TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 21.9.2025.
Svaka kuhinja krije male tajne uspješnog kuhanja, a među njima su dobro naoštreni noževi i stabilne daske za rezanje.
Oni ne samo da olakšavaju, već prave razliku između napornog posla i pravog uživanja u pripremi jela, pretvarajući rezanje i sjeckanje u gotovo meditativan ritual.
Drvene daske unose posebnu toplinu u prostor i jednako dobro izgledaju dok sjeckaš povrće ili kada ih pretvoriš u podlogu za serviranje sira i peciva.
Foto: @justines.table
Osim njih, moderne varijante od različitih materijala donose praktičnost, dugotrajnost i lako održavanje, pa su odličan izbor za svakodnevnu pripremu obroka.
Kada uz sve to dodaš kvalitetan nož koji reže bez otpora, svaka večera: od brzih zalogaja nakon posla do pažljivo pripremljenih vikend menija, postaje lakša i zabavnija za pripremu.
Foto: @justines.table
Rezultat su lijepo servirana jela i dojam da si posao obavila s lakoćom jer su alati radili za tebe.
U nastavku izdvajamo daske i noževe koji će ti pomoći da uživaš u svakom koraku kuhanja i serviranja:
Foto: @eleonoretoulin
TEKST: Adelisa Mašić
Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.
Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.
1. Počni s bazom
Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.
2. Pronađi ravnotežu
Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.
3. Igraj se slojevima i detaljima
Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.
4. Dodaj jesenski pečat
Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.
U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.
Foto: @the_loverosie_
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!