Cheesecake s Lotus keksom: Kremasti kolač uz koji ćete osvježiti nepce - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Cheesecake s Lotus keksom: Kremasti kolač uz koji ćete osvježiti nepce

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
5.5.2023.

Američke slastice polako, ali sigurno su se zavukle na našu gourmet scenu i da budemo iskreni ne možemo se žaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Najčešće je riječ o kremastim desertima koji vrlo brzo postanu zvijezda našeg nedjeljnog ručka. Jedan takav je popularni cheesecake koji je veoma jednostavnom pripremom, ali i osvježavajućim okusima dobio titulu onog omiljenog za ljetne dane.

Ova fuzija kremastih i mliječnih okusa često nas inspirira na male gourmet avanture, a jednu veoma drugačiju otkrili smo na profilu Lamije Trešnjo Muharemi. Radi se o nešto drugačijoj verziji torte sa sirom u kojoj glavnu ulogu ima ukusni Lotus keks. Stoga, ako ste se ovih dana poželjeli zasladiti kremastim okusima u nastavku donosimo recept i samu pripremu. 





Sastojci:

Korica:

  • 250 g Lotus keksa
  • 80 g putera


Fil:

  • 300 g Lotus krema
  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g krem sira
  • 100 ml slatke pavlake


Preliv:

  • 150 g Lotus krema


Priprema:

  • Keks samljeti, dodati mu otopljen puter, pomiješati i utisnuti u kalup promjera 20 cm. Ostaviti u frižider dok pravite fil.
  • Slatku pavlaku skroz umutiti, pa dodati maskarpone i krem sir, promiješati tek toliko da sjedini. Zatim dodati i Lotus krem, sjediniti, izliti preko korice i odložiti u frižider.
  • Lotus krem otopiti na pari i preliti preko fila.
  • Tortu je potrebno ostaviti par sati u frižider da se stegne.



 

* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno