TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 9.11.2020.

Slastica bez koje se ne može zamisliti jesenja trpeza su knedle sa šljivama, a jedna od prvih stanica za ukusne slastice otkrila nam je savršen recept.

Aroma ovih knedlica ostavit će neodoljivu uspomenu na nepcu, a Hajrudin kojeg na društvenim mrežama poznajemo kao @harrycoop.er otkrio nam je da umjesto klasičnog recepta sa šljivama možete koristiti bilo koje voće ili napraviti čak knedle sa čokoladnom kremom. #mljac 

Prava su delicija za sve ljubitelje slastica, a mi vam u nastavku donosimo način pripreme i sastojke.

SASTOJCI*:

  • 500 g krompira
  • 1 jaje
  • 180 g pšeničnog brašna
  • 1 velika kašika ulja
  • 50 g šećera
  • 10 šljiva
  • Mljeveni keks, orasi ili šećer

* Recept je za deset knedli, ovisno o potrebi možete prilagoditi količine za više ili manje knedli.

PRIPREMA:

Skuhati krompir i zgnječiti u pire. Ohladiti pire ( najbolje 1h u frižider).U pire dodati: jaje, brašno, ulje, šećer i umijesiti u glatko tijesto. Podijeliti tijesto na deset jednakih dijelova. Izvaljati tijesto i na sredinu staviti očišćenu šljivu, a zatim preklopiti tijesto preko šljive i uvaljati u lopticu. Knedle ubaciti u ključalu vodu ili smrznuti. Kuhati petnaest minuta. Izvaditi iz vode i uvaljati u mljeveni keks, orahe ili šećer.

Foto: @harrycoop.er

Naravno, mnoštvo ukusnih slastica možete pogledati  na instagram profilu @harrycoop.er i web stranici harrycooper.ba. Uživajte! Dobar tek!

***

Naslovna fotografija: @harrycoop.er
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!