TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 14.5.2021.

Caffe Terasa Šećerlook u Mostaru adresa je na koju rado dolazimo po osvježenje na topao dan, a vole ga i turisti.

Osobito je poznato po svojoj iznimno lijepoj terasi koja pruža pogled na Stari most kao prepoznatljivi simbol grada na Neretvi.

Na adresi Mala tepa b.b. pronaći ćete idealno mjesto za kratki predah, večernje druženje s prijateljima ili kolegama nakon radnog dana.

Šećerlook se ubraja među najljepše terase u Mostaru i uvijek nas iznova mami svojim interijerom, bogatom ponudom ukusnih, domaćih slastica i naravno, pogledom koji vas zove da načinite fotografiju koju ćete rado objaviti na društvenim mrežama ili poslati prijateljima kao pozdrav s putovanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina.B ????? (@ina.bosko)

Ovdje kratku pauzu možete napraviti i sami, ali i s obitelji ili društvom kada vam zatreba rashlađeno piće ili slatki zalogaj kako bi mogli nastaviti dan.

Ako po prvi put dolazite u Mostar ili vam treba inspiracija kako provesti opušteni vikend, Šećerlook je sjajna ideja i jedinstveno mjesto koje vrijedi posjetiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Magdalena S. (@xenaratnica)

***

Naslovna fotografija: @secerlookcaffe 
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!