TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.6.2020.

Hajrudin Šišić, mnogima poznatiji upravo kroz recepte i kulinarske preporuke koje objavljuje na svom Instagram profilu @harrycooper jučer je proslavio 3. rođendan svog bloga te je umjesto recepta za tortu s pratiteljima podijelio smjernice za pripremu trenutno popularne 'gardenscape focaccie'.

GARDENSCAPE FOCACCIA JE UKUSAN I PRIMAMLJIV GASTRO TREND

Riječ je o talijanskog pogači koja je oslikana uz pomoć začinskog biljaka i raznog povrća koji stvaraju crteže inspirirane vrtom, cvijećem i prirodom.
Focaccia je sjajan poslijepodnevni snack, ali i dodatak glavnom jelu, a uz ovaj recept i vi ćete postati stručnjak u pripremi vizualno primamljiv i hrskavih, ukusnih pogačica.

Sastojci:

  • 3 šolje brašna (360g )
  • 1 šolja vode (200ml)
  • 1/2 pakovanja kvasca ( ~5g)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • Začini i povrće po želji

Priprema:

Kvasac izmiješati u hladnoj ili mlakoj vodi i ostaviti da se kvasac aktivira ( ~5 min). Potom umijesiti s brašnom u tijesto, dovoljno samo da oblikujete loptu/kuglu.
Nakon toga dodati ulje i umijesiti u glatko tijesto. Mijesiti 5 min. Ostaviti u dubokoj posudi i pokriti. Mirovanje najmanje 1h, a najbolje 2h.
Izvaditi tijesto na obložen pleh i rukama razvući u željeni oblik. Idealno debljine oko 3cm. Dekorisati sa začinima i povrćem po želji i ostaviti da miruje još 20-tak min.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijusa 30 minuta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harry Cooper ? Food Blogger ? (@harrycoop.er) on


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!