Modna prognoza za 2024: Kakvi nas to trendovi čekaju? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Modna prognoza za 2024: Kakvi nas to trendovi čekaju?

Tekst:

Emina Smaka

MODNE VIJESTI
8.12.2023.

I dok razgovor o modnim trendovima sezona pred nama lako može izgledati jednodimenzionalno, važno je osvrnuti se i na uticaje koji prethode tom toku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Modnu industriju možemo analizirati kroz njen zabavan karakter, ali i kao bilo koju biznis industriju koja se oblikuje različitim uticajima. Mix geopolitičkih i ekonomskih uticaja, kao i klimatske promjene vrše svojevrsno oblikovanje modnog svijeta. 

Modni trendovi ne završavaju sa pričom koje boje će biti na vrhuncu ili koji stil će prevladavati u narednom periodu, uveliko zavise i od tehnološkog napretka isto tako kao i od prethodno spomenutih faktora. Ako je suditi po BOF izvještaju: ,,Na regionalnoj osnovi, Evropa i SAD bilježe spor rast tokom cijele godine, dok je inicijalno snažan učinak Kine usporen u drugoj polovini. Iako je slika o luksuzu bila pozitivnija od ostatka tržišta u prvoj polovini 2023. godine, apetit potrošača da kupuju se smanjivao u drugoj polovini, što je dovelo do usporavanja prodaje i neujednačenog učinka.''

Jasno je da će modni lideri imati zadatak kreativnog osmišljavanja toka mode. 

 Usporavanje prodaje je sigurno pokazatelj uticaja novih generacija i popularnosti slow fashion momenata. Second hand, vintage i reciklirana odjeća su trendovi koji su se asertivno provlačili kroz cijelu godinu.
Ovakve kupovne navike dizajneri nipošto ne smiju ignorisati, tako je dizajnerica Stella McCartney jedna od onih koji svoj brend zasnivaju na sustainable politici. 2019. je za Vogue izjavila kako je Sustainability budućnost modne industrije, ne samo trend. Smatramo da će u 2024. moda sve više plivati kroz ovakve standarde proizvodnje. 
 

AI? Složit ćemo se da je 2023. bila peek AI tehnologije i umjetne inteligencije. Da li ona ima uticaja na razvoj mode? Naravno. Umjetna inteligencija ima veliki potencijal uticaja na razvoj mode u godinama pred nama. Oko 73% fashion rukovodilaca očekuje da će dati prednost AI u 2024. godini, dok je samo 5 % reklo da je spremno da na najbolji način iskoriste ovu tehnologiju. 

 Dakle, mnogi faktori utiču na razvoj ovog industrijskog mogula. Ako mislite da je majica na polici vašeg omiljenog dućana tek tako tu, citirat ćemo omiljenu nam Mirandu Priestly

,,Vi... odete u svoj ormar i izaberete... ne znam, taj naborani plavi džemper, na primjer, jer želite reći svijetu da se previše ozbiljno shvatate da biste brinuli o tome što oblačite, ali ono što ne znate je da taj džemper nije samo plav, nije tirkizan, nije lapis, zapravo je cerulean. Također niste svjesni činjenice da je 2002. Oscar de la Renta napravio kolekciju cerulean haljina, a onda mislim da je bio Yves Saint Laurent, zar ne?... koji je pokazao vojničke jakne u boji ceruleana.

I onda se cerulean brzo pojavio u kolekcijama osam različitih dizajnera. Zatim se spustio kroz robne kuće i zatim došao do nekog tragičnog kutka za casual odjeću gdje ste vi, nesumnjivo, izvukli iz neke košare s popustom. Međutim, ta plava boja predstavlja milione dolara i brojna radna mjesta, i pomalo je smiješno kako mislite da ste napravili izbor koji vas izuzima iz modne industrije, kada zapravo nosite džemper koji vam je odabran od strane ljudi u ovoj prostoriji... iz hrpe 'stvari'.
'' 

Dodat ćemo samo: 'Mic drop'.

 No, vratimo se našim trendovima sada kada smo upoznati s cijelim mehanizmom koji prethodi tim trendovima. 
Sa sedmica mode i predstavljanja kolekcija vrhunskih dizajnera trendovi se rađaju, a zatim polako silaze na street style izdanja vodećih modnih insajderica i do polica omiljenih nam dućana. Kako će naš ormar izgledati u sezoni proljeće/ljeto 2024. donosimo u nastavku. 

 Od metallic zlatne, srebrne i bronzane koje ćemo nositi i na kraju ove godine, te nijanse će nas pratiti i u 2024. Po svemu sudeći ni komade u crvenoj boji nećemo izbjeći, ali ćemo se truditi i ormar ispuniti bazičnim komadima idealnim za kreiranje capsule garderobe. S porastom popularnosti tenisica, polako će se taj sporty trend preslikati i na ostatak ormara, dok ćemo i dalje koketirati s poslovnim stilom, kao i DIOR like profinjenim izdanjima. 

 

Metallic 

 Crvena je posvuda 

 Sportska izdanja 

 Redefinisanje poslovnog odijevanja 

 Elegancija na višoj razini 

 

* * * 
Naslovna fotografija: Bonjour.ba
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno