Maja otkriva koju grešku izbjeći kad angažiramo arhitekta/icu za uređenje interijera - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Maja otkriva koju grešku izbjeći kad angažiramo arhitekta/icu za uređenje interijera

Tekst:

Marija Perić

DIZAJN SAVJETI
23.11.2022.

Kad je u pitanju uređenje interijera, najviše volimo o tako složenom procesu razgovarati sa stručnom osobom koja će znati vidjeti stvari koje mi ne primjećujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osim što nam mogu uštedjeti vrijeme svojim praktičnim savjetima, arhitekti mogu i predvidjeti brojne greške zahvaljujući svom iskustvu. Arhitektice Ana i Bisera već su s nama podijelile greške s kojima su se one susretale tijekom uređenja domova i poslovnih prostora, a sad smo u rubrici Interijer&Dizajn ugostili i Maju Nurkić, vlasnicu arhitektonskog studija SOVA arhitektura.

 

Maja Nurkić, arhitektica i vlasnica arhitektonskog studija SOVA arhitektura
 

Maja je već nekoliko puta dijelila svoje projekte sa Bonjour publikom, a sad nam je otkrila s kojim izazovom se ona najčešće susreće kad ju netko angažira za uređenje interijera. Njezin posve iskren i praktičan odgovor koji ćete htjeti imati na umu otkrijte u nastavku.

 

Greška pri angažiranju arhitekta/ice
 

„Nekoliko puta se desilo da klijenti, iako žele unajmiti arhitektu, i to na kraju urade, samoinicijativno odu kupiti par komada namještaja - ma šta fali, to je sofa, dopada mi se, smjestit ću ju u svoj novi dnevni boravak - i sl., a onda se oko tog određenog komada počnemo svi vrtjeti u krug. Da li može stati? Da li će pasati ostatku enterijera? Da li je oblik ispravan?

 O boji i tkanini da ne govorim. Da li je položaj koji su oni imali u svojim mislima moguće ispoštovati ili je ta zamisao potpuno nefunkcionalna? Za mene je ovo jedna od najvećih grešaka koju ljudi prave. Ukoliko ćete unajmiti stručno lice, da vam uradi projekat enterijera, ne trebate ništa raditi, niti kupovati, dok taj isti projekat ne bude završen, naravno, opet u dogovoru između vas i projektanta. Tako će na kraju svi biti zadovoljni.“

***
Foto: SOVA arhitektura

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno