Uz sjajan Instagram profil posvećen biljkama, ovaj student u Sarajevu ima i #interiorgoals dom

INTERIJERI
18.7.2019.

Na društvenim mrežama postoje profili koji vas potaknu da, nakon što ih otkrijete, pregledate baš svaki Story, Instagram video i post koji su do sada objavili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš takav učinak na naše uredništvo je imao Plantismus. Instagram je to profil koji dokazuje da uzgoj kućnog bilja može biti itekako zabavan i da svaka osoba, bez obzira koliko vješta bila, može kreirati svoju malenu zelenu oazu na koju će biti ponosna. Voditelj ovog profila je šarmantni student produkt dizajna u Sarajevu, Mehmed Mešanović.
Kroz fotografije svog stana, koji je #Interiorgoals, pokazao nam je da su biljke uistinu sjajan način da ispunite svoj dom i dan. 

U razgovoru s Mehmedom, saznali smo i par korisnih trikova o brizi za biljke, njegovim radionicama, a ne sumnjamo da će i vas, do kraja ovog intervjua, obuzeti prava zelena groznica.


Kada si se po prvi put susreo s uzgojem biljaka?

Ljubav prema biljkama sam naslijedio od svoje mame. Cijelo svoje djetinjstvo sam proveo okružen biljkama. Mama je uvijek imala puno kućnih biljaka i stan nam je izgledao kao mala džungla, a veliki dio svog djetinjstva sam proveo kod nene na selu, tako da su priroda i zelenilo oduvijek bili dio mene. Dolaskom u Sarajevo sam tu ljubav nekako zanemario, zaokupljen obavezama na faksu i brzim tempom svakodnevnice.

Prije otprilike dvije godine mama mi je na poklon donijela jednu svoju biljku i sa svakim novim listom rasla je i moja fascinacija biljkama, ali i osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Vrlo brzo je ta ispunjenost prešla u opsesiju te danas u svom stanu imam preko stotinu biljaka. Ovaj broj se stalno mijenja jer volim da razmnožavam biljke i poklanjam ih prijateljima. Ponosan sam da sam tako uspio mnoge od njih zaraziti ljubavlju prema biljkama.

3 stvari vezane za biljke koje su te potaknule da se zaljubiš u ovaj hobi?

Mislim da je moja fascinacija biljkama u posljednje vrijeme prerasla iz hobija u opsesiju.
Danas ne mogu otići negdje, a da prvo što primijetim nije neka biljka, kojoj obavezno priđem, pomilujem je i pozdravim.

Zanimljivo mi je posmatrati način na koji biljke rastu u različitim uslovima i okruženjima te pokušavam da uvijek naučim nešto novo. Od tinejdžerskih dana se borim s depresijom i unutrašnji mir koji mi biljke pružaju je definitivno najznačajniji faktor. Fascinira me osjećaj smirenosti koju biljke bude u meni, kao i ogroman osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva sa svakim novim listom.

Koje biljke su po tebi najbolji odabir za uzgoj u domu?

Svima koji prvi put ulaze u svijet biljaka preporučujem Zlatni puzavac (Epipremnum aureum).
Mnogima je ta biljka dosadna jer je svuda viđaju, ali postoji razlog zašto je toliko zastupljena u raznim enterijerima.

Vrlo je zahvalna i laka za održavanje te će vam sigurno dati potrebno samopouzdanje i osjećaj «zelenog palca». Ova biljka je pogodna za razne prostore budući da podnosi i sjenovita mjesta. Ukoliko joj date više svjetla, šare na njenim listovima će biti izraženije. Ako je stavite u sjenu, biljka će šare na listovima ispuniti hlorofilom kako bi što bolje iskoristila svjetlost te će listovi postati potpuno zeleni. Brzo raste, možete je pustiti da visi ili je trenirati da se penje po nekoj strukturi.

Popularno:Crno bijeli interijeri - stil uređenja koji je uvijek u trendu

Vrlo lako se razmnožava; dovoljno je da odsiječete dio loze s par listova, uklonite najdonji list i stavite reznicu u vodu. Nakon par sedmica primijetit ćete korijen na mjestu gdje ste otkinuli list i biljku tada možete presaditi u zemlju. Što se tiče vode, ova biljka nema ništa protiv da se isuši između zalijevanja. Stavite prst u zemlju i ako je površina zemlje potpuno suha, biljku zalijte.

A s kojim biljkama najviše ti voliš raditi? Koje te iznova oduševljavaju svojim izgledom i karakteristikama?

Za mene je svaka biljka na svoj način posebna. Rekao bih da su kalateje (Calathea) moja omiljena vrsta. Ovu vrstu često nazivaju biljkama koje “plešu”, jer pomjeraju svoje listove u zavisnosti od doba dana.

Navečer podignu svoje listove u uspravan položaj, dok ih tokom dana spuste, što znači da konstantno mijenjaju svoj izgled. Ove biljke karakterišu i listovi izraženih šara u različitim bojama, kao i različite teksture lista. Neke od njih po listovima imaju sitne dlačice, pa pri dodiru imamo osjećaj da dodirujemo neku plišanu tkaninu.

A kako ih uklapaš u svoj dom? Gdje kupuješ lončanice, koliko pozornosti pridaješ tom segmentu?

U početku, dok sam imao manji broj biljaka, biljke sam koristio kao dekoraciju prostora i aranžirao ih u skladu s ostatkom enterijera. Danas moj stan izgleda kao mala džungla i, s toliko biljaka u stanu, najbitnija stvar mi je da svakoj od njih dam najoptimalnije uslove.

To znači da svoj prostor moram maksimalno iskoristiti i svako slobodno mjesto s dovoljnom količinom svjetla je rezervirano isključivo za biljke. Biljke kupujem u lokalnim rasadnicima i cvjećarama, a kada putujem negdje u inostranstvo, obavezno donesem neku biljku (ili više njih) koju ne mogu naći kod nas. Ipak su mi najdraže biljke koje dobijem na poklon od nekoga ili biljke koje uzgojim iz reznice. Osjećam ogromno zadovoljstvo kada vidim koliko je neka biljka porasla, a krenula je od samo jednog lista ili male reznice koju sam dobio od nekoga.

Na svom profilu imaš i upute za kreiranje terarija, a održavaš i brojne radionice na tu temu. Što bi preporučio BONJOUR čitateljicama, na što trebaju da pripaze prilikom njegovog kreiranja?

U posljednje vrijeme sam posebno fasciniran terarijima ili vrtovima u boci. Funkcionišu kao mali samoodrživi ekosistemi kojima ne treba puno brige kako bi opstali, a uz pravilno održavanje neki mogu trajati i godinama. Nakon što sam objavio video s nekoliko terarija koje sam napravio, primijetio sam da postoji interesovanje i odlučio da pokušam i s prodajom. Vrlo brzo sam počeo dobivati i upite za radionice o izradi terarija te sam svoju prvu radionicu organizovao početkom ove godine u saradnji s Nelom Atlić, divnom osobom koja stoji iza brenda Sadimo i rastimo.

Foto: Davor Matošević

Od tada sam organizovao još nekoliko radionica, koje su koncipirane kao neka vrsta druženja i terapije kroz praktično učenje principa izrade i održavanja zatvorenih terarija. Na svakoj radionici se super zabavimo, naučimo nešto novo, a učesnici po završetku radionice svoj terarij nose kući. Najbitnija stavka kod izrade zatvorenog terarija je koristiti biljke koje vole visoku vlažnost zraka, kao što su razne vrste mahovina, paprati i drugih manjih tropskih biljaka. Sukulente (biljke s debelim listovima, koje traže suhe uslove) treba izbjegavati u zatvorenom terariju, jer će zbog visoke vlažnosti doći do truljenja biljke.

Druga bitna stvar jeste drenažni sloj - sloj šljunka na dnu posude, koji služi da odvoji supstrat (zemlju) od viška vode. Budući da staklene posude za terarije nemaju otvore na dnu za oticanje viška vode, ovaj sloj je od izuzetne važnosti za dugoročnost vašeg terarija.

Koja je glavna misija Plantismusa?

Moja najveća želja jeste da probudim u ljudima ljubav prema biljkama i potaknem ih da se okušaju u uzgoju istih. Ljudi mi se često jave tražeći neki savjet vezan za uzgoj biljaka i uvijek sam rado tu da pomognem. Ukoliko ne znam odgovor na neko pitanje, izdvojim vrijeme za istraživanje i tako zajedno naučimo nešto novo. 

A što on radi u slobodno vrijeme? Što ga inspirira?

Većinu slobodnog vremena provodim u održavanju svojih biljaka, ali i u osmišljavanju novih sadržaja i projekata koje dijelim sa svojim pratiteljima na Facebook i Instagram profilu Plantismus. Uživam u uređenju enterijera te svoj dom često preuređujem i izrađujem nove stvari. Drago mi je da sam imao priliku učestvovati u ozelenjavanju prostora kao što su poznata sarajevska čajdžinica “Franz & Sophie” te domaći koncept store “Royal with cheese”. Volio bih se u budućnosti profesionalno baviti uređenjem i ozelenjavanjem prostora, a možda i dizajniranjem namještaja inspirisanog biljkama.

 

***
Naslovna fotografija: Imrana Kapetanović
Ostale fotografije: Plantismus/Mehmed Mešanović

INTERIJERI , 18.7.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Mehmed Mešanović, Imrana Kapetanović

Podijeli:

Posljednje objavljeno