TEKST:

DATUM OBJAVE: 26.5.2021.

Topliji i duži dani, bolje raspoloženje i više energije navode nas da svakodnevno uživamo u svojim malim ritualima i što više vremena provodimo na otvorenom, u društvu koje nas čini sretnima.

Omiljeni (pro)ljetni desert, osvježavajući sok ili aromatična kava, neki su od razloga zbog kojih pojedine ugostiteljske objekte posebno preferiramo.

Upravo nas ugodan i estetski lijep interijer, pogled na okoliš i raznovrsna ponuda, ali svakako i navika, dovode u neke od najljepših terasa u Mostaru. Ukoliko ovih dana planirate afterwork druženje s kolegama s posla ili prijateljima iz inozemstva želite pobliže pokazati grad na Neretvi, preporučujemo nekoliko cool adresa u kojima možete pronaći osvježenje.

CALAMUS

Ovaj ugostiteljski objekt smješten je u zgradi Integra (na 5. katu) u središtu Mostara. Mjesto je to s kojeg se pruža prelijep pogled na grad. Velika terasa mediteranskog ugođaja biti će odličan povod ne samo za poslijepodnevna druženja, nego i ugodne večernje izlaske.

ŠEĆERLOOK

Još jedan caffe u Mostaru koji se može pohvaliti preslatkom ljetnom terasom svakako je i Šećerlook koji možete pronaći na adresi Mala tepa b.b. Poznat je po ukusnim, domaćim slasticama i prekrasnom pogledu na Stari most. Neka baš ovaj #pointofview bude i vaše mjesto na kojem ćete ovog ljeta napraviti simpatične fotografije.

COCTAIL & LOUNGE BAR SCHOOL

Na adresi Kardinala Stepinca 12, uz rijeku Neretvu, svakodnevno možete ispijati svoju omiljenu kavu ili osvježavajući koktel zbog kojeg ćete se često vraćati na ovo mjesto. 

MOON STAR CAFFE & PIZZERIA

Ovaj restoran s ukusnom hranom nalazi se u Starom gradu, a goste privlači romantičnim interijerom i opuštajućim zelenilom. Idealno mjesto za pauzu i snack kojim ćete napuniti baterije za ostatak dana. Pronaći ćete ga na adresi Rade Bitange b.b.

Sigurni smo da ćete i ovo proljeće i ljeto provesti u svojim favorit terasama sa opuštajućim pogledom i uz rituale koji vašu svakodnevicu čine sretnijom i ljepšom.

***

Naslovna fotografija: @secerlookcaffe
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!