Marko Feher nam otkriva detalje o uniformama koje je dizajnirao za paviljon BiH na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju...

Marko Feher nam otkriva detalje o uniformama koje je dizajnirao za paviljon BiH na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju

Tekst:

Bonjour.ba

MODNE VIJESTI
31.12.2021.

EXPO 2020 u Dubaiju svjetska je izložba koja spaja svijet mogućnosti i ostvarenja na jednoj lokaciji na kojoj ove godine 192 države svijeta imaju pravo predstaviti sebe i svoja dostignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tih država ove godine je i Bosna i Hercegovina koja je u sklopu svog paviljona predstavila prirodne ljepote o kojima uvijek tako rado pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uniforme dama i muškaraca koje će vas pozdraviti u BiH Paviljonu na EXPO 2020 izložbi (koja traje od 1.10.2021. do 31.3.2021.) potpisuje bh. dizajner Marko Feher. Iza Marka je već nekoliko sjajnih projekata i suradnji koje su ga učinile ambasadorom bh. mode i van granica regije. Uz to, ovo je veliki korak za bh. modnu scenu te unikatna prilika da pokažemo kreativnost i na međunarodnoj razini. 
Marko je imao priliku utkati svoje znanje i bh. tradiciju u unikatne uniforme koje predstavljaju BiH na ovom svjetskom događaju.

U razgovoru s Markom saznali smo što je bila njegova inspiracija za dizajniranje jedinstvenih uniformi, kako za paviljon BiH, tako i za Nacionalni dan BiH na samoj izložbi. Podijelio je s nama i kako je tekao proces nastanka posebnog printa na uniformama, a u nastavku nam je otkrio i više detalja o ovom značajnom projektu. Prelistajte dalje. 

***

„Kada su me organizatori BiH Paviljona kontaktirali vezano za uniforme osoblja koji će do marta 2022. raditi na paviljonu ali i izvođača za Nacionalni dan BiH, znali smo jedino da ono što želimo je duh BiH tradicije u savremenom ruhu. Obzirom da se dosta bavim tradicijom i gotovo cijeli moj fokus je vezan za BiH i istraživanje o samom sebi, znao sam da trebam početi i završiti ovaj projekat sa elementima koji čine sve bh. narodnosti.

Prvenstveno to je bio oblik BiH, prepoznatljiv, kažu srcoliki oblik, logičan slijed su bile i boje bh. zastave, prepoznatljiva žuta i plava te bijela. Htio sam dodati i svoju najčešće korištenu boju, to je naravno crna, tako sam dobio bazu za razvoj printa. Sledeći korak mi je bio dodati elemente sa narodnih nošnji koji se pojavljuju na ćilimima i nošnjama svih narodnosti i za to sam odabrao dva elementa, te im dao digitalnu formu.

Tako sam glavni segment printa odlučio uključiti 4 bh. oblika koji se gledaju u ogledalu, predstavljaju tri konstitutivna naroda BiH, a četvrti ostale narode u Bosni i Hercegovini. 

Uz bh. odraze u ogledalu potrebno je dodati elemente sa ćilima te ih digitalizovati, tako da sam to uradio u narednom koraku, te uključio boje sa zastave, tačno po predviđenim kodovima boja. 

Kada je sve to realizovano, nastavio sam u finalizaciju pattern-a, tako što ću mu dati moj finalni "touch" a to je crna boja koju preferiram, te time sam dobio finalni vizual za pattern. 

Nisam htio da ovo budu samo jedne obične uniforme bez dodane vrijednosti, htio sam da print bude autentičan i da nosi duh, kako bh. tradicije, ali tako i budućnosti tj. sadašnjosti. Dizajn uniformi sam htio učiniti modernim tj. savremenim kako bi tradicija opet mogla prohodati ulicama, a biti dopadljiva u današnjem vremenu.

Zaista su uniforme izazvale buru pozitivnih reakcija, a to mi prenose i uposleni na Dubai Expo bh. paviljonu, što me izuzetno raduje.“

***
Foto: Bosnia and Herzegovina Pavilion at the Dubai Expo 2020

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno