Cheesecake s Lotus keksom: Kremasti kolač uz koji ćete osvježiti nepce
Tekst:Ana Rotim
GOURMETAmeričke slastice polako, ali sigurno su se zavukle na našu gourmet scenu i da budemo iskreni ne možemo se žaliti.
Najčešće je riječ o kremastim desertima koji vrlo brzo postanu zvijezda našeg nedjeljnog ručka. Jedan takav je popularni cheesecake koji je veoma jednostavnom pripremom, ali i osvježavajućim okusima dobio titulu onog omiljenog za ljetne dane.
Ova fuzija kremastih i mliječnih okusa često nas inspirira na male gourmet avanture, a jednu veoma drugačiju otkrili smo na profilu Lamije Trešnjo Muharemi. Radi se o nešto drugačijoj verziji torte sa sirom u kojoj glavnu ulogu ima ukusni Lotus keks. Stoga, ako ste se ovih dana poželjeli zasladiti kremastim okusima u nastavku donosimo recept i samu pripremu.
Sastojci:
Korica:
- 250 g Lotus keksa
- 80 g putera
Fil:
- 300 g Lotus krema
- 250 g maskarpone sira
- 100 g krem sira
- 100 ml slatke pavlake
Preliv:
- 150 g Lotus krema
Priprema:
- Keks samljeti, dodati mu otopljen puter, pomiješati i utisnuti u kalup promjera 20 cm. Ostaviti u frižider dok pravite fil.
- Slatku pavlaku skroz umutiti, pa dodati maskarpone i krem sir, promiješati tek toliko da sjedini. Zatim dodati i Lotus krem, sjediniti, izliti preko korice i odložiti u frižider.
- Lotus krem otopiti na pari i preliti preko fila.
- Tortu je potrebno ostaviti par sati u frižider da se stegne.
* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi