‘Moj muž i druge ljubavi’: Nova predstava teatra za odrasle. Donosimo detalje. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

‘Moj muž i druge ljubavi’: Nova predstava teatra za odrasle. Donosimo detalje.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
10.6.2024.

„Drama Kids Akademija Sarajevo“ postoji od 2015. godine kao dio jednog od najvećih internacionalnih samorazvojnih dramskih programa koji je kreirala 1979. Helen O' Grady, glumica i dramska pedagoginja iz Australije po kojoj je ova škola i dugo nosila ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dalji razvoj škole prati britansku dramsko - pedagošku tradiciju, tačnije učenja Petera Sladea osnivača savremene zapadne dramske pedagogije gdje se drama i gluma koriste kao alati koji kod djece i mladih razvijaju samopouzdanje, povjerenje u vlastitu osobnost, kreacionizam i kreativnost te kritičko mišljenje

 


Od njenog osnivanja do danas u Sarajevu kroz ovu školu su prošle generacije i generacije djece čije živote su oblikovali upravo gluma i teatar, ne samo kroz vještinu već i kroz razvoj empatije, altruizma i otvaranje mogućnosti da se neki problem pogleda iz druge perspektive. 


Teatar za odrasle i hrabre


Trenutno škola broji preko stotinu učenika i učenica. No, ono što ovu školu čini malo drugačijom je „Teatar za odrasle i hrabre“. Naime, na inicijativu nekoliko žena ljubiteljica teatra, još 2020. se osniva prva grupa „Teatra za odrasle“ koju je u scenskom djelovanju prekinula pandemija COVIDA 19, ali su se časovi odvijali online te je tako i nastala prva zoom predstava ove škole - „Koraci u tišini“ kao rezultat svojevrsnog terapeutskog umjetničkog procesa u teškim vremenima zatvorenosti  straha i izolacije.

 
Prije godinu dana oformljena je nova grupa „Teatra za odrasle“ Drama Kids Akademije i sada broji blizu 30 učesnika/ca. One su, uglavnom su žene (mada imamo i nekolicinu muškaraca), advokatice, profesorice, arhitektice, bankarke, doktorice u  tridesetim, četrdesetim i ranim pedesetim, u svojim profesijama liderke, majke, supruge, ali i žene koje su se odvažile da kroz glumu rade na sebi, pomjere lične granice, istraže sve odaje pa i one tamne, svoje ličnosti kroz likove koje igraju, pocijepaju stereotipe i tako kreiraju nova transformativna iskustva.

 
Gluma je velika učiteljica samog života, jer se kroz glumu upoznaje/prepoznaje čovjek u datim okolnostima koje se nisu u životu dogodile, ali su potencijalno moguće te se tako stiče iskustvo prije iskustva. 

Gluma je način da se raskošno živi nekoliko paralelnih života, a prije svega nudi beskrajno mnogo zabave i uživanja u igri koje je jedino svojstveno djetinjstvu. Pa se tako i učesnici „Teatra za odrasle“ prepuštaju s užitkom procesu rada i istraživanjima, ali druženjima poslije proba.
 

Moj muž i druge ljubavi


21. 06. 2024. u Sarajevskom ratnom teatru će biti njihova prva predstava “Moj muž i druge ljubavi“ koja  istražuje intimnost, strast i ljubav u zrelim godinama. Predstava je nastala po pričama Adise Bašić iz zbirke “A ti zaključaj”, Meline Kamerić “Cipele za dodjelu Oskara”, Rumene Bužarovske “Moj muž” i “Osmica”, adaptaciju je radila Arma Tanović Branković, reditelj i mentor je Adnan Goro, asistentica Elma Fetić, dok je autorica scenskog pokreta Sara Đurić, a producentica je Šejla Rizvanbegović Dvizac

 
Predstava govori o ljubavima, onim ostvarenim i neostvarenim, bivšim, sadašnjim, dozvoljenim i nedozvoljenim, a životno iskustvo glumica/aca joj daje posebnu spontanost, istinitost i dokumentarnost.
Iduće akademske godine Drama Kids Akademija želi otići korak dalje te pokrenuti terapeutski teatar za osnaživanje žena u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije i Sigurnom kućom te tako pomoći reintegraciju u društvo korisnica Sigurne kuće. 

 

* * * 
Foto: Raisa Šehu

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno