TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 21.7.2021.
Uprkos određenim mjerama, ljeto je donijelo i neke od najljepših priča o ne tako klasičnim vjenčanjima koje će vas raznježiti i u kojima ćete bez sumnje poželjeti da ste bili dio te priče.
Pogled na svoj veliki dan sa nama su podijelili Dunja i Vanes, mladi par koji je na jednom mjestu okupio sve što voli i pretvorio ga u vjenčanje iz snova.
Ne tako tradicionalno i očekivano vjenčanje, sa mnoštvom bajkovitih i DIY detalja, u nastavku otkrijte priču iza jednog od najljepših vjenčanja koje je objektivom uhvatila bh. fotografkinja Muna Nazak. Više detalja o kompletnom projektu otkrila nam je Muna i mladenci.
***
Muna, redovito uživamo u zanimljivim foto priča mladenaca na vašem Instagram profilu. Možete li nam otkriti gdje su same fotografije ovog vjenčanja snimane?
S obzirom da Sarajevo nije bogato sa lokacijama za vjenčanja na otvorenom, mladenci koji žele nešto drugačije moraju se potruditi da dobro istraže lokaciju koja će pratiti njihovu priču. Tako su Dunja i Vanes istražili i naišli na predivnu lokaciju nadomak Sarajevo Gastro Ranč Argoturizam. I bilo mi je zadovoljstvo fotografisati na takvoj inspirativnoj lokaciji uz domišljate detalje koje je ostvario i realizovao wedding_visauls.
Najizazovniji dio fotografisanja mladenaca?
Muna: Svako vjenčanje za mene je izazov, tako i ovo vjenčanje. Svako vjenčanje ima posebnu energiju i posebno svjetlo, na fotografu je da pronađe tu njihovu vibraciju i da je prati. Cijelo vjenčanje je bilo protkano spontanim, neisforsiranim momentima i to je najdivniji i naizazovniji dio sve to primjetiti i zabilježiti.
Glavni akteri ove wedding priče?
Muna: Glavni akteri ove priče su naravno mladenci Dunja Bezdrov Pilav i Vanes Pilav , a i njhova porodica i najbliži prijatelji. Intimna vjenčanja su posebna upravo zato što svi učestvuju u vjenčanju, svi žele da daju svoj doprinos i svoj pečat.
Naravno, nismo odoljeli, a da ne saznamo od mladenaca gdje su pronašli inspiraciju, kao i ko se krije iza pink vjenčanice i stylish izdanja mladoženje.
Gdje ste pronašli inspiraciju za uređenje?
Dunja: Ja sam sanjar i kreativac te sam oduvijek u glavi za svadbu imala bajku, punu vilenjaka koji se zajedno igraju, jednoroga koji skakuću po rozim oblacima, šljokice, zvjezdice i cvijeće u roze, plavo i lila bojama, te postojanje pozitivne vibre i ljubavi koja se širi kroz muziku jazza, funka i soula i najbližih naših bića. Pink šampanjac sa šećernom vatom, rasvjeta postavljena na strateškim mjestima što je noć učinila čarobnom, te confetti u obliku zvjezdica, su sve detalji koji su pratili tematiku svadbe. Vere su nam od dizajnerice Sofia Zakia čiji rad me obara s nogu, na njima piše "by the love that moves the sun and other stars”, jedan od stihova Dante Alighieri-a, iz poeme Božanstvena komedija.
Taj stih smo dalje nastavili koristiti na pozivnicama i ostalom dekoru kao i zvjezdice. Ljubav i pozitivna energija je prštila i dodatno je nadopunjena cvjetnim aranžmanom u roze, lila i svjetlo plavoj boji, čipkastim romantičnim gipsofilom te vrhunskim band-om Sunday’s stories i Dj-ejem Zlijay, koji su atmosferu digli na jedan svjetski nivo.
Umjesto torte smo udarali piñata u obliku zmaja, čime smo motkama ljubavi izudarali zlikovce. Za kraj smo poklonili zvanicama otvarače u obliku starinskih ključeva od roze zlata.
Dosta ideja sam već postavljala na Instagram blogu wedding visuals kojeg on and off vodim od 2015. godine i koji sam započela iz ljubavi za neobičnim vjenčanjima. Namjera mi je da Wedding Visuals pomogne mladencima osmisliti neobična vjenčanja putem raznih kreativnih koncepata, brandinga i dekorativnih rješenja.
S obzirom da smo suprug i ja poprilično razigrani, bitno nam je bilo da prikažemo tu lepršavost i provučemo naš karakter na svadbi jer je to najvažnije što se treba prikazati na svadbi, da se predstavite vi kao par, o vama se na kraju krajeva i radi.
Kako bismo dobili opušteni, neobavezni look i razigranost, išla sam na varijantu aranžmana poljskog cvijeća u raznoraznim vazicama i posudicama.
Cvjećaru Džan smo odabrali za aranžman cvijeća, te sam predivnoj gospođi Nermini, vlasnici Džan cvjećare dočarala idejni koncept putem nekoliko fotografija poljskog cvijeća i šarenog gipsofila te prepustila da putem sezonskog cvijeća i dodatne mašte realizira cijelu priču.
Bidermajer sam željela da bude neobičan, razbarušen s obojenim liskama i najdražim cvijećem, pa smo ga zajedno kreirali na licu mjesta u par minuta i dobili unikatan i čaroban buket.
PS: Velika želja nam je bila da imamo foodtruck Chef on Wheels na svadbi, to smo i dogovorili bili međutim na kraju se nije u lokaciju uklapao pa ćemo tu ideju ostvariti za godišnjicu braka.
Šta je bilo najizazovnije u planiranju i dekorisanju?
Dunja: Svadba je stres, previše očekujete vi, a i od vas se očekuje. Tako da mislim da je najizazovnije nositi se sa stresom i zadržati pozitivan mindset. Tu je naravno i korona koja nam je sve vrijeme lebdjela iznad glave i natjerala nas da budemo bezobrazno fleksibilni.
Nismo znali hoćemo li imati dvadeset ili pedeset zvanica, tjerala nas je da dugo tražimo idealnu lokaciju te da ima dosta vanjskog prostora. Rekla bih da je odabir lokacije najduže potrajao te je sve to diktiralo ograničenost zvanica. Ostalo je isplanirano jako jednostavno, imali smo viziju te smo probrali izuzetno talentovan i kvalitetan tim.
S obzirom na to da smo oboje željeli da uživamo na svadbi, bitno nam je bilo da se možemo prepustiti cijelom timu od muzičara, predivne Mune i videografa Benjamina (Felina visuals) i Gastro Ranch tima da nas vode kroz noć, a mi da bezbrižno slavimo sa gostima.
Sve kreće od ljubavi i karaktera vas mladenaca, to je najvažnije sto se treba predstaviti, zatim se rađa ideja i razvija koncept, nakon toga sve ide sa lakoćom.
Nismo se opterećivali protokolima, svadba je bila opuštena i spontano smo neke ideje realizirali, poput udaranje piñate ili čak bacanje bidermajera, mislim da je u tome najveća čarolija bila.
Kako bi opisali svoju vjenčanicu? Je l' se desila ljubav na prvi pogled?
Dunja: Kaftan duo je dizajnirao čarobnu haljinu. Sa predivnom Nerminom sam najviše sarađivala i cilj nam je bio jedan jedini, a to je da budem vila :)
Uletjela sam im u studio sa moodboardom i fotografijama pink šampanjca sa šećernom vunom, roze-plavim nebom, par modela haljina i rekla da je to je to što želim, pa možete zamisliti kako su me pogledale.
Nakon nekoliko skici i razgovora stavljeni su materijali ispred mene, te mogu reći da je se tada rodila ljubav na prvi pogled.
Sarađivali smo zajedno u osmišljavanju haljine, na čemu sam zahvalna i što je predivno jer je tako nastala jedna posebna veza između nas, a dobili smo jednu glamuroznu boho a la Gatsby style vjenčanicu. ?
Ko se pobrinuo za vaš styling, a čije odijelo nosi mladozenja?
Dunja: Za moj styling je zaslužan Kaftan duo, sandale su marke Zara, a šminkala me je Maja Talović i posula po meni šta god je svjetlucavo imala. S obzirom na to da je mladoženja bio mjesecima na poslovnim putovanjima, bez neke velike brige i se sam pobrinuo za svoj styling sedam dana pred svadbu.
Odabrao je predivno karirano odijelo zelene boje i marke Cesar's koje je kombinovao sa postojećim komadima odjeće te Oxford ručno rađenim cipelama koje je dobio na poklon od prijatelja.
Djelić fotografija ovog bajkovitog vjenčanja, donosimo u nastavku.
***
Razgovarala: Ilda Lihić-Isović za Bonjour.ba
Fotografije: Muna Nazak
TEKST: Emina Smaka | FOTO:
Praznično vrijeme donosi posebnu priliku za okupljanje, povezivanje i slavljenje zajedničkih uspjeha, a Bonjour.ba tim to je obilježio na jedinstven – Bonjour.način.
Naš ovogodišnji praznični ručak bio je savršena kombinacija personalizacije, elegantnog uređenja i gourmet iskustva koje ćemo dugo pamtiti.
Složit ćete se da je Bonjour.ba već prepoznat kao lider u kreiranju boutique događaja i iskustava koja odišu personalizacijom i pažnjom prema detaljima. Naša organizacija nezaboravnih trenutaka, poput ekskluzivnih okupljanja i tematskih druženja, postavlja standarde u industriji, kombinujući eleganciju, kreativnost i najčešće - lokalnu priču.
Samo u ovoj godini kreirali smo preko 10 iskustvenih događaja
Bonjour.ba tim
Iiii sada smo tu, na našem prazničnom ručku.
Premium doživljaj na jedinstvenoj lokaciji
Raskošna blagdanska atmosfera bila je upotpunjena i izborom lokacije. Naš ručak održan je u Amber Dining Experience, restoranu koji nudi savršenu kulisu za ovakve posebne prigode. Uz pažljivo osmišljen meni i vrhunsku uslugu, svaki trenutak bio je pravo uživanje.
S obzirom na to da smo među prvim prenijeli vijest o njegovom otvorenju, naša posjeta njemu je bila siguran izbor za ovo druženje.
Da mali detalji čine potpunu razliku dokazuje i držač za torbe koji stoji pored stolice, naravno da smo se oduševili ovim praktičnim dodatkom!
Amber Dining Experience
Ovakvom interijeru nije trebalo mnogo, no, naravno da smo dodali i Bonjour.magične prašine.
Dekoracija: Elegancija u svakom detalju
Naša vizija za uređenje bila je stvoriti dekoraciju koja odiše prazničnom čarolijom i luksuzom.
Dominirali su srebreni svijećnjaci koji su prostoru dali poseban sjaj, dok je svaka salveta bila ukrašena cvijetom i trakom, unoseći dozu profinjenosti. Ispod svake salvete nalazio se personalizovani meni, koji je svakoj od nas davao uvid u delicije koje su je čekale.
Poseban dodatak bile su brendirane poklon Bonjour.kutijice, koje su krile slatke zalogaje BASHKA Chocolatier, savršeni detalj koji je dodatno naglasio personalizovani doživljaj i pažnju prema gostima.
Gourmet meni: Spoj domaće tradicije i vrhunske gastronomije
Blagdanski meni bio je osmišljen kako bi zadovoljio različite ukuse i preferencije, uz naglasak na kvalitetu i lokalne sastojke.
Ručak je započeo pićem dobrodošlice u obliku pjenušca Domano, koji svojim profinjenim okusom savršeno uvodi u praznično iskustvo. Pjenušac Domano je ujedno i prvi pjenušac u BiH, vino izvrsne čistoće i svježine što ga čini laganim i ugodnim u čaši. Njegov okus? - Raskošan i snažan!
Uz pjenušac, gosti su mogli uživati u signature koktelima kreiranim samo za ovu priliku.
Pjenušac Domano
Predjelo je uključivalo selekciju sireva Mljekare Livno, brenda poznatog po vrhunskoj kvaliteti i dugoj tradiciji. Livanjski sirevi su zapravo jedna posebna, premium priča o siru započeta još krajem 19. stoljeća.
Uz to, poslužen je delikatno narezan carpaccio od cvekle, obogaćen blagim slatkoćama meda, luksuznim notama tartufa i kremastim domaćim masnim sirom, pravo je umjetničko djelo na tanjiru. Nakon toga i kremasta pašteta od pileće jetre, pažljivo omotana tankim kriškama aromatičnog carpaccia od bifteka, koja pruža raskošan spoj tekstura i okusa. Zatim i tartar biftek, poslužen uz domaći puter i majonezu s daškom pikantnosti jalapeño paprike, oplemenjen aromama maslinovog ulja, koji nudi sofisticiran užitak svakom zalogaju.
Selekcija sireva Mljekare Livno
Pašteta od pileće jetre, omotana carpacciom od bifteka
Carpaccio od cvekle s medom, tartufima i domaćim masnim sirom
Tartar biftek s domaćim puterom i majonezom od jalapeño paprike i maslinovog ulja
Glavna jela bila su prava poslastica za ljubitelje gurmanskih specijaliteta. Signature rižoto od cvekle prožet bogatim okusima, zaokružen je laganim i prozračnim šlaganim kajmakom koji mu daje poseban pečat, bio je savršen izbor za one koji preferiraju intenzivne okuse, dok su mekani i savršeno pripremljeni domaći pljukanci, spojeni s nježno kremastim okusima bundeve, pravi su primjer topline domaće kuhinje u sofisticiranom izdanju.
Rižoto od cvekle sa slaganim kajmakom
Domaći pljukanci s bundevom
Za kraj, deserti su zaokružili priču s posebnim dodirom slatkoće. Imali smo priliku probati Reform tortu pripremljenu s korama koje su sušene, a ne pečene, što joj je dalo nevjerovatnu teksturu i dubinu okusa. Prava poslastica za istinske sladokusce.
Reform torta
Uz to, prvi smo imali priliku uživali u inovativnom i delikatnom desertu od kruške, koji nas je potpuno oduševio svojom svježinom i kreativnošću. Kako smo saznali, ovaj desert će uskoro postati dio svakodnevne ponude Amber restorana, na radost svih ljubitelja nečeg posebnog.
Veganski desert 'Amber kruška'
* * *
Ovaj praznični ručak još jednom je potvrdio našu predanost detaljima, ljubav prema stvaranju jedinstvenih iskustava i usmjerenost na kvalitetu.
Uz personalizovano uređenje, premium gourmet doživljaj i pažnju prema svakom gostu, pokazali smo da je Bonjour.ba lider ne samo u lifestyle pričama, nego i u kreiranju internih događaja koji inspirišu i povezuju.
Joyeux Noël et bonne année!!
* * *
Fotografije: Sanela Zukić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!