U kuhinji kod Mirana Karića: Prhka Somersby krostata je sve što nam treba ovih blagdana!
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETMiran Karić već je svima dobro poznato kulinarsko lice koje uz svoje nešto sasvim drugačije i originalne recepture pronalazi put i do naših kuhinja.
Volimo njegovu kreativnost i pripremu jela koja apsolutno oduševljavaju.
Miran nas je ugostio u svom domu u Sarajevu i uz osvježavajuće note Somersbya (i odgovorno tvrdimo, najukusniju krostatu s breskvama koju smo probali!) pričao o svojim kulinarskim počecima, ljubavi prema muzici i blagdanskoj magiji, koja se već osjeća u zraku.
S obzirom da smo uvijek u potrazi za novim kulinarskim recepturama, ali i neočekivanim gourmet pričama, Miran nam je korak po korak pokazao kako da piće koje vežemo uz tople dane i u kojem tako rado uživamo, učinimo neočekivanim sastojkom naših omiljenih slastica.
Spojio je osjećaj opuštenosti i sreće koji vežemo uz Somersby sa mirisom citrusa u zraku, koji su sinonim za blagdane, te pripremio krostatu u čijem ćete okusu rado uživati tijekom cijele godine! Uz prepoznatljivu Miranovu energiju koja se oslikava i u ovom jelu, te sastojke koji jamče rapsodiju okusa, imate savršen kolač za sve posebne prilike ovih blagdana.
Krostata sa breskvama i Somersby-em
Za tijesto:
- 230 g brašna
- 100 g putera
- 50 g šećera
- 1 jaje
Za fil:
- Cca 200 g breskve
- 1.5 dcl Somersby Mango and lime
- 3 supene kašike šećera
- 1 kesica želatina
- Nekoliko kašika hladne vode
Dekoracija:
- Slatko vrhnje 2 dcl
- 1 supena kašika soka od limete
Priprema:
1. korak: Pravljenje tijesta
U veću zdjelu prstima sjedinite brašno i puter na sobnoj temperaturi. Zatim dodajte šećer i nastavite miješati ručno. Toplota dlanova će dodatno omekšati puter, te pomoći da masa postane kompaktna cjelina. Potom dodajte jedno jaje i mijesite do kraja u glatko i podatno tijesto. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u frižider na 10 do 15 minuta.
2. korak: Pravljenje fila
U šerpicu stavite nekoliko kašika hladne vode i želatin, te lagano zagrijte da se želatin otopi i ostavite sa strane.
U drugu šerpu stavite breskve, šećer i Somersby da lagano kuha. Kako alkohol bude isparavao, smjesa će bivati sve gušća, dok ne ostane samo osvježavajuća aroma limete i manga, u kombinaciji sa breskvom.
Kada se sos ukuha, dodajte želatinu u masu, a za jednostavnije prebacivanje, možete ju i dodatno zagrijati.
3. korak: Oblikovanje i pečenje tijesta
Kalup za pečenje namastite puterom i blago pobrašnite da budete sigurni da se neće zalijepiti. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, pazeći da uklonite višak brašna prije stavljanja u kalup.
Peče se na 250 stepeni, 10 minuta, a suši narednih 15 do 20 minuta na 150 stepeni.
4. korak: Filovanje kolača i pravljenje dekoracije
Kada je krostata pečena, napunite je kuhanom smjesom. Ako se smjesa stegnula, malo je zagrijte da želatin omekša, tako da je možete jednostavno izlti u tijesto.
Zatim, sve zajedno hladite do sobne temperature i naknadno u frižideru.
Napomena je da ovo tijesto mora “odmoriti” par sati prije rezanja, inače će se raspadati. Za dekoraciju možete posuti pečene listiće badema po rubu kolača. Šlag nećemo mutiti na tradicionalni način!
U jednu zdjelu sjedinite vrhnje za šlag i sok od limuna, te viljuškom ili mutilicom napravite kremu. Postupak traje vrlo kratko, a dobijete drugačiju teksturu, koja se super slaže uz krostatu!
Ne sumnjamo da će mirisi iz kuhinje dok pripremate ovaj kolač instant pozvati ukućane na kušanje, te da će postati neizostavan dio vaše riznice omiljenih, blagdanskih poslastica.
Dobar tek!
***
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba