Mogorjelo: jedinstveni spomenik bogate kulture koji vrijedi posjetiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Mogorjelo: jedinstveni spomenik bogate kulture koji vrijedi posjetiti

Tekst:

Ana Rotim

PUTOVANJA
28.4.2022.

Mogorjelo, čija povijest datira još od prvog stoljeća uživa posebno mjesto kasne antičke arhitekture i jedan je od najznačajnijih spomenika rimskog doba u Bosni Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo mjesto, samo jedan kilometar udaljeno od Čapljine, predočava simbiozu bogate povijesti i prekrasnog krajolika. U prvom stoljeću, otkada i potječu najstariji spomenici, Mogorjelo je bio zemljoradnički centar zajedno sa stambenom zgradom, kupalištem i zgradom za poljoprivrednu proizvodnju. Tijekom 3. stoljeća Mogorjelo je zahvatio veliki požar koji je uništio originalne građevine, a u 4. stoljeću tu je nastala grandiozna rimska utvrda koju su poslije zauzeli i djelomično uništili Vizigoti. 

 

 

U 5. stoljeću na tom području nastale su i dvije građevine baziliknog izgleda koje su poslije razorene. Morgorjelo koje od 2002. godine nosi titulu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, danas je šarmantna turistička lokacija koju rado posjećuju sve generacije. Idealno je za jednodnevne izlete, druženja s najbližima kao i istraživanja arheoloških mjesta. 

 


* * *
Naslovna fotografija:  @dea.savatovic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno