Locorotondo u Italiji svake godine kreira predivnu blagdansku bajku. Vodimo vas kroz ovo magično foto putovanje! - Bonjo...

Locorotondo u Italiji svake godine kreira predivnu blagdansku bajku. Vodimo vas kroz ovo magično foto putovanje!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
16.12.2021.

Kako temperature postaju sve niže, potražujemo lampice i zanimljive ukrase, iz kuhinje se širi miris začina i znamo da se blagdansko vrijeme približava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebne i tradicionalne, italijanske blagdanske pijace uvijek su ispunjene jednim od najboljih domaćih rukotvorina, ukusnim poslasticama i neizostavnom muzikom koja uokviri cijelu priču.

Iako Italiju više posmatramo kao lokaciju za ljetne odmore, zapravo postoje mnoge prednosti u posjeti ove zemlje i za vrijeme zimskih mjeseci.

Posebno su slikovita mjestašca za blagdane kada su njihove uličice i trgovi ukrašeni lampicama i raznoraznim dekoracijama.

Upravo su predanost stanovnika i umjetnost dekoracije nešto što bi vas moglo privući na prvu da ove godine posjetite Italiju za blagdane.

Jedno od mjesta na vašoj #mustsee listi neka bude Locorotondo, gradić u Italiji u kojem su za vrijeme blagdana uličice prekrivene vijencima, mašnama i lampicama, dajući vam osjećaj lutanja u blagdanskoj priči.

Puglia je regija u južnoj Italiji, u samoj peti čizme prelijepe zemlje gdje se nalazi i Locorotondo, smješten na istočnoj strani Italije.

Na vrhu brda visoravni Murge nalazi se ovo mjesto koje je proglašeno jednim od najljepših u Italiji.

Ako ste ljubitelj blagdana, Locorotondo će biti prava lokacija za vas.

Od bijelog grada kakav jeste, Locorotondo u ovom periodu postaje sanjiva blagdanska destinacija.

Budući da se radi o malom mjestu, grad je organizovao da posjetitelji mogu učestvovati u besplatnim organizovanim šetnjama gradom, prisustvovati koncertima sa muzičarima obučenim kao vilenjacima i drugim likovima, te uživati ​​u animiranim jaslicama.

Tačnije, blagdani se u Locorotondu doživljavaju kao čarobni trenutak gdje dekoracije kreiraju kontrast između crvene boje i bijelih zidova, zajedno sa mnoštvom lampica i tradicionalnim prizorom jaslica što u cjelini kreira jedinstveni osjećaj obavijen atmosferom iz bajki.

 “La Notte della Candela”, ili Noć svijeća koja se obilježava 13.12, posebno je lijep trenutak za posjetu, kada u mjesto kreće povorka sa mještanima koji drže svijeće.

Još nekoliko fotografija ovog divnog mjestašca donosimo u nastavku.

***

Naslovna fotografija: @vinkweb
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno