TEKST:

DATUM OBJAVE: 26.5.2021.

Topliji i duži dani, bolje raspoloženje i više energije navode nas da svakodnevno uživamo u svojim malim ritualima i što više vremena provodimo na otvorenom, u društvu koje nas čini sretnima.

Omiljeni (pro)ljetni desert, osvježavajući sok ili aromatična kava, neki su od razloga zbog kojih pojedine ugostiteljske objekte posebno preferiramo.

Upravo nas ugodan i estetski lijep interijer, pogled na okoliš i raznovrsna ponuda, ali svakako i navika, dovode u neke od najljepših terasa u Mostaru. Ukoliko ovih dana planirate afterwork druženje s kolegama s posla ili prijateljima iz inozemstva želite pobliže pokazati grad na Neretvi, preporučujemo nekoliko cool adresa u kojima možete pronaći osvježenje.

CALAMUS

Ovaj ugostiteljski objekt smješten je u zgradi Integra (na 5. katu) u središtu Mostara. Mjesto je to s kojeg se pruža prelijep pogled na grad. Velika terasa mediteranskog ugođaja biti će odličan povod ne samo za poslijepodnevna druženja, nego i ugodne večernje izlaske.

ŠEĆERLOOK

Još jedan caffe u Mostaru koji se može pohvaliti preslatkom ljetnom terasom svakako je i Šećerlook koji možete pronaći na adresi Mala tepa b.b. Poznat je po ukusnim, domaćim slasticama i prekrasnom pogledu na Stari most. Neka baš ovaj #pointofview bude i vaše mjesto na kojem ćete ovog ljeta napraviti simpatične fotografije.

COCTAIL & LOUNGE BAR SCHOOL

Na adresi Kardinala Stepinca 12, uz rijeku Neretvu, svakodnevno možete ispijati svoju omiljenu kavu ili osvježavajući koktel zbog kojeg ćete se često vraćati na ovo mjesto. 

MOON STAR CAFFE & PIZZERIA

Ovaj restoran s ukusnom hranom nalazi se u Starom gradu, a goste privlači romantičnim interijerom i opuštajućim zelenilom. Idealno mjesto za pauzu i snack kojim ćete napuniti baterije za ostatak dana. Pronaći ćete ga na adresi Rade Bitange b.b.

Sigurni smo da ćete i ovo proljeće i ljeto provesti u svojim favorit terasama sa opuštajućim pogledom i uz rituale koji vašu svakodnevicu čine sretnijom i ljepšom.

***

Naslovna fotografija: @secerlookcaffe
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!