TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.2.2015.
U Sarajevu, na adresi Branilaca Sarajeva 10., gospodin Julien Cassin je otvorio pekarnicu naziva Maison Coco, a koja nudi asortiman kakav ćemo naći u izvornim chic francuskim pekarnicama.
Dugo vremena je bio u potrazi za savršenim mjestom za otvaranje svoje pekarnice, a onda je jednom prilikom posjetio Sarajevo, zaljubio se u grad i sarajevski način života. Primjetio je da kruh u BiH ima dugu tradiciju, te da je iznimno cijenjen na stolu svake domaćice. Slijedom toga Sarajevo se nametnulo kao savršena opcija za njegovu malu francusku pekarnicu.
Julien je s nama podijelio svoju kulinarsku ideologiju koja je, kaže, fokusirana na simbole klasične francuske kuhinje, što podrazumijeva peciva, kruh i slastice. Sve su to sinonimi za stare francuske pekarnice i bistroe kakve ćete naći na uglovima pariških ulica, no Julien upozorava kako se ipak trude pobjeći od kliše proizvoda i biti inovativni. 
Teško je odoljeti ponudi koja sadrži širok izbor raznih vrsta kruha bez aditiva, stopostotnog raženog kruha i slastica jednostavnog, no nezaboravnog ukusa koje se prave po receptima starih francuskih kulinarskih škola.
Julien nam je otkrio da su croissant i baget najčešći zahtjev bh.kupaca, a preporučuje vam da svakako isprobate njihov Paris Brest ili Eclair kruh. Mi već jesmo!
{gallery}2015/2015_02/maison{/gallery}
Foto: Julien Cassin, via ysophisticates.blogspot.com
TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!