TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 18.11.2022.
Ako se vodimo slavnom izrekom „Po jutru se dan poznaje“ možemo zaključiti da onda doručak ima ključnu ulogu kako će nam dan izgledati.
Sudeći po mnogima doručak je najvažniji obrok u danu jer utječe na produktivnost i upravo zbog toga, kada je riječ o doručku, volimo biti izbirljivi. Naime, osim što najčešće biramo nutritivno bogata jela tijekom jutarnjih sati, isto tako volimo pojesti obrok u kojem ćemo svakim novim zalogajem iskusiti veći užitak.
Stoga, kada planiramo doručak izvan kuće često zavirimo na TripAdvisor te po preporuci korisnika aplikacije pronađemo našu sljedeću gastro lokaciju. Nakon što smo prethodnih mjeseci pronašli cool mjesta za ručak, ovog puta izdvojili smo 5 lokacije prema spomenutoj aplikaciji za ukusan doručak u Mostaru.
#5 Caffe Bar Niđe Veze
Adresa: Husnije Repca 3
#4 Restoran Emen
Adresa: Onešćukova 32
#3 Teco
Adresa: Stjepana Radića 39
#2 Urban Grill
Adresa: Maršala Tita br. 56
#1 Pablo's Restaurant & Club
Adresa: Kneza Branimira 11
* * *
Naslovna fotografija: @tanja.djuricc
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!