TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 8.11.2024.
U današnjem brzom tempu života, svi volimo jednostavne i brze recepte koji nam ne oduzimaju previše vremena, a ujedno zadovoljavaju našu potrebu za nečim slatkim i ukusnim.
Priprema deserta ne mora biti komplicirana niti dugotrajna da bi bila ukusna, a upravo takvi recepti najčešće postanu naši favoriti. Ako ste ljubitelj kombinacije bogatih okusa, kremaste teksture i brze pripreme, Lotus cheesecake je desert koji morate probati.
Lotus keksi, poznati po svom karakterističnom okusu karamela i začina, savršeno se uklapaju u kremasti mascarpone sir i luksuznu lotus kremu, stvarajući desert koji je istovremeno lagan i bogat. Osim što je izuzetno ukusan, ovaj desert je i nevjerojatno brz za pripremiti – što ga čini idealnim rješenjem za sve one trenutke kada vam je potrebna brza slastica, ali želite impresionirati svoje prijatelje ili obitelj.
TikTok kaže da su dovoljna samo 3 sastojka za Lotus cheesecake u čaši. Pripremite Mascarpone, Lotus kremu i kekse i brzo možete kušati ovu neodoljivu deliciju.
Lotus cheesecake u čaši
Sastojci
Priprema
Lotus kekse usitnite u čaše po želji. To možete napraviti tako da ih stavite u vrećicu i lagano usitnite valjkom za tijesto ili ih izmiksate u blenderu. Keksi će poslužiti kao podloga za vaš cheesecake.
Za kremu, u zdjeli pomiješajte mascarpone i lotus kremu. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i bogatu kremu.
Slažite desert u čaše (ili zdjelice) tako što ćete prvo staviti malo usitnjenih lotus keksa, zatim preko njih rasporedite kremu od mascarponea i lotus kreme. Ponavljajte postupak dok ne napunite čaše.
Desert stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, kako bi se okusi dobro upili, a krema stisnula. Preporučuje se i nekoliko sati da desert odmori prije posluživanja.
Pogledajte više inspiracije na TikToku
@nurcanskitchen No bake lotus cheesecake cups? ?? Bardakta pişmeyen lotus cheesecake? ?? No bake lotus cheesecake im glas? Ingredients (for 8 cups) for the cream: •400 ml heavy cream •250 gr mascarpone •3 tbsp powdered sugar •300 gr cream cheese and •250 gr lotus biscuits •400 gr lotus spread (creamy) ->mix the cream with a mixer until it solidifies. crush the cookies and melt the lotus spread (in a microwave or with the bain-marie technique)layer them as it’s in the video let it cook down in the refrigerator for 1-2 hours before serving? ?? Malzemeler (8 bardak için) kreması için: •400 ml krema •250 gr mascarpone •3 yemek kaşığı pudra şeker •300 gr labne peynir ve •250 gr lotus bisküvi •400 gr lotus bisküvi kreması (parçacıksız) ->kremayı sertleşene kadar çırpın. bisküvileri mutfak robotundan geçirin ve kremayı sıvı haline gelen kadar eritin (ister mikrodalgada ister benmari usulü)videodaki gibi katları hazırlayın ve servis etmeden önce buzdolabında 1-2 saat bekletin? ?? Zutaten (für 8 gläser) für die creme: •400 ml schlagsahne •250 gr mascapone •3 esslöffel puderzucker •300 gr frischkäse und •250 gr lotus kekse •400 gr lotus aufstrich (cremig) ->die creme wird mit einem mixer solange verrührt bis sie fester wird. die kekse werden mit einem multi zerkleinerer zerkleinert und der aufstrich wird erwärmt bis dieser flüssig wird (entweder in der mikrowelle oder in einem wasserbad). wie im video werden die schichten geschichtet und vor dem servieren im kühlschrank für 1-2 stunden gekühlt? #lotusbiscoff #nobakecheesecake #nobakedessert #easyrecipe #easyrecipes #einfacherezepte #glasdessert #cheesecake #tatlitarifleri #tatlıtarifleri #tatlıtarifi #kolaytarifler #bardaktatlısı #viral #viralvideo #viraltiktok #fy #fyp #fypシ #fürdich #fürdichpage #kesfet #kesfetteyiz ♬ Eyes on You x Zara Zara - Anchita Hari
@irenevu0 Lotus Cheesecake in a cup ? Ingredients: 150gr cream cheese 2tbp lotus topping for the cream 4 biscuits crushed 2tbp lotus topping on top #lotus #lotusbiscoff #cheesecake #dessert #food #foodie #foodporn #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ Old Disney Swing Jazz - Nico
* * *
Naslovna fotografija: @nurcanskitchen
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!