TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.8.2022.

Bez obzira jeste li strastveni ljubitelj gastronomije ili tek otkrivate čarolije bogatih okusa različitih jela kada je riječ o pripremi mnogi će se složiti da oni brzi i jednostavni imaju uvijek prednost.



Uz pridjeve koje smo prethodno naveli kada se uz to radi o jelu s namirnicama u kojima skoro pa svi uživamo, veoma lako nas je nagovoriti na malu kulinarsku avanturu. Ovog puta u našoj rubrici Gourmet ugostili smo jednu od omiljenih gastro blogerica u regiji Mariju Mazalin, na čijem Instagram i TikTok profilu redovno možemo pronaći inspirativne recepte. Naime, Marija je našem uredništvu podijelila recept za jelo pod nazivom 'Jednostavne pileće rolice sa šunkom i sirom’, a za koje smo sigurni da će oduševiti sve za trpezom. Ovaj veoma ukusan obrok moći će veoma jednostavno pripremiti i početnici u kuhinji jer ne zahtijeva pretjeranu tehniku ni iskustvo, a detaljan postupak kao i sastojke donosimo u nastavku.




Sastojci

  • pileća prsa, cijela, otkoštena (ako kupujete u mesnici, pitajte da ih narežu na skroz tanke šnicle)
  • oko 150 g sira
  • oko 100 g šunke
  • 4 žličice senfa


Postupak

  • Upali pećnicu na 200°C
  • Pileća prsa nareži na sto tanje šnicle, istuci ih batom (ili valjkom) da se još stanje i začini obje strane
  • Na njih stavi sir i šunku
  • Zarolaj čvrsto, sir i šunku poguravaj unutra dok rolaš da ne ispadnu van
  • Osiguraj čačkalicom
  • Dno pleha naulji i stavi rolice (kraj/rub prema dolje)
  • Premaži senfom (može i majoneza ili ketchup) (možeš premazati i odmah na početku prije sira i šunke)
  • Prekrij alu folijom i peci 30- 40 min na 200°C (ovisi o jačini pećnice)
  • Naribaj sira gore (obilno) i stavi u pećnicu još 5 min, samo da se sir otopi i ostane rastezljiv
  • Možeš ih servirati sa salatom začinjenom maslinovim uljem i soli 



* * *
Foto: Marija Mazalin za Bonjour.ba 


Bonjour

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

TEKST: Dragana Rauš

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.

mlinIdealno mjesto za odmor, mir i tišinu, u srcu prirode…🍃🍃 #restoran #restoranmlin #bosna #oazam
 

 

Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza (1)-1

 

Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.

 

mlin☺️☺️
 


Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza
 

Šta obavezno probati?

Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
 

Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
 

Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.

 

Foto: @restoranmlin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!