TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.6.2020.
Hajrudin Šišić, mnogima poznatiji upravo kroz recepte i kulinarske preporuke koje objavljuje na svom Instagram profilu @harrycooper jučer je proslavio 3. rođendan svog bloga te je umjesto recepta za tortu s pratiteljima podijelio smjernice za pripremu trenutno popularne 'gardenscape focaccie'.
GARDENSCAPE FOCACCIA JE UKUSAN I PRIMAMLJIV GASTRO TREND
Riječ je o talijanskog pogači koja je oslikana uz pomoć začinskog biljaka i raznog povrća koji stvaraju crteže inspirirane vrtom, cvijećem i prirodom.
Focaccia je sjajan poslijepodnevni snack, ali i dodatak glavnom jelu, a uz ovaj recept i vi ćete postati stručnjak u pripremi vizualno primamljiv i hrskavih, ukusnih pogačica.
Sastojci: ⠀
Priprema: ⠀
Kvasac izmiješati u hladnoj ili mlakoj vodi i ostaviti da se kvasac aktivira ( ~5 min). Potom umijesiti s brašnom u tijesto, dovoljno samo da oblikujete loptu/kuglu.
Nakon toga dodati ulje i umijesiti u glatko tijesto. Mijesiti 5 min. Ostaviti u dubokoj posudi i pokriti. Mirovanje najmanje 1h, a najbolje 2h.
Izvaditi tijesto na obložen pleh i rukama razvući u željeni oblik. Idealno debljine oko 3cm. Dekorisati sa začinima i povrćem po želji i ostaviti da miruje još 20-tak min. ⠀
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijusa 30 minuta. ⠀
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!