TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 9.11.2020.
Slastica bez koje se ne može zamisliti jesenja trpeza su knedle sa šljivama, a jedna od prvih stanica za ukusne slastice otkrila nam je savršen recept.
Aroma ovih knedlica ostavit će neodoljivu uspomenu na nepcu, a Hajrudin kojeg na društvenim mrežama poznajemo kao @harrycoop.er otkrio nam je da umjesto klasičnog recepta sa šljivama možete koristiti bilo koje voće ili napraviti čak knedle sa čokoladnom kremom. #mljac
Prava su delicija za sve ljubitelje slastica, a mi vam u nastavku donosimo način pripreme i sastojke.
SASTOJCI*:
* Recept je za deset knedli, ovisno o potrebi možete prilagoditi količine za više ili manje knedli.
PRIPREMA:
Skuhati krompir i zgnječiti u pire. Ohladiti pire ( najbolje 1h u frižider).U pire dodati: jaje, brašno, ulje, šećer i umijesiti u glatko tijesto. Podijeliti tijesto na deset jednakih dijelova. Izvaljati tijesto i na sredinu staviti očišćenu šljivu, a zatim preklopiti tijesto preko šljive i uvaljati u lopticu. Knedle ubaciti u ključalu vodu ili smrznuti. Kuhati petnaest minuta. Izvaditi iz vode i uvaljati u mljeveni keks, orahe ili šećer.
Foto: @harrycoop.er
Naravno, mnoštvo ukusnih slastica možete pogledati na instagram profilu @harrycoop.er i web stranici harrycooper.ba. Uživajte! Dobar tek!
***
Naslovna fotografija: @harrycoop.er
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!