Maja Topčagić je s nama podijelila trikove za kreiranje instagramičnih fotki telefonom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Maja Topčagić je s nama podijelila trikove za kreiranje instagramičnih fotki telefonom

Tekst:

Emina Smaka

INTERVJU
10.2.2022.

Na Bonjour.ba volimo kreirati najrazličitije teme, pobrinuti se da odgovorimo na vaše stilske pitalice, kreiramo zanimljive intervjue, pričamo motivirajuće i inspirativne priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovaj put smo odlučili kroz razgovor s poznatom domaćom fotografkinjom, Majom Topčagić, kreirati temu za koju smo sigurni da ste svi barem jednom tražili odgovore. Naime, radi se o kreiranju zanimljivih fotografija koje možemo zabilježiti našim telefonima. Fotke koje će nam biti divna uspomena, a ne stidimo se reći, fotke s kojima možemo prenijeti našu osobnost i koje će se divno uklopiti i u naš feed na društvenim mrežama.

 

Maja je fotografkinja ali i content creator na društvenim mrežama, te se učinila kao odlična sagovornica za ovaj intervju. 

Za sami početak nam otkrijte da li sami možemo kreirati kvalitetne i zanimljive fotografije pomoću telefona?

Naravno! Uvijek je bitnije to što vidite, nego alat koji koristite.


Koje su to postavke kamere na telefonu, na koje trebamo obratiti pažnju?

Moramo paziti na fokus i ekspoziciju, te da uvijek koristimo dobro svjetlo. Umirite ruku. Koristite pravilo trećina. Ako telefon dozvoljava, fotkajte u RAW formatu, koristite burst mode ili dugu ekspoziciju. Doradite fotku u nekoj aplikaciji za uređivanje fotografija, ali nemojte pretjerivati. Zadržite se na 30-50% efekta.

 

Ukoliko nismo u prilici koristiti se prirodnim izvorom svjetlosti, koje proizvode predlažete za kreiranje vještačkog svjetla?


Sunset lampu, koja je idealna za kreativne fotke. Zatim bljeskalica telefona usmjerena kroz neki predmet (poput npr. role toaletnog papira) kako bi se poigrali sa svjetlom i dobili zanimljive sjene. Svijeća, ekran laptopa ili kompjutera. Tip: na YouTube ukucajte white screen i dobit ćete softbox svjetlo na ekranu.
Da li našim čitateljima/čitateljicama možete otkriti i nekoliko prijedloga kako da poziraju na fotografiji, a koje osiguravaju dobru fotografiju?


Ja bih rekla da su najbolje fotke one gdje su modeli spontani, kada hodaju prema kameri ili se pomjeraju naprijed-nazad u skladu s prostorom. Poze s kojima ćemo sigurno privući pozornost su: s rukama u zraku, igranje s kosom, pogled preko ramena, nasloniti se na ruku, selfie u ogledalu.
 

Koja su vaša omiljena mjesta za fotografisanje, te da li možete otkriti neke lokacije koje će rezultirati dobrim fotografijama?


Meni omiljeni su krovovi zgrada, ulice grada, botanički vrtovi, retro balkoni, futurističke građevine, stepenice, zanimljivi zidovi ili bilo gdje novo da otputujem!
 

S obzirom da su trenutno nešto hladniji dani, kako naši čitatelji mogu kreirati fotografije u udobnosti svog doma?


Bitno je uočiti nešto zanimljivo u običnim stvarima. Koristite svjetlo koje dolazi sa prozora. Potražite neko mjesto u kući koje bi moglo biti interesantno. Retro drvenu stolicu, ili neki tepih na koji bi neko mogao leći. Možete probati fotkati osobu kako gleda kroz prozor, ili u ogledalu. Također možete naći dobru pozadinu na televizoru i fotkati modela ispred, ili pak negdje uz zid za jednostavnije fotke.
 

Da li znate neki mit o fotografiji koji biste željeli razbiti?


„Bio bih mnogo bolji fotograf da imam bolju kameru.“

Ok, neću vam pametovati. Tačno je da profi oprema, kada se koristi sa znanjem i vještinama, dovodi do kvalitetnijih fotografija od onih napravljenim sa fotoaparatom za početnike. Greška je preći na bolju opremu ako nismo iskoristili puni potencijal opreme koju sada imamo. Uložite u edukacije, prijavite se na foto radionice, ili jednostavno krenite na putovanje, umjesto velikog ulaganja u najnoviju opremu. Ako možete oboje, to je divno, ali nije uvijek potrebno. Mnogo je loših fotki napravljeno sa skupom profi opremom, a prekrasnih fotki ufotkanih mobitelima.
 

Za kraj kreiranja fotografije, a i ovog razgovora, koje programe za uređivanje fotografije predlažete početnicima, a koje onima nešto iskusnijim?


Početnicima preporučujem Snapseed i VSCO, a malo iskusnijima Tezza App, Photoshop Fix i Lightroom.


* * * 
Fotografije: Maja Topčagić
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno