TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 9.11.2020.
Slastica bez koje se ne može zamisliti jesenja trpeza su knedle sa šljivama, a jedna od prvih stanica za ukusne slastice otkrila nam je savršen recept.
Aroma ovih knedlica ostavit će neodoljivu uspomenu na nepcu, a Hajrudin kojeg na društvenim mrežama poznajemo kao @harrycoop.er otkrio nam je da umjesto klasičnog recepta sa šljivama možete koristiti bilo koje voće ili napraviti čak knedle sa čokoladnom kremom. #mljac
Prava su delicija za sve ljubitelje slastica, a mi vam u nastavku donosimo način pripreme i sastojke.
SASTOJCI*:
* Recept je za deset knedli, ovisno o potrebi možete prilagoditi količine za više ili manje knedli.
PRIPREMA:
Skuhati krompir i zgnječiti u pire. Ohladiti pire ( najbolje 1h u frižider).U pire dodati: jaje, brašno, ulje, šećer i umijesiti u glatko tijesto. Podijeliti tijesto na deset jednakih dijelova. Izvaljati tijesto i na sredinu staviti očišćenu šljivu, a zatim preklopiti tijesto preko šljive i uvaljati u lopticu. Knedle ubaciti u ključalu vodu ili smrznuti. Kuhati petnaest minuta. Izvaditi iz vode i uvaljati u mljeveni keks, orahe ili šećer.

Foto: @harrycoop.er
Naravno, mnoštvo ukusnih slastica možete pogledati na instagram profilu @harrycoop.er i web stranici harrycooper.ba. Uživajte! Dobar tek!
***
Naslovna fotografija: @harrycoop.er
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!