TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.2.2015.
U Sarajevu, na adresi Branilaca Sarajeva 10., gospodin Julien Cassin je otvorio pekarnicu naziva Maison Coco, a koja nudi asortiman kakav ćemo naći u izvornim chic francuskim pekarnicama.
Dugo vremena je bio u potrazi za savršenim mjestom za otvaranje svoje pekarnice, a onda je jednom prilikom posjetio Sarajevo, zaljubio se u grad i sarajevski način života. Primjetio je da kruh u BiH ima dugu tradiciju, te da je iznimno cijenjen na stolu svake domaćice. Slijedom toga Sarajevo se nametnulo kao savršena opcija za njegovu malu francusku pekarnicu.
Julien je s nama podijelio svoju kulinarsku ideologiju koja je, kaže, fokusirana na simbole klasične francuske kuhinje, što podrazumijeva peciva, kruh i slastice. Sve su to sinonimi za stare francuske pekarnice i bistroe kakve ćete naći na uglovima pariških ulica, no Julien upozorava kako se ipak trude pobjeći od kliše proizvoda i biti inovativni.
Teško je odoljeti ponudi koja sadrži širok izbor raznih vrsta kruha bez aditiva, stopostotnog raženog kruha i slastica jednostavnog, no nezaboravnog ukusa koje se prave po receptima starih francuskih kulinarskih škola.
Julien nam je otkrio da su croissant i baget najčešći zahtjev bh.kupaca, a preporučuje vam da svakako isprobate njihov Paris Brest ili Eclair kruh. Mi već jesmo!
{gallery}2015/2015_02/maison{/gallery}
Foto: Julien Cassin, via ysophisticates.blogspot.com
TEKST: Ada Ćeremida
Za ljubitelje doručka, ovo je lokacija koja spaja omiljene klasike i uzbudljive novitete.
NYC Bagel, na adresi Kranjčevićeva 19, već je dugo sinonim za autentičan i ukusan doručak. Njihova ponuda bagela pravi je magnet za sve koji vole jednostavne, ali bogate okuse od klasičnih kombinacija do specijalnih varijanti koje osvajaju na prvi zalogaj.
Njihov najprodavaniji Manhattan Bagel i dalje je neizostavan favorit mnogih gostiju.
Ambijent mjesta upotpunjuje prostrana i sunčana terasa, idealna za jutarnje okupljanje, bilo da ste u žurbi ili želite opušteno započeti dan. NYC Bagel je stoga postao nezaobilazna destinacija za sve koji žele uživati u vrhunskom doručku u srcu Sarajeva.
Nedavno su na meni dodali i nekoliko noviteta, među kojima posebno ističemo brownie, savršeno sočan i sladak, kao i osvježavajuću ledenu kafu koja idealno prati njihove specijalitete.
Ova kombinacija donosi svježinu i raznolikost u već omiljeni koncept doručka.
Ako još niste posjetili ovaj kutak u Sarajevu, sada je pravo vrijeme da otkrijete zašto su njihovi bageli i noviteti postali omiljeni izbor mnogih.
Foto: Bonjour.ba produkcija
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!