Organizirate druženje doma povodom Dana žena? Popularni bh.bloger otkrio nam je recepte za savršen meni.

GOURMET
7.3.2020.

Bez obzira je li povod za vaše druženje Dan žena, činjenica da se odavno niste okupile na jednom mjestu ili vikend tradicija tijekom koje prepričavate sve dogodovštine koje su vas pratile u tjednu iza, nerijetko ženska kućna druženja bivaju popraćena i ukusnim jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često njihova priprema uključuje podjelu poslova između svih dama, što dodatno druženje čini zabavnim i posebnim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođeni onom da ljubav uistinu ide kroz želudac, zamolili smo popularnog bh. food blogera da nam iz svoje knjižnice recepta izdvoji tri jela idealna za opušteno kućno druženje.  

Hajrudin Šišić priprema primamljiva i ukusna jela, a svoje znanje i ideje redovito dijeli i s tisućama pratitelja na blogu i Instagram stranici Harry Cooper.
Harry nam je dao prijedlog brzog i jednostavnog predjela, glavnog jela i deserta za koji će se, provjereno, tražiti tanjur više.


PREDJELO:
Caprese salata - hladno predjelo koje vam neće oduzeti mnogo vremena
 

Za pripremu vam je potrebno: 

300g mozzarelle 
300g paradajza
Nekoliko listova svježeg bosiljka
Maslinovo ulje
Morska sol

Priprema:

Caprese salata je vrlo jednostavna talijanska salata koja je sačinjena od mozzarelle, paradajza, svježeg bosiljka i maslinovog ulja.  Pripremiti je možete tako što ćete izrezati sir i paradajz na listove te ih poredati naizmjenično.  Na vrh dodati bosiljak, maslinovo ulje i sol. I vaše predjelo je spremno! 

GLAVNO JELO:
Losos s brokulama i batatom - brzo, jednostavno i ukusno glavno jelo ⠀

Za pripremu vam je potrebno: 

300g lososa⠀
500g batata⠀
300g brokula⠀
Sol, biber i chilli začin

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna, ali zahtjeva praćenje nekoliko osnovnih koraka kako bi dobili što ukusnije jelo.
Batat oguliti i isjeckati na komadiće, staviti na pleh za pečenje zajedno s brokulama. Ja sam ih začinio samo s malo soli i bibera te maslinovim uljem. Stavite u rernu na 180° C otprilike 20 minuta (provjeriti viljuškom je li pečen batat, baš kao i klasični krumpir). ⠀

Losos da bi bio što ukusniji, potrebno je da bude sobne temperature. Ja sam svoj uzeo smrznut te ostavio da se odledi. Prije same pripreme, kako se ne bi zalijepio za tavu tokom pripreme, potrebno je da ubrusom posušite losos. Onda prelazite na začine. Dodao sam sol, biber i malo chillija. Zagrijete maslinovo ulje u tavi te onda po 2-3 min pržite losos sa svake strane, s tim da je generalno savjet da krenete od strane gdje je kožica. U suštini, preostaje samo da se nakon pečenja sve posluži na tanjuru! 


DESERT:
Čokoladna torta koja će oduševiti vaše goste

Za pripremu vam je potrebno: 

Za koru:⠀
65g brašna (pola šolje)⠀
2 velike kašike kakaa u prahu⠀
3 jaja⠀
110g šećera (pola šolje)⠀
Prstohvat soli⠀
1 velika kašika ulja⠀ ⠀

Za mousse:⠀
300g tamne čokolade⠀
1 velika kašika putera⠀
300ml vrhnja za  kreme⠀
3 jaja⠀
Prstohvat soli⠀
1 velika kašika šečera⠀

Ganache:⠀
100ml vrhnja za kreme⠀
100g tamne čokolade⠀
Prstohvat soli⠀
1 kašika putera⠀

Priprema:⠀

3 jaja umutiti sa šećerom dok ne dobijete gustu smjesu (otprilike 5 minuta). Potom dodajte suhe sastojke i lagano umutite u smjesu. Na kraju dodajte ulje i umiješajte u smjesu.
Smjesu preliti u kalup za torte, s tim da samo dno treba obložiti papirom za pečenje. Staviti smjesu u rernu na 180° C na 15 minuta. (provjeriti čačkalicom je li pečena).
U posudi istopiti čokoladu, puter i prstohvat soli. Ostaviti da se ohladi minutu. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i umutiti oboje. U žumanjke dodati čokoladu i promiješati. Šlag od bjelanjaka podijeliti na tri dijela i dodavati dio po dio u čokoladu i špatulom lagano miješati masu. Ponoviti korak i s ostalim trećinama.⠀
Na kraju dodati kremu od vrhnja i na isti način, kao i bjelanjke dodati u mousse. ⠀
Potom smjesu preliti preko kore i lijepo rasporediti i ostaviti da se dobro ohladi.⠀
Ganache pripremiti tako što istopite čokoladu u vrhnju za kreme uz malo soli i putera. Kada se sve sjedinilo, preliti preko torte i raspodijeliti preko cijele površine.⠀
Ostaviti da se ohladi nekoliko sati. 

Dobar tek!

GOURMET , 7.3.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

harrycoopersfood.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno