pripreme tijesta možemo odmah krenuti sa prženjem. 

Uživali smo u receptu za ukusne knedle od šljiva, osvojio je simpatije sa focacciom, izdvojio #mljac tri jela idealna za opušteno kućno druženje, a nedavno nas je oduševio sa receptom za fritule.  

Naime, ovaj jednostavan recept za ovu slasticu, koja će razveseliti sve vaše ukućane, smo pronašli na Instagram profilu bh. food blogera @harrycoop.er kojeg donosimo u nastavku.

Recept:

  • 360 g brašna
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • 300 ml jogurta
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • 3 žlice šećera
  • Vanilin šećer
  • Ulje za prženje

Priprema:

Izmiješati sve sastojke osim brašna i praška za pecivo. Zatim dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo. Pokrijte folijom dok ne zagrijete oko 400ml ulja na srednje jaku temperaturu. Uzmite dvije velike žlice. Sa jednom žlicom uzmite polovinu smjese, a sa drugom smjesu skinite sa prve žlice tijesto u ulje. Lakše će ići ako obje žlice na kratko potopite u ulje prethodno. Pecite minutu sa obje strane fritule ili dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju. Izvadite gotove fritule na kuhinjski papir ( da upije višak ulja). Po želji pospite šećerom u prahu ili čokoladnim kremom. Uživajte!

Foto: @harrycoop.er

***

Naslovna fotografija: @harrycoop.er
Tekst: BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno