TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 26.3.2024.

Ako ste željni novih okusa i delicija koje će utažiti vašu želju za nečim slatkim, znate da uvijek možete računati na našu gourmet rubriku u kojoj s vama dijelimo sve novitete koje otkrijemo.


Već smo pisali o interesantnoj kombinaciji kroasana i krofne, talijanskoj deliciji koja je oduševila nepce svih ljubitelja slatkih peciva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moja Nafaka (@mojanafaka)



Kombinacija hrskavog peciva i nježnog, kremastog punjenja provjereni je recept za uspjeh neke slastice, posebno ako imamo nekoliko okusa kako bi svatko mogao birati prema svojim željama.

Sada smo u Sarajevu pronašli još jednu lokaciju na kojoj možete kušati crombolone u raznim okusima. U pekari Moja Nafaka možete birati okus pistacije, čokolade ili okus mnogima omiljene čokoladice – kinder bueno.


Foto: @mojanafaka



Ovo su cromboloni u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled jer privlače svojim šarenilom i izazivaju znatiželju te vas potiču da što prije testirate miris, okus i teksturu koja se krije u ovom zabavnom obliku. Kušajte sva tri i izaberite svoj favorit.

* * *
Naslovna fotografija:
@athirahshahudin


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!