TEKST:
DATUM OBJAVE: 26.5.2021.
Topliji i duži dani, bolje raspoloženje i više energije navode nas da svakodnevno uživamo u svojim malim ritualima i što više vremena provodimo na otvorenom, u društvu koje nas čini sretnima.
Omiljeni (pro)ljetni desert, osvježavajući sok ili aromatična kava, neki su od razloga zbog kojih pojedine ugostiteljske objekte posebno preferiramo.
Upravo nas ugodan i estetski lijep interijer, pogled na okoliš i raznovrsna ponuda, ali svakako i navika, dovode u neke od najljepših terasa u Mostaru. Ukoliko ovih dana planirate afterwork druženje s kolegama s posla ili prijateljima iz inozemstva želite pobliže pokazati grad na Neretvi, preporučujemo nekoliko cool adresa u kojima možete pronaći osvježenje.
CALAMUS
Ovaj ugostiteljski objekt smješten je u zgradi Integra (na 5. katu) u središtu Mostara. Mjesto je to s kojeg se pruža prelijep pogled na grad. Velika terasa mediteranskog ugođaja biti će odličan povod ne samo za poslijepodnevna druženja, nego i ugodne večernje izlaske.
ŠEĆERLOOK
Još jedan caffe u Mostaru koji se može pohvaliti preslatkom ljetnom terasom svakako je i Šećerlook koji možete pronaći na adresi Mala tepa b.b. Poznat je po ukusnim, domaćim slasticama i prekrasnom pogledu na Stari most. Neka baš ovaj #pointofview bude i vaše mjesto na kojem ćete ovog ljeta napraviti simpatične fotografije.
COCTAIL & LOUNGE BAR SCHOOL
Na adresi Kardinala Stepinca 12, uz rijeku Neretvu, svakodnevno možete ispijati svoju omiljenu kavu ili osvježavajući koktel zbog kojeg ćete se često vraćati na ovo mjesto.
MOON STAR CAFFE & PIZZERIA
Ovaj restoran s ukusnom hranom nalazi se u Starom gradu, a goste privlači romantičnim interijerom i opuštajućim zelenilom. Idealno mjesto za pauzu i snack kojim ćete napuniti baterije za ostatak dana. Pronaći ćete ga na adresi Rade Bitange b.b.
Sigurni smo da ćete i ovo proljeće i ljeto provesti u svojim favorit terasama sa opuštajućim pogledom i uz rituale koji vašu svakodnevicu čine sretnijom i ljepšom.
***
Naslovna fotografija: @secerlookcaffe
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!