TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 10.6.2024.

Neobični oblik tradicionalnog francuskog peciva osvaja srca i nepce svih gurmana koji zalutaju u dragulj britanske prijestolnice - London.


Već smo ranije pisali o neobičnoj varijanti croissanta – Cromboloni, za koju se u nekim sarajevskim slastičarnama čak čekao i red. Jedna od mnogima omiljenih slastica, postaje sve popularnija u još jednom neobičnom obliku.

Sa svojom hrskavom korom i mekanim, raskošno punjenim unutrašnjim slojevima, Londonski kockasti croissant postao je sinonim za savršen doručak ili poslasticu za uživanje u bilo koje doba dana, a radi se i u slanim i slatkim varijantama.

 



Njegova popularnost brzo se proširila izvan granica Londona. Stoga, ako ste u potrazi za autentičnim doživljajem ove poslastice, pronašli smo lokaciju u Sarajevu na kojoj možete kušati ovu neobičnu varijantu croissanta - čekaju vas u pekari Fine Food, na adresi Pofalićka 5, Sarajevo.

 



Zavoljet ćete njihova slatka punjenja poput Lotus verzije, sa slatkim karameliziranim biskvitom i Jaffa, s osvježavajućom kombinacijom čokolade i naranče osvojit će vas jednako koliko i popularni Cromboloni, s tim da su ovi croissanti još bogatiji kremastim punjenjem.

* * *
Naslovna fotografija: @alessandro_bartesaghi


Bonjour

Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu

TEKST: Bonjour.ba

Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu

Događaj „Odjeci naslijeđa: Evolucija bosanskog dizajna i kulture“ održan je 12. juna 2025. godine u prisustvu 140 zvanica u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.


bonjour_ba_uk_ambasada_n1

bonjour_ba_uk_ambasada_n2


Program su zajednički organizovali STUDIOAida i kompanija Zanat, uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moderatorica događaja bila je bosansko-britanska arhitektica i dizajnerica enterijera Aida Bratović iz studija STUDIOAida.


bonjour_ba_uk_ambasada_n7

bonjour_ba_uk_ambasada_n8


U okviru programa, Orhan Nikšić, direktor i suosnivač kompanije Zanat, predstavio je rad kompanije sa fokusom na nastavak viševjekovne tradicije ručne obrade drveta. Demonstraciju UNESCO-om priznate tehnike ručnog rezbarenja izveo je jedan od majstora Zanata, čime je publici omogućen uvid u proces izrade pojedinih elemenata. Publici se obratio i Oscar Peña, suvlasnik Studioilse i dugogodošnji saradnik kompanije Zanat. 


bonjour_ba_uk_ambasada_n4

bonjour_ba_uk_ambasada_n3


Profesorica Nermina Zagora sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održala je izlaganje na temu evolucije dizajna enterijera u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na reinterpretaciju tradicionalnih prostornih vrijednosti u savremenom kontekstu.


bonjour_ba_uk_ambasada_n5



Muzički segment događaja upotpunio je nastup Damira Imamovića, koji je izveo program baziran na savremenom pristupu tradicionalnoj sevdah muzici, a stihove je recitovao književnik Ahmed Burić.


bonjour_ba_uk_ambasada_n6


Tokom večeri, gostima su posluženi tradicionalni bosanski kanapei uz odabrana vina iz regije Hercegovine, obezbijeđena od strane Nebojše Gušića, direktora i vlasnika kompanije Orbit Wines.


bonjour_ba_uk_ambasada_n9


Događaj je okupio brojne goste iz oblasti kulture, arhitekture i umjetnosti te pružio priliku za razmjenu mišljenja o savremenim interpretacijama bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa.

 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!