TEKST:
DATUM OBJAVE: 26.5.2021.
Topliji i duži dani, bolje raspoloženje i više energije navode nas da svakodnevno uživamo u svojim malim ritualima i što više vremena provodimo na otvorenom, u društvu koje nas čini sretnima.
Omiljeni (pro)ljetni desert, osvježavajući sok ili aromatična kava, neki su od razloga zbog kojih pojedine ugostiteljske objekte posebno preferiramo.
Upravo nas ugodan i estetski lijep interijer, pogled na okoliš i raznovrsna ponuda, ali svakako i navika, dovode u neke od najljepših terasa u Mostaru. Ukoliko ovih dana planirate afterwork druženje s kolegama s posla ili prijateljima iz inozemstva želite pobliže pokazati grad na Neretvi, preporučujemo nekoliko cool adresa u kojima možete pronaći osvježenje.
CALAMUS
Ovaj ugostiteljski objekt smješten je u zgradi Integra (na 5. katu) u središtu Mostara. Mjesto je to s kojeg se pruža prelijep pogled na grad. Velika terasa mediteranskog ugođaja biti će odličan povod ne samo za poslijepodnevna druženja, nego i ugodne večernje izlaske.
ŠEĆERLOOK
Još jedan caffe u Mostaru koji se može pohvaliti preslatkom ljetnom terasom svakako je i Šećerlook koji možete pronaći na adresi Mala tepa b.b. Poznat je po ukusnim, domaćim slasticama i prekrasnom pogledu na Stari most. Neka baš ovaj #pointofview bude i vaše mjesto na kojem ćete ovog ljeta napraviti simpatične fotografije.
COCTAIL & LOUNGE BAR SCHOOL
Na adresi Kardinala Stepinca 12, uz rijeku Neretvu, svakodnevno možete ispijati svoju omiljenu kavu ili osvježavajući koktel zbog kojeg ćete se često vraćati na ovo mjesto.
MOON STAR CAFFE & PIZZERIA
Ovaj restoran s ukusnom hranom nalazi se u Starom gradu, a goste privlači romantičnim interijerom i opuštajućim zelenilom. Idealno mjesto za pauzu i snack kojim ćete napuniti baterije za ostatak dana. Pronaći ćete ga na adresi Rade Bitange b.b.
Sigurni smo da ćete i ovo proljeće i ljeto provesti u svojim favorit terasama sa opuštajućim pogledom i uz rituale koji vašu svakodnevicu čine sretnijom i ljepšom.
***
Naslovna fotografija: @secerlookcaffe
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!